Οι Κυθρεώτες και όλοι οι εκτοπισμένοι της ευρύτερης περιοχής των Χύτρων και το προάστιο της Ομορφίτας εόρτασαν τον Άγιο Δημητριανό Κυθρέας (5-6 Νοεμβρίου 2022)

Οι Κυθρεώτες και όλοι οι εκτοπισμένοι της ευρύτερης περιοχής των Χύτρων και το προάστιο της Ομορφίτας εόρτασαν τον Άγιο Δημητριανό Κυθρέας (5-6 Νοεμβρίου 2022)

Οι Κυθρεώτες μαζί με τους κατοίκους του προαστίου Ομορφίτας εόρτασαν και φέτος στην προσφυγιά τον προστάτη Άγιό τους, τον Άγιο Δημητριανό Επίσκοπο Χύτρων.

Το Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2022, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον ι.ν. Παναγίας Παλουριωτίσσης, όπου οι εκτοπισμένοι Κυθρεώτες εόρτασαν τον Άγιο Δημητριανό, επίσκοπο Κυθρέας. Του Εσπερινού προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μαζί με τα Ιερά Λείψανα του Κυθρεώτη Ιεράρχη, που φυλάσσονται στον περικαλλή ναό της Ευαγγελίστριας, τα οποία μετέφερε το 1974 ο μακαριστός π. Κωνσταντίνος από την Χαρδακιώτισσα, φυλάσσεται και η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Χαρδακιώτισσας που μετέφερε ο Επίτροπος Μιχάλης Κυριάκου.

Στο τέλος του Εσπερινού τον πανηγυρικό της Εορτής εκφώνησε ο αντιδήμαρχος Κυθρέας και Εκκλησιαστικός Επίτροπος Αγίας Μαρίνης Κυθρέας, κ. Μάριος Ζαμπακίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Δημητριανού και στις παιδικές αναμνήσεις που έχει από την κατεχόμενη πατρώα γη της Κυθρέας.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού ανεπεύθη δέηση υπέρ ανευρέσεως των αγνοουμένων μας και της ταχείας επανόδου πάντων των εκτοπισμένων στις εστίες τους. Επίσης, τελέστηκαν Μνημόσυνα πάντων των τελειωθέντων κληρικών, διδασκάλων, δημάρχων, κοινοταρχών, πεσόντων κατά τους απελευθερωτικούς αγώνας του γένους εκ της κωμοπόλεως Κυθρέας.

Κατόπιν έγινε λιτάνευση πέριξ του Ιερού Ναού των ιερών λειψάνων και της εικόνας του Αγίου Δημητριανού και ακολούθως οι πιστοί πέρασαν κάτω από αυτήν και προσκύνησαν τα ιερά του λείψανα προσευχόμενοι όπως με τις πρεσβείες του Αγίου Δημητριανού να έρθει και η μέρα της επιστροφής, εν ελευθερία, στην αγαπημένη Κυθρέα.

Ακολούθως, σε δεύτερη ακολουθία του Εσπερινού, οι εκτοπισμένοι του προαστίου Ομορφίτας συνάχθηκαν στον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε στο προσωρινό οίκημα Ομορφίτας, όπου υπάρχει μικρό προσκυνητάρι αφιερωμένο στον Άγιο Δημητριανό, απέναντι από τον σκλαβωμένο περικαλλή ναό του Αγίου.

Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του προς τους Ομορφιτιανούς τόνισε το ιερό καθήκον που έχουν οι παλιοί να διατηρήσουν την αγάπη και τη νοσταλγία του τόπου τους αλλά και να τη μεταφέρουν στις νεότερες γενεές που έρχονται, οι οποίες δεν πρέπει να λησμονούν την ταυτότητα, τις παραδόσεις τους και το κυριότερο απ΄ όλα, να διατηρήσουν την πίστη των προγόνων τους.

Στο τέλος, τελέστηκαν Μνημόσυνα των πεσόντων Ομορφιτιανών κατά τους αγώνες της ελευθερίας της πατρίδας μας και πάντων των καθοιονδήποτε τρόπο τελειωθέντων εκ της Ομορφίτας.

Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, μετέφερε τα λείψανα του Αγίου Δημητριανού από τον ι.ν. Παναγίας Ευαγγελίστριας στο προσκυνητάρι του Αγίου Δημητριανού για να τα προσκυνήσουν και οι Ομορφιτιανοί. Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος εκοιμήθη το πρωί της Δευτέρας, 7 Νοεμβρίου 2022, μέχρι τις τελευταίες του στιγμές είχε την έγνοια και μεριμνούσε για το ποίμνιό του.

Διάκονος Ανδρέας Ματέι

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

*****************************************

Ακολουθεί η ομιλία του αντιδήμαρχου Κυθρέας κ. Μάριου Ζαμπακίδη…

 

Μια ξεχωριστή μέρα για τη γενέθλια γη της Κυθρέας, Οι Κυθρεώτες τιμούν σήμερα το δικό τους άγιο, τον Επίσκοπο τους. Οι θύμησες μας φέρνουν για μια ακόμη φορά στην μαρτυρική μας κωμόπολη σε καιρούς διαφορετικούς τότε που οι άνθρωποι ήταν χαρούμενοι και ευτυχισμένοι γεμάτοι πίστη, αρχές και αξίες, τότε που η Κυθρέα είχε ένα διαφορετικό πρόσωπο. Πράσινοι κάμποι, οπωροφόρα δένδρα, κελαριστά ποτάμια και η μεγάλη πηγή να δίνει ζωή, με το γέρο Πενταδάκτυλο να αγκαλιάζει προστατευτικά την Κυθρέα και να την καμαρώνει.

Η 6η Νοεμβρίου μια ξεχωριστή μέρα για μικρούς και μεγάλους. Η περιοχή των Χύτρων φορούσε τα γιορτινά της για να τιμήσει το δικό της Επίσκοπο, τον Άγιο Δημητριανό.    

Ο Άγιος γεννήθηκε στο χωριό Συκά της περιοχής Κυθρέας κοντά στο Παλαίκυθρο την εποχή που στο Βυζάντιο βασίλευε ο αυτοκράτορας Θεόφιλος τον 9ο αιώνα μ.Χ.

Οι γονείς του ενάρετοι και θεοφοβούμενοι. Ο Πατέρας του ο ιερέας του χωριού και η μητέρα του μια ευσεβεστάτη γυναίκα και μικρός ο Δημητριανός μεγάλωνε μέσα σ ένα Χριστιανικό περιβάλλον, κοντά στην εκκλησία.

Σε ηλικία μόλις 15 χρονών οι γονείς του τον πάντρεψαν με μια ενάρετη κόρη σύμφωνα με τα έθιμα των βυζαντινών. Νωρίς όμως έχασε τη συμβία του κι έτσι αποφάσισε την ολοκληρωτική αφοσίωση στο Θεό και το μοναχικό βίο στο μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου που βρισκόταν πάνω από την Κυθρέα στη νότια πλευρά του Πενταδάκτύλου.

Ο πνευματικός του αγώνας με την προσευχή και την συνεχή μελέτη της Αγίας Γραφής ήταν όλη του η ζωή. 

Με την ταπεινοφροσύνη, την πραότητα και τον αγιασμό του σώματος του, αξιώθηκε να λάβει από τον Θεό το χάρισμα το θαυματουργικό και η φήμη του προσέλκυε καθημερινά αρκετούς επισκέπτες στη Μονή για να ακούσουν τα λόγια του ή να θεραπευθούν.

Χειροτονήθηκε αρχικά Πρεσβύτερος από τον επίσκοπο Χύτρων Ευστάθιο τον οποίο αργότερα διαδέχτηκε στον επισκοπικό θρόνο.

Απόδειξη του πόσο ταπεινός και ανιδιοτελής ήταν αρνήθηκε αρχικά να αναλάβει τον Επισκοπικό θρόνο, έφυγε κρυφά από τη μονή και κρύφτηκε σε μια σπηλιά κοντά στην θάλασσα. Τελικά αποδέχτηκε και χειροτονήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Ευστάθιο Επίσκοπος Χύτρων.

Κατά την περίοδό των αραβικών επιδρομών στο νησί γύρο στα 912 μ.Χ., Οι Άραβες έσφαξαν, λεηλάτησαν, κατέστρεψαν, πήραν μαζί τους λάφυρα και αιχμαλώτισαν χιλιάδες Κυπρίους μεταξύ των οποίων και πολλούς κατοίκους της περιοχής των Χύτρων.

