Χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου κατά την έναρξη των Ημερίδων του Προγράμματος Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων (2022-2023)

Χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου κατά την έναρξη των Ημερίδων του Προγράμματος Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων (2022-2023)

Με ξεχωριστή χαρά χαιρετίζουμε σήμερα την Ζ΄ Ημερίδα «Θρησκευτικές Περιηγήσεις – Συνοδοιπόροι στα Ιερά Προσκυνήματα του τόπου μας», η οποία συνδιοργανώνεται από το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Η σημερινή Ημερίδα αποτελεί το επιστέγασμα της συμμετοχής μαθητών της Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης στο Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων στα θρησκευτικά και πολιτιστικά μονοπάτια του τόπου μας. Εκ πρώτης όψεως, το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στα παιδιά μας να διερευνήσουν και να αναδείξουν τόσο τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλούτο, όσο και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου. Αν όμως, εξετάσουμε το θέμα βαθύτερα θα διαπιστώσουμε πως το πρόγραμμα αυτό εξυπηρετεί και εκπληρώνει τελικά, ακόμα πιο ψηλούς στόχους. Πέραν, δηλαδή, από τη γνωριμία και τη διερεύνηση της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής των κτιρίων, της καλλιτεχνικής και αισθητικής αξίας των εικόνων και αγιογραφιών, το πρόγραμμα γίνεται αφορμή να αποκαλυφθεί η διαχρονική αγάπη του λαού μας προς την Εκκλησία  και  την πατροπαράδοτη πίστη του προς τον ζώντα Θεό. Επιπλέον,   μαρτυρείται η τεράστια συμβολή της Εκκλησίας μας στους αγώνες για την εθνικοθρησκευτική επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού στη γη των πατέρων του.

Όλα τα πιο πάνω μας φέρνουν στον νου μιαν παραβολή του Χριστού, στην οποία λέει πως ένας σοφός και με φρόνηση άνθρωπος έκτισε το σπίτι του πάνω σε στερεό πετρώδες έδαφος. Και ήλθε πάνω στο σπίτι αυτό δυνατή βροχή, κατέβηκαν ποτάμια και φύσηξαν ισχυροί άνεμοι, αλλά το σπίτι αυτό δεν έπεσε. Ήταν, άλλωστε, θεμελιωμένο πάνω στην πέτρα. Κάποιος άλλος άνθρωπος μωρός και ασύνετος, έκτισε το σπίτι του πάνω σε αμμώδες έδαφος και όταν ήλθε η βροχή, τα ποτάμια και οι άνεμοι, αυτό το σπίτι κατέρρευσε και η καταστροφή αυτή ήταν πολύ μεγάλη (Μτ. 7, 24-27). Έτσι και εμείς αν δεν γνωρίσουμε καλά και δεν οικοδομήσουμε τις ζωές μας πάνω στα γερά θεμέλια της ορθόδοξής μας πίστης, της ιστορίας και της παράδοσής μας, όπως, αγαπητά μας παιδιά, τα γνωρίσατε μέσα από την έρευνά σας, τότε δεν θα μπορέσουμε να αντέξουμε στις καταιγίδες και τις θύελλες των καιρών μας. Μάρτυρες της μακραίωνης παρουσίας μας στην ημικατεχόμενη πατρίδα μας είναι τα θρησκευτικά και πολιτιστικά μας μνημεία και αυτό το μήνυμα θα θέλαμε σήμερα να κρατήσετε.

Με τις σύντομες αυτές σκέψεις σας συγχαίρουμε για τη συμμετοχή σας στο Πρόγραμμα αυτό. Συγχαίρουμε θερμά, επίσης, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, για την αγάπη και το ζήλο με τα οποία περιβάλλει την όλη προσπάθεια, την Έντιμη Υπουργό Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας Δρα. Αθηνά Μιχαηλίδου, καθώς και  τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης κ. Κυπριανό Λούη για την ένθερμη στήριξή τους στο Πρόγραμμα. Θερμά συγχαίρουμε, ακόμη, όλους εκείνους οι οποίοι εργάστηκαν και συνέβαλαν στην ανάπτυξη και την εφαρμογή τού, από κάθε άποψη, ωφέλιμου αυτού προγράμματος.

Ευχέτης προς Κύριον

+ Ο Κύπρου Γεώργιος

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, 

     30 Μαρτίου 2023.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post