Εορτασμός του Τιμίου Προδρόμου Άσσειας, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέου Πλατύ Αγλαντζιάς (28-29 Αυγούστου 2022)

Εορτασμός του Τιμίου Προδρόμου Άσσειας, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέου Πλατύ Αγλαντζιάς (28-29 Αυγούστου 2022)

Για ακόμη μια χρονιά οι Ασσειώτες εόρτασαν τον Τίμιο Πρόδρομο στην προσφυγιά. Επίκεντρο του εορτασμού ο Ιερός Ναός Αποστόλου Ανδρέου στο Πλατύ Αγλαντζιάς,  όπου φιλοξενείται, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, η θαυματουργός εικόνα του Βαπτιστού, η οποία με θαυμαστό τρόπο ανευρέθη και διεσώθη το 2003.

Με τη βοήθεια του Θεού και του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού, συγκεντρώθηκαν οι εκτοπισμένοι της Άσσειας από διάφορα μέρη της ελεύθερης Κύπρου, και μάλιστα ανάμεσά ήταν και συγχωριανοί που ήρθαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κυριακή 28 Αυγούστου 2022, το εσπέρας στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέου στο Πλατύ Αγλαντζιάς και συμπροσευχήθηκαν στον πανηγυρικό εσπερινό. 

Της ακολουθίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος κήρυξε το θείο λόγο. Τον πλαισίωσαν οι ιερείς του ναού Πρωτοπρεσβύτεροι π. Γεώργιος Σεργίδης και π. Σταύρος Χριστοφή. 

Ο Μεσαορίας Γρηγόριος αναφέρθηκε στο βίο και το έργο του Προφήτου Προδρόμου, του τελευταίου και του πρώτου, του μεγαλύτερου ανθρώπου που γεννήθηκε ποτέ. Του μεγαλύτερου των προφητών.

Ειδική αναφορά έκανε ο Θεοφιλέστατος στην Άσσεια, στον κάμπο της Μεσαορίας και τις σπουδαίες Εκκλησίες της. Καθήκον μας να διατηρούμε τη μνήμη και ταυτότητά μας, τη μνήμη και τη νοσταλγία του τόπου μας.

Στον εσπερινό παρέστησαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συνταγματάρχης Παναγιώτης Κεραμιδάς, ο Κοινοτάρχης της Άσσειας κ. Γεώργιος Ιωάννου, πρόεδροι και μέλη των Σωματείων της κατεχόμενης κωμοπόλεως και Εκκλησιαστικοί Επίτροποι, τόσο της ενορίας μας του Τιμίου Προδρόμου όσο και της ενορίας του Αγίου Γεωργίου Άσσειας. 

Μετά τη λιτάνευση της ιερής εικόνος του Τιμίου Προδρόμου, ακολούθησε αντικατοχή εκδήλωση στον περίβολο της Εκκλησίας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Η ΑΣΣΙΑ”. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ξύπνησαν μνήμες από το μαύρο καλοκαίρι του 1974.

——————————————

Ανακοίνωση – Πρόσκληση

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Τιμίου Προδρόμου Άσσειας σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο, τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο «Η Άσσια», την ενορία Αγίου Γεωργίου Άσσειας και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κατεχόμενης κωμοπόλεως, προσκαλούν τους εκτοπισμένους συγχωριανούς στην πανήγυρη της μνήμης του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέου στο Πλατύ Αγλαντζιάς, όπου φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα του Τιμίου Προδρόμου της Άσσειας, τηρουμένων των Πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας.

Την Κυριακή, 28 Αυγούστου 2022, ώρα 6:30 μ.μ., θα τελεστεί Πανηγυρικός Εσπερινός προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατούμενου από τους Ιερείς του Ναού και τους εκτοπισμένους κληρικούς της Άσσειας. 

Ακολούθως, θα αναπευθεί δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και επιστροφή των εκτοπισμένων στις πατρογονικές τους εστίες, καθώς και μνημόσυνα πάντων των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και εν ειρήνη τελειωθέντων Ασσειωτών.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, θα ακολουθήσει αντικατοχική εκδήλωση των Ασσειωτών στον περίβολο του Ναού.

Τη Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2022, ανήμερα της εορτής, το πρωί, θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον ίδιο Ιερό Ναό.

Καλούνται οι Ασσειώτες να προσέλθουν στον εορτασμό με άρτους και κόλλυβα.
Για πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής:

Μιχάλης Χατζηκωνσταντής 99657591

Σπυρούλα Δαυίδ Φραγκοπούλου 99330707 

Παναγιώτης Σίσκος 99558518

Αντώνης Ζωγράφος 99569905

και τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συνδέσμου «Η Άσσια», Δημήτρη Παντοπώλη 99487494

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Τιμίου Προδρόμου Άσσειας
10 Αυγούστου 2022

Print Friendly, PDF & Email

Share this post