Ο  Άγιος Δημητριανός που δεν αιχμαλωτίστηκε, παρόλο που βρισκόταν σε ηλικία 80 περίπου ετών ως καλός ποιμένας ακολούθησε οικειοθελώς το ποίμνιο του στην εξορία και αιχμαλωσία μέχρι την Βαγδάτη για να τους στηρίζει και να τους ενισχύει.

Ο Επίσκοπος με συνεχή προσευχή, με υπομονή κι επιμονή και πίστη παρουσιάστηκε μπροστά στον αρχηγό των Αράβων και με θάρρος και παρρησία αφού εξήγησε την αδικαιολόγητη επιδρομή και την άδικη αιχμαλωσία, ζήτησε την απελευθέρωση τους.

Κατάπληκτος ο Άραβας ηγεμόνας από τα δάκρυα του Αγίου και τις ικεσίες του απελευθέρωσε τους αιχμάλωτους και παρέδωσε τα λάφυρα

Το θαύμα έγινε και επέτρεψαν τότε όλοι οι  Κύπριοι χαρούμενοι στο νησί δοξάζοντας τον ευεργέτη Θεό.

Τιμώντας σήμερα τον Άγιο Δημητριανό οι μνήμες αναπόφευκτα πάνε πίσω εκεί στα άγια χώματα της Κυθρέας, στη Χαρδακιώτισσα, την Καμάρα αλλά και στην περιοχή των Χύτρων του Αγίου Δημητριανού μια περιοχή με αρχαιολογικό και ιστορικό πλούτο που εδώ και 48 χρόνια στενάζει κάτω από την μπότα του Τούρκου κατακτητή.

Έντονες θύμησες, αξέχαστα παιδικά χρόνια, δυνατά συναισθήματα. Ήμουν μαθητής της Τετάρτης τάξης του Δημοτικού σχολείου Κυθρέας εκεί στην Τούμπα, όταν φύγαμε εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974.

Θυμάμαι τέτοια μέρα εμείς πιτσιρικάδες ακουμπισμένοι στα κάγκελα της αυλής του Δημοτικού σχολείου βλέπαμε από μακριά την πομπή προς τα χαλάσματα της εκκλησίας του Αγίου Δημητριανού

Μπροστά ο σταυρός με τα εξαπτέρυγα που κρατούσαν οι μαθητές μαζί τους ο ιερέας και οι πιστοί διέσχιζαν τα λακοβούναρα και τα αλώνια και εμείς με δέος τους κοιτούσαμε από μακριά να βαδίζουν με γοργό βήμα για αρκετά χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουν στα Χαλάσματα της αρχαίας εκκλησίας.

Τέτοιες εικόνες για την Κυθρέα μας είναι χαραγμένες στη μνήμη μου.

Τιμούμε σήμερα τη μνήμη του Αγίου Δημητριανού του Επίσκοπου Χύτρων, του Αγίου της Κυθρέας μας που βίωσε την εξορία και την αιχμαλωσία και το ξεριζωμό, υποκλινόμαστε και ασπαζόμαστε ταπεινά τα αγιασμένα λείψανα του παρακαλώντας για τις ικεσίες του στο Φιλάνθρωπο Κύριο να δώσει αντοχή στη βεβηλωμένη και λεηλατημένη για μια ακόμη φορά κωμόπολη της Κυθρέας μας και δύναμη σε μας τους εξόριστους που για 48 χρόνια ζούμε πρόσφυγες μακριά από τις πατρογονικές μας εστίες.

Κλείνω μνημονεύοντας τούς άγιους αρχιερείς των Χύτρων: τον Πάππο, τον Αθανάσιο, τον Φωτεινό, τον Σπυρίδωνα και Δημητριανό.

Μνημονεύουμε τέλος και τον ιερέα της Παναγίας της Χαρδακιώτισσας, Παπάκωστα Παπακωνσταντίνου, πού φεύγοντας πήρε μαζί του και διέσωσε μαζί με τον επίτροπο του τον Μιχάλη Κυριάκου, τα λείψανα του Αγίου Δημητριανού και το εικόνισμα της Παναγίας της Χαρδακιώτισσας.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post