Χαιρετισμός του Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς (26 Ιουλίου 2022)

Χαιρετισμός του Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς (26 Ιουλίου 2022)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς (ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ, ΝΕΠΟΜΑΚ)

Λευκωσία 26.7.2022

Του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου

Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Κύριοι Επίσημοι,

Κυρίες και Κύριοι,

 

Αισθάνομαι βαθιά συγκίνηση, χαιρετίζοντας εκ μέρους της Εκκλησίας το Παγκόσμιο Συνέδριο των Κυπρίων της Διασποράς.

Είναι χιλιοειπωμένο και ίσως να καταντά κοινότυπο το να επαναλάβω, αγαπητοί απόδημοι, πως η Εκκλησία ποτέ δεν σας ξεχνά. Σε όποια γωνιά της γης κι αν βρίσκεστε, όσα πολλά κι αν είναι τα χρόνια της αποδημίας, η ανάμνησή σας μένει σε μας πάντα ζωντανή. Η καθημερινή προσευχή μας «υπέρ των εν θαλάσση μακράν» κατά το αρχαίο λεκτικό και την αρχαία ορολογία δείχνει πόσο σας σκεπτόμαστε και πόσο επενδύουμε σ’ εσάς.

Όσοι, είτε λόγω σπουδών είτε άλλων δραστηριοτήτων, ζήσαμε για κάποιο χρονικό διάστημα κοντά σας, ξέρουμε και τις έγνοιες και τις αγωνίες σας. Ξέρουμε πως συνισταμένη όλων των έγνοιων σας και όλων των αγωνιών σας είναι η πατρίδα μας και η σωτηρία της από τους κινδύνους που διατρέχει. Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, εσείς έχετε κλείσει την Κύπρο στην καρδιά σας κι η θύμησή της αποτελεί για σας καθημερινή υπόμνηση χρέους.

Σ’εμάς, εδώ στην Κύπρο, η καθημερινή βίωση της κατοχής και η άνετη προσωρινότητα στην οποία μάθαμε να ζούμε και να κινούμαστε, έχουν αμβλύνει το εθνικό αισθητήριο. Συμφιλιωθήκαμε με την κατοχή που εξελίσσεται για μας ως μέθοδος εθνικής ευθανασίας.

Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο μ’ εσάς. Για σας το ρολόι για την Κύπρο σταμάτησε την ώρα του ξενιτεμού, τη στιγμή της αναχώρησης. Το ξένο περιβάλλον στο οποίο κληθήκατε να ζήσετε ήταν εντελώς διάφορο από την πατρίδα. Εκεί ήταν ο χώρος του αγώνα για επιβίωση. Η Κύπρος ήταν τα άγια των αγίων σας που προστατευόταν από την τύρβη της καθημερινότητας με το βαρύ καταπέτασμα της συνείδησής σας.

Η ευθύνη του δισχιλιόχρονου θεσμού που εκπροσωπώ και η αγωνία μας για την δυσμενή, για μας, κατάσταση γύρω από το εθνικό μας θέμα, με ωθούν στο να καταθέσω ενώπιόν σας και  συμμεριστώ μαζί σας τις ανησυχίες μας και να επαναλάβω τις σκέψεις και εισηγήσεις μας για την, κατά τη γνώμη μας, έξοδο από τα αδιέξοδα. Σε τρία κύρια σημεία θα αναφερθώ.

