Αντιφώνηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου στη Σχολή της Χάλκης

Αντιφώνηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου στη Σχολή της Χάλκης

Ανάμεικτα τα αισθήματά μας σήμερα, Παναγιώτατε, Θεοφιλέστατε, Άγιοι Αδελφοί. Θελκτικό το περιβάλλον και ένδοξη η Ιστορία της Σχολής μέχρι το 1971. Κατ΄ άνθρωπον, όμως, αδιέξοδο και καταθλιπτικό το μέλλον. Κι είναι να θαυμάζει κανείς το σθένος και την ετοιμότητα όλων για την επαναλειτουργία  της Σχολής μόλις ήθελε δοθεί η σχετική άδεια.

Πολλές οι υπηρεσίες της Σχολής σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο. Πολλοί και οι Κύπριοι οι οποίοι είχαν την Σχολή αυτή ως τροφόν και οι οποίοι πολλά πρόσφεραν στην Εκκλησία και την εκπαίδευση της νήσου μας. Χαρακτηριστικό ήταν και το εκκλησιαστικό – λατρευτικό ύφος το οποίον αποκτούσαν οι φοιτητές της Σχολής. Οι συχνές εκκλησιαστικές ακολουθίες με τις οποίες ήταν διανθισμένο το καθημερινό πρόγραμμα της Σχολής έδιναν την ευκαιρία  στους φοιτητές πέραν των γνώσεων να οικοδομήσουν κι έναν εκκλησιαστικό χαρακτήρα. Το είχαμε παρατηρήσει σε πολλούς αποφοίτους της Σχολής αυτής.

Μια Θεολογική Σχολή είναι απαραίτητη σε μιαν αυτοκέφαλη Εκκλησία όχι τόσο γιατί καταρτίζει τα στελέχη της και δίνει τις ιδιαίτερες κατευθύνσεις που επιθυμεί η Εκκλησία αυτή, αλλά και γιατί γίνεται κέντρο θεολογικών συζητήσεων και, ως εκ τούτου, αιτία εμβάθυνσης σε δογματικά, ιστορικά και ποικίλα εκκλησιαστικά θέματα. Κι αν αυτό είναι απαραίτητο σε οποιαδήποτε Εκκλησία, όλοι κατανοούμε πόσο πιο αναγκαίο είναι για την πρωτόθρονη Εκκλησία, η δικαιοδοσία της οποίας φτάνει στα πέρατα του κόσμου, όπου θα πρέπει να μεταδίδει και να μεταλαμπαδεύει το ήθος και την τάξη της. Ευχόμαστε ο Θεός να φωτίσει εκείνους που έχουν την δυνατότητα της παροχής άδειας λειτουργίας της Σχολής να δράσουν θετικά, με πνεύμα λογικής και ευθύνης. Θα μπορούσε ποτέ μια Θεολογική Σχολή να είναι κίνδυνος για το κράτος ή την κοινωνία;

Στην Κύπρο, όπως θα ξέρετε, λειτουργεί εδώ και οκτώ χρόνια Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου, αναγνωρισμένη ως ισότιμη προς τις Θεολογικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Δύο από τους διδάσκοντες σ’ αυτή είναι μαζί μας. Ο Επίκουρος Καθηγητής αρχιμανδρίτης Γρηγόριος και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειος.

Η συνεργασία που ξεκίνησε μεταξύ των δύο Σχολών μας, θα επιθυμούσαμε να συνεχισθεί. Πολλά θα μπορούσαμε να ωφεληθούμε από την πλουσιότατη βιβλιοθήκη σας, την όλη εμπειρία σας και το καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον της Χάλκης. Η εκπόνηση μιας μελέτης ή διατριβής στον χώρο τούτο θα ήτο ό,τι το καλύτερο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Και από την πλευρά μας θα μπορούσαμε να προσφέρουμε, μέσω της Σχολής μας, πάρα πολλά, σε κληρικούς και λαϊκούς της ανά τον κόσμο δικαιοδοσίας σας.

Ευχαριστούμε πολύ για την ξενάγηση και τη φιλοξενία στους αγιασμένους αυτούς χώρους. Ευχαριστούμε ειδικότερα εσάς, Παναγιώτατε, για τον κόπο στον οποίο υποβληθήκατε να μας συνοδεύσετε μέχρις εδώ. Η προσευχή μας ανεβαίνει διάπυρος προς τον Κύριο, να λύσει γρήγορα το δράμα της Σχολής. Είθε στην επόμενη επίσκεψή μας να χαρούμε την ύπαρξη εδώ πλειάδας φοιτητών απ’ όλο τον κόσμο.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post