Μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Ηλία του Αρδούνη (31 Ιανουαρίου)

Μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Ηλία του Αρδούνη (31 Ιανουαρίου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Νεομάρτυρα Ηλία του Αρδούνη και του Οσίου Αρσενίου της Πάρου.

Ο Όσιος Ηλίας έζησε στην Καλαμάτα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ασχολείτο με το επάγγελμα του κουρέα και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τους συμπολίτες του. Σε μια στιγμή επιπολαιότητας αρνήθηκε την πίστη του και έγινε Μουσουλμάνος. Συναισθάνθηκε όμως σύντομα το ατόπημά του και κατέφυγε στο Άγιο Όρος, όπου εκάρη μοναχός και έζησε εκεί για 8 χρόνια. Παρακινούμενος από μεγάλο πόθο να διορθώσει το σφάλμα του, ο νεομάρτυρας Ηλίας επέστρεψε στην Καλαμάτα και μπροστά στους Τούρκους κατακτητές, απαρνήθηκε το Ισλάμ και διακήρυξε την πίστη του στον Χριστό. Το να απαρνηθεί ένας μουσουλμάνος το Ισλάμ σημαίνει την καταδίκη του σε θάνατο. Όμως, ούτε τα φρικτά βασανιστήρια, ούτε το ξίφος στάθηκαν ικανά να μεταβάλουν τη γνώμη του.  Πέθανε μαρτυρικά το έτος 1686.

Ο Άγιος Αρσένιος της Πάρου, που επίσης εορτάζουμε σήμερα, γεννήθηκε στα Ιωάννινα το έτος 1800 μ.Χ. και ονομαζόταν Αθανάσιος. Από μικρή ηλικία έμεινε ορφανός και εννέα ετών μετέβη στις Κυδωνίες της Μικράς Ασίας. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του αναχώρησε μαζί με το Γέροντα Δανιήλ στο Άγιον Όρος, όπου εκάρη μοναχός και, παρά τις επιφυλάξεις του, χειροτονήθηκε Διάκονος.

Μετά από έξι χρόνια, ασκήτεψε στη Μονή Πεντέλης στην Αττική. Από εκεί μετέβησαν στο νησί Πάρος των Κυκλάδων, όπου ο Όσιος Αρσένιος χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και παράλληλα δίδασκε.

Η δράση του στην Πάρο και το γειτονικό νησί Φολέγανδρο του έδωσε την προσωνυμία Άγιος Αρσένιος της Πάρου. Κοιμήθηκε ειρηνικά στις 31 Ιανουαρίου του έτους 1877 μ.Χ. Τα ιερά λείψανά του φυλάσσονται με ευλάβεια στη Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δάσους Πάρου, όπου πολλοί ασθενείς προστρέχουν για θεραπεία, όπως συνέβαινε όταν ο Άγιος ζούσε.

Η Εκκλησία είναι έργο του εν Τριάδι Θεού. Ιδρύθηκε από τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό και χειραγωγείται μέσα στην ανθρώπινη ιστορία από το Άγιο Πνεύμα.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post