  1. Η πείρα έδειξε ότι οι συνεχείς υποχωρήσεις μας, ( κι έχουν γίνει πολλές στην προσπάθεια να φτάσουμε σε μιαν υποφερτά βιώσιμη λύση) δεν εξευμενίζουν τον κατακτητή ούτε και τον οδηγούν σε συμβιβασμό. Σε κάθε αποδοχή μιας αξίωσης του, ο κατακτητής προβάλλει μιαν άλλη, πιο προχωρημένη. Θα πρέπει, ως εκ τούτου, όσες κι αν είναι οι δυσκολίες, όσες προσπάθειες κι αν χρειαστούν, να τοποθετήσουμε το πρόβλημά μας στις ορθές του διαστάσεις, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και να αξιώσουμε, ανυποχώρητα, και για μας, ό,τι απολαμβάνουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι και όλος ο ελεύθερος κόσμος. Ελεύθερη διακίνηση, ελεύθερη εγκατάσταση, απόκτηση περιουσίας σε όλη την έκταση της πατρίδας μας και εφαρμογή της δημοκρατικής αρχής ένας άνθρωπος, μία ψήφος για τους γηγενείς κατοίκους της Κύπρου. Σ’αυτό θα χρειαστεί η άμεση εμπλοκή και όλων των αποδήμων και των οργανώσεων σας για διαφώτιση της κοινής γνώμης αλλά και των κυβερνήσεων των χωρών στις οποίες ζείτε. 48 χρόνια άγονων προσπαθειών σε άλλες κατευθύνσεις οδήγησαν στο να ξεχαστεί η ουσία του προβλήματός μας.
  2. Σε μείζον πρόβλημα που απειλεί άμεσα την εθνική επιβίωσή μας στην Κύπρο έχει εξελιχθεί και το λεγόμενο μεταναστευτικό. Οι πλείστοι των παράτυπων λεγόμενων μεταναστών είναι Μουσουλμάνοι που στέλλονται σκόπιμα από την Τουρκία (έρχονται από την Κπ στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου) με σκοπό την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα και των ελεύθερων περιοχών, τη δημιουργία πλείστων όσων προβλημάτων στην κοινωνία μας και την χρησιμοποίησή τους ως πέμπτης φάλαγγας στα μετόπισθέν μας, σε ώρα σύρραξης. Θα πρέπει να εργαστούμε συστηματικά για παρεμπόδιση της εισόδου αυτών των ανθρώπων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιστροφή όσων έχουν ήδη έλθει ( και είναι πολλές χιλιάδες) στις χώρες προέλευσής τους.
  3. Να ενδιαφερθούμε ύστερα για την αμυντική μας θωράκιση και την ανανέωση των οπλικών συστημάτων μας. Η Τουρκία κατάφερε, εφαρμόζοντας ψυχολογικό πόλεμο εναντίον μας να μας πείσει ότι είναι ματαιοπονία να αντισταθούμε σ’ έναν πόλεμο μ’αυτήν. Γι’αυτό και μας αναγκάζει σε συνεχείς υποχωρήσεις. Σήμερα, όμως, νέα οπλικά συστήματα μπορούν να ακυρώσουν την αριθμητική υπεροχή και τα συμβατικά όπλα. Οφείλουμε να ενδιαφερθούμε για την άμυνά μας, αναβιώνοντας και πάλιν το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Κύπρου- Ελλάδος. Μόνον εάν πεισθεί ότι θα έχει σοβαρό κόστος κάθε ενέργειά της θα αναγκαστεί η Τουρκία να συζητήσει σοβαρά για μια βιώσιμη λύση του προβλήματός μας.

Δεν θα πρέπει, ιδιαίτερα στον τομέα αυτό της αμυντικής θωράκισης, να χάσουμε κι άλλο χρόνο. Έχω την πεποίθηση ότι αν θεσπιστούν διατάξεις που να κατοχυρώνουν τη διαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων, είναι εύκολο όλοι να εισφέρουν. Πρώτα η Εκκλησία και ύστερα όλος ο λαός, άλλοι από το περίσσευμα και άλλοι από το υστέρημά τους. Είναι ζήτημα που άπταται όχι μόνον της εθνικής αλλά και της φυσικής ύπαρξής μας στη γη τούτη των πατέρων μας.

Έχω, όμως ξεπεράσει τον χρόνο που μου δόθηκε. Ευχόμενος κάθε επιτυχία στο συνέδριό σας και μεταφέροντας σ’όλους τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας, σας διαβεβαιώνω και πάλι, αγαπητοί απόδημοι, ότι είμαστε πάντα στο πλευρό σας για τα άλλα ποικίλα προβλήματά σας και έτοιμοι για συνεργασία με όλους για διάσωση της πατρίδας μας.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post