Πανηγυρικός εορτασμός της Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας στο Καϊμακλί και στην Αργάκα της Πάφου

Πανηγυρικός εορτασμός της Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας στο Καϊμακλί και στην Αργάκα της Πάφου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιερά κατάνυξη τελέστηκε το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2022, πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στο Καϊμακλί, χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Πάφου και Τοποτηρητού του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου κ. Γεωργίου.

Τον Πανιερώτατο πλαισίωσαν οι πατέρες του ναού, ο προϊστάμενος Αρχιμανδρίτης Παλαμάς Δημητρίου και ο Πρωτοπρεσβύτερος Σταύρος Αναστασίου, καθώς και ιερείς της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας. Κατά τη διάρκεια του εσπερινού έγινε περιφορά της εικόνας του αγίου, αναπέμφθηκε δέηση υπέρ των εορταζόντων και τελέστηκε αρτοκλασία.

Ο Πανιερώτατος, στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στη ζωή και το μαρτύριο της αγίας μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας. Στάθηκε ιδιαίτερα στις δυσκολίες, τους πειρασμούς και τα διλήμματα που είχε η αγία να αντιμετωπίσει, αφού έζησε σε μια δύσκολη εποχή των πρώτων χριστιανικών χρόνων και των διωγμών. Πρώτον, η ίδια ήταν γυναίκα και δεν είχε καθόλου δικαιώματα, και έπρεπε να ορθώσει το ανάστημα της για την πίστη στον Χριστό μπροστά σε αυτά τα έθιμα και την κοινωνία της εποχής της. Είχε να υπερβεί ακόμη την αγάπη του ειδωλολάτρη πατέρα της, διότι ήταν μοναχοπαίδι και ορφανή από μητέρα, και ήταν φυσικό να στρέψει την αγάπη της προς αυτόν. Όταν κλήθηκε όμως να διαλέξει μεταξύ της αγάπης του πατέρα της και της αγάπης του Χριστού διάλεξε τον Χριστό, μέχρι το σημείο που ο πατέρας της την σκότωσε με τα ίδια του τα χέρια. Επίσης είχε να ξεπεράσει τον πειρασμό του πλούτου ως κληρονόμος μεγάλης περιουσίας, της νεότητας και της ομορφιάς ως καλλιπάρθενος που ήταν. Και όμως τα κατάφερε, ξεπέρασε με θάρρος αυτούς τους πειρασμούς και ακολούθησε τον Χριστό μέχρι τέλους, δίνοντας ακόμη και την ίδια τη ζωή της για τον Χριστό. Η αγάπη του Χριστού ήταν ανώτερη μπροστά σε όλα αυτά, ακόμη και μπροστά στην ίδια της την ζωή. Μπορεί, να πιστεύουμε ότι η ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό, τόνισε ο Πανιερώτατος, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που μπορούμε να θυσιάζουμε τη ζωή μας. Υπάρχουν αξίες ανώτερες από την αξία της ζωής. Θυσίασε τη ζωή της για την πίστη της στον Χριστό. Άλλες τέτοιες αξίες είναι η πατρίδα μας, η αξιοπρέπειά μας, η οικογένειά μας. Όταν αυτά κινδυνεύουν είναι ευλογία από τον Θεό να θυσιάζουμε τη ζωή μας, υπερασπιζόμενοι ανώτερες αξίες. Κλείνοντας, ο Πανιερώτατος, προέτρεψε ν’ ακουληθούσε τον δρόμο που βάδισε η Αγία. Είπε χαρακτηριστικά: «Τιμώντας την αγία Βαρβάρα να προσπαθήσουμε να την μιμηθούμε στις αρετές της, την πίστη της, την καρτερία της, την υπομονή της, την περιφρόνηση των εγκοσμίων, και να είμαστε σίγουροι ότι αν την μιμηθούμε θα αποκτήσουμε τέτοιο θάρρος και παρρησία σ’ αυτή. Να την παρακαλέσουμε να μας δίνει δύναμη να αντέξουμε τις ταλαιπωρίες της ζωής αυτής ώστε να την συναντήσουμε νικηφόροι στην άλλη ζωή, για να μπορέσουμε και εμείς να συνδοξασθούμε μαζί της στη Βασιλεία των Ουρανών.

Την επομένη, ανήμερα της εορτής, ο Πανιερώτατος, προέστη της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στην Αργάκα της επαρχίας Πάφου. Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στις αρετές και τα μηνύματα που απορρέουν από τον εξαγιασμένο και μαρτυρικό βίο της αγίας Βαρβάρας.

Πλήθος πιστών, τόσο από την κοινότητα όσο και από τα γύρω χωριά, όλων των ηλικίων, συνέρρευσε με βαθιά πίστη, για να τιμήσει την πολιούχο θαυματουργό Αγία της κοινότητας, να προσκυνήσει στη χάρη της και να προσευχηθεί.

Προς το τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε λιτανεία και περιφορά της αγίας εικόνας της και αναπέμφθηκε δέηση υπέρ των εορταζόντων. Ακολούθησε κέρασμα από τους εορτάζοντες στο προαύλιο του ναού.

Διάκονος Μιχαήλ Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post