Εσπερινός στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό στην περιοχή Βεργίνας στη Λάρνακα (23 Αυγούστου 2022)
Τον Ισαπόστολο και ζηλωτή της ελληνικής παιδείας και πολιτισμού, του Ορθόδοξου Χριστιανικού φρονήματος, τον Ιερομάρτυρα Κοσμά τον Αιτωλό τίμησαν οι διδάσκοντες και διδασκόμενοι στο Λύκειο Βεργίνας στη Λάρνακα, καθώς και κληρικοί και λαϊκοί ευλαβείς προσκυνητές.
Το εσπέρας της Τρίτης, 23 Αυγούστου 2022, κατόπιν προσκλήσεως και της κανονικής άδειας του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κιτίου κ. Νεκταρίου, καλωσορίσαμε στην αυλή του Λυκείου και τα προπύλαια του πανηγυρίζοντος Ιερού μας Ναού το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, ο οποίος έφθασε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, όπου διακονεί, κομίζοντας προς όλους εμάς τους πιστούς που διαμένουμε στη Λάρνακα, τις πατρικές ευχές και την αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ.κ. Χρυσοστόμου Β’, για τον οποίο προσευχόμαστε ο Θεός να χαρίζει υγεία και έτη διαρκούς διαποίμανσης της Αυτοκεφάλου Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου.
Τον Επίσκοπο Μεσαορίας υποδέχθηκαν οι Αιδεσιμολογιώτατοι Ιερείς π. Δημήτριος Μαππούρας, επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης και π. Γεώργιος Κουρσαρής, εφημέριοι στον Ιερό Ναό Αγίων Αυξεντίου και Ευσταθίου, και ο π. Ανδρέας Οικονόμου, εφημέριος στον Άγιο Αντώνιο στην κοινότητα Κελλιών.
Στην υποδοχή του Επισκόπου πλαισίωσαν τους ιερείς μας, ο Διευθυντής του Εσπερινού Λυκείου, θεολόγος κ. Μιχάλης Παπαμιχαήλ, ο οποίος είναι συνεργάτης του Αγίου Μεσαορίας, ως Εκκλησιαστικός Επιτροπος Αγίου Μάμαντος Βιτσάδας, Βουλευτές Λάρνακας και Αμμοχώστου, επιθεωρητές του Υπουργείου Παιδείας, διευθυντές και καθηγητές γειτονικών εκπαιδευτηρίων, οι Ιεροψάλτες κ.ά.
Ο Θεοφιλέστατος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό και κήρυξε το θείο λόγο. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και έδωσε απάντηση στο πώς αναδείχθηκε Ισαπόστολος, εκπληρώνοντας το “Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα Έθνη”, Μέγας ασκητής, αφού επέλεξε το “λάθρα βιώσας”, ξεκινώντας από τη Μονή Φιλοθέου στον Άθωνα, φωτιστής και προστάτης της ελληνικής παιδείας, αφού οργώνοντας τη σκλαβωμένη Ελλάδα, δίνει θάρρος, προσφέρει διεξόδους από την άγνοια, την αγραμματοσύνη των σκλάβων της Τουρκοκρατίας. Κάνει επανευαγγελισμό, κηρύσσοντας το Ευαγγέλιο και ανασύροντας στη συνείδηση των Ρωμιών τι νόημα έχει η διττή ταυτότητά τους, Ορθόδοξοι Χριστιανοί και Έλληνες.
Επισήμανε την επικαιρότητα της δράσης και της προσφοράς του Πατροκοσμά τον 21ο αιώνα. Είναι ευθύνη όλων η διατήρηση της ταυτότητας μας μέσα στην παγκοσμιοποίηση της μεταμοντέρνας εποχής μας. Είναι ευθύνη και προνόμιο η σταθερότητα στις αρχές της φυλής και της διττής μας ταυτότητας. Εκκλησία, πολιτεία, οικογένεια, σχολείο, γονείς, δάσκαλοι, όλοι έχουμε ευθύνη, αρκεί να το συνειδητοποιούμε και να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Τότε και ο Θεός θα μας ευλογεί.
Πριν την απόλυση και εκ μέρους όλου του εκκλησιάσματος, ο π. Δημήτριος Μαππούρας ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Μεσαορίας για την αποδοχή της πρόσκλησης και την ευλογία όλων, και ο οποίος ήρθε από τη Λευκωσία, όπου υπηρετεί πλησίον του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και έχει μεταξύ άλλων την ευθύνη των 40 κατεχόμενων ενοριών της Αρχιεπισκοπής. Ακόμη ως εκπαιδευτικός, αφού υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση μέχρι το 2008, οπότε εξελέγη Επίσκοπος Μεσαορίας, μέλος της Ιεραρχίας μας. Καταλήγοντας, ο π. Δημήτριος προσέφερε στο Μεσαορίας Γρηγόριο το εικόνισμα του Αγίου Κοσμά, στο κάτω μέρος του οποίου είναι ο ναός του Αγίου Κοσμά στο Λύκειο Βεργίνας.
Ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε και επισήμανε πόσο μεγάλη ήταν η ευλογία για τον ίδιο, όταν πρωτοάκουσε για τον Άγιο Κοσμά το 1989, φοιτητής τότε και προσκυνητής στην αγαπημένη του Μονή του Αγίου Όρους, τη Μονή του Οσίου Φιλοθέου.
Ακολούθησε λιτάνευση της εικόνος και του τεμαχίου εκ των ιερών λειψάνων του Αγίου Κοσμά, το οποίο προσέφερε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμος Β ‘, ως ευλογία των πιστών και ιδιαίτερα των διδασκόντων και διδασκομένων.