Χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου στο Επιστημονικό Συνέδριο «Κωστής Παλαμάς και Κύπρος»
Με αισθήματα πολλής χαράς χαιρετίζουμε την έναρξη των εργασιών του Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Κωστής Παλαμάς και Κύπρος», το οποίο διοργανώνεται, ως ένδειξη τιμής στον μεγάλο Ποιητή και με αφορμή τα 80 χρόνια από τον θάνατό του. Ταυτόχρονα, συγχαίρουμε όλους τους Ελλόγιμους Καθηγητές και Ερευνητές, η οποίοι θα παρουσιάσουν εισηγήσεις στο Συνέδριο.
Η παρουσία στα Ελληνικά γράμματα του ποιητή Κωστή Παλαμά, στο πέρασμα των χρόνων, άφησε “βαριά τη σκιά” του στους σύγχρονους ομότεχνούς του σε όλα τα είδη του λογοτεχνικού λόγου, ιδίως στην ποίηση και δικαίως αποκαλείται Εθνικός ποιητής. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ποιητής αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής «γενιάς του 1880» και της αποκαλούμενης «Νέας Αθηναϊκής Σχολής», η οποία συσπείρωνε νέους ποιητές που ενδιαφέρονταν για την καθιέρωση της δημοτικής στον ποιητικό λόγο. Στο ποιητικό του έργο, που ξεπερνά τις είκοσι συλλογές, κυριαρχεί η Ελλάδα ως ιδανικό και αντικείμενο αγάπης, η πορεία του ελληνικού έθνους μέσα στους αιώνες, η προσπάθεια δημιουργικής αφομοίωσης του αρχαιοελληνικού πνεύματος και της λαϊκής παράδοσης και το πνεύμα της οικουμενικότητας του ελληνικού πολιτισμού.
Είναι άξιο μνείας ότι ο ποιητής είχε και δεύτερη δεξαμενή έμπνευσης για τη συγγραφή του, πέραν από την αγάπη του για το Ελληνικό Έθνος ήταν η πίστη του στον Θεό. Ο Χριστιανισμός των Βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων διαπνέει την ποίηση του, ειδικά στα έργα του « Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου» και «Ἡ φλογέρα του βασιλιά». Χαρακτηριστικά αναφέρει ο κατ’ εξοχήν μελετητής του ο αείμνηστος λογοτέχνης – κριτικός Ευάγγελος Μόσχος, ο ποιητής «…μελετούσε βαθέως το Ευαγγέλιο και τα εκκλησιαστικά κείμενα υπό των οποίων ενεπνέετο..».
Η σχέση του Παλαμά με την Κύπρο είναι γνωστή μέσα από από τις προσωπικές επαφές και φιλίες που είχε με Κυπρίους, αλλά και από την αλληλογραφία του με Κυπρίους, καθώς και με τον ίδιο τον Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Λεόντιο, το 1936. Στην Κύπρο είχε αφιερώσει το ποίημα «Κύπρος», ενώ το «Η Κύπρος πάλι» δημοσιεύτηκε στην «Εστία» των Αθηνών στις 29 Οκτωβρίου 1931, οκτώ μόλις ημέρες μετά την εξέγερση των «Οκτωβριανών». Το χειρόγραφο σημείωμα με το ποίημα «Κύπρος» είχε δωρηθεί στη δημοτική βιβλιοθήκη Πάφου στον τότε δήμαρχο Πάφου, Χριστόδουλο Γαλατόπουλο. Δυστυχώς, από τον Δεκέμβριο του 2014 το χειρόγραφο ελλείπει.
Είμαστε σίγουροι για το υψηλό επίπεδο του Συνεδρίου, αφού μας προϊδεάζει, ήδη, το πλουσιότατο και εντυπωσιακό του Πρόγραμμα, με τις τόσο ενδιαφέρουσες θεματικές. Ταυτόχρονα, όμως, μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου, μας δίδεται η ευκαιρία να επαναλάβουμε την ανεπανάληπτη ρήση του Ποιητή, για την Κύπρο «…πολλούς αφέντες άλλαξες, δεν άλλαξες καρδιά.…» και να αντλήσουμε θάρρος και ενίσχυση, στον αγώνα που διεξάγουμε εναντίον της κατοχικής δύναμης, της Τουρκίας, επιβεβαιώνοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι όσα χρόνια και αν περάσουν, δεν θα αλλάξουμε καρδιά, ούτε προσανατολισμό.
Κλείνοντας, επιθυμούμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια προς όλους εσάς, οι οποίοι συμβάλατε στη διοργάνωση του λαμπρού αυτού Συνεδρίου. Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε, επίσης, και προς τους εκλεκτούς προσκεκλημένους και εισηγητές.
Επευλογούμε τις εργασίες του Συνεδρίου σας και ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε αυτό.
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
28 Απριλίου 2023.
***********************
Επιστημονικό Συνέδριο «Κωστής Παλαμάς και Κύπρος»
Με αφορμή τα 80 χρόνια από τον θάνατο του Ποιητή Κωστή Παλαμά, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Φιλολόγων Κύπρου «Στασίνος», ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός» – Παράρτημα Κύπρου, η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, ο Δήμος Στροβόλου και το ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955 – 1959 (ΙΔ.Α.Α.Ε) σας προσκαλούν στο Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Κωστής Παλαμάς και Κύπρος»
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023 από τις 8:00 π.μ. μέχρι τη 1:00 μ.μ. στο Μουσείο Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, στον Στρόβολο.
Για το πρόγραμμα του συνεδρίου πατήστε εδώ.