Χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Βασιλείου Κωνσταντινόπουλου «Δοκίμια Αγωνίας και Εθνικού Προβληματισμού» και του κ. Σταύρου Σταύρου «Ιστορία του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 με πρωτογενείς συνεντεύξεις αγωνιστών»
Ηρωικοί μας Αγωνιστές του Απελευθερωτικού μας Αγώνα, Έντιμε κύριε Πρόεδρε και Έντιμε κύριε Κοσμήτορα του Φιλολογικού Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ»,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Κάθε φορά που βρίσκομαι στο βήμα της ιστορικής αυτής αίθουσας, της «ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑ» αισθάνομαι να αναβιώνουν μέσα μου όλοι εκείνοι οι ηρωικοί πόθοι που πλημμύρισαν τις ψυχές των Αγωνιστών μας κατά την ένδοξη περίοδο του Απελευθερωτικού μας Αγώνα. Ενός αγώνα που οδήγησε άλλους μεν στην ένδοξη θυσία στα πεδία των μαχών, άλλους στην αγχόνη του κατακτητή και άλλους στα φρικτά βασανιστήρια στα στρατόπεδα συγκεντρώσεων.
Γι’ αυτό και με ιδιαίτερη, όντως, χαρά βρίσκομαι απόψε εδώ για να χαιρετίσω την παρουσίαση των Βιβλίων δύο εκλεκτών επιστημόνων και πνευματικών ταγών του Ελληνισμού, οι οποίοι διακονούν τις υψηλές έννοιες του κλασικού και χριστιανικού μας πολιτισμού με αφοσίωση μοναδική.
Πρόκειται για τον Πρόεδρο του Φιλολογικού Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» κ. Βασίλειο Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος με την αγωνιστική του πνευματικότητα και την ενδιάθετη φιλοπατρία του αναθερμαίνει τις σχέσεις του Παρνασσού με την ελληνική μας Παιδεία, ακολουθώντας πιστά τα βήματα του αοιδίμου Νικολάου Πολίτη.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του «ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΓΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ» εμφαίνεται η βαθύτατη φιλοπατρία του και η έντονη αγωνία του, όχι μόνο για τον μητροπολιτικό Ελληνισμό αλλά, και ιδιαιτέρως, για «την Κύπρο την αέρινη, την μακαρία Γη» για να εκφραστούμε με τη γλώσσα του Κωστή Παλαμά.
Σ’ όλα του τα δοκίμια επισημαίνει συνεχώς την άμεση εθνική ανάγκη να λειτουργήσει «αποτελεσματικά ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος (ΕΑΧ) και να αντιμετωπισθεί από θέσεως ισχύος ο κακόβουλος εισβολέας και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ίδια την Κύπρο. Η Ελλάδα, διακηρύττει, είναι μικρή χώρα σε έκταση, αλλά μεγάλη σε πολιτισμό, σε ιστορία και σε αποφασιστικότητα. Και επειδή η επιθετικότητα του νεοοθωμανικού ιμπεριαλισμού δεν θα περιορισθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά θα επεκταθεί και στο Αιγαίο και στη Θράκη και μέσα στην Τουρκία, εξαφανίζοντας κάθε ελληνοχριστιανικό στοιχείο, μία λύση αποτελεί για μας μονόδρομο: η κατεπείγουσα αμυντική θωράκιση του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και η ανάπτυξη εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, με πολλαπλά οφέλη και για την άμυνα και για την οικονομία και για την αξιοποίηση των νέων μας Επιστημόνων και του εργατικού δυναμικού της πατρίδας μας».
Τον ευχαριστούμε θερμά γιατί και η Εκκλησία της Κύπρου, βρίσκεται ακριβώς στην ίδια γραμμή.
O κ. Σταύρος Σταύρου στο βιβλίο του για τον απελευθερωτικό αγώνα 1955-59 νοερά καταθέτει, ως ελάχιστο φόρο τιμής, δάφνινο στεφάνι στη μνήμη όλων εκείνων, που πρόσφεραν τη ζωή τους για το ιδανικό της ελευθερίας της πατρίδας τους. Και συγχρόνως, τιμά τους εν ζωή αγωνιστές, που υπέστησαν τα φρικτά βασανιστήρια των Άγγλων.
Και όντως∙ Εδώ στην Κύπρο οι αθάνατοι ήρωές μας, αναπνέοντας Ιστορία και χνώτα προγόνων, αφουγκράζονταν τις φωνές του παρελθόντος, που καθοδηγούσαν τα βήματά τους. Εντείνοντας την ακοή τους άκουαν ευκρινώς τα βήματα των εθνομαρτύρων του 1821 και των άλλων ηρωικών Προγόνων μας. Και εμπνέονταν από την όλη βιοτή και το παράδειγμά τους. Ενωτίζονταν συγκινημένοι το σάλπισμα του λυτρωμού από τη δουλεία αιώνων. Έβλεπαν να προβάλλουν ροδίζουσες ακτίνες της μακρινής αυγής της πολυπόθητης Ελευθερίας.
Ο σκληροτράχηλος στρατάρχης Χάρτιγκ, ο οποίος με «ἐπηρμένην τὴν ὀφρῦν» διακήρυττε ότι «οι μέρες της ΕΟΚΑ είναι μετρημένες», όταν έφευγε, ηττημένος από τους ηρωισμούς των νέων της πολύπαθης πατρίδας μας, δήλωνε με ειλικρίνεια:
«Στην Κύπρο μας νίκησε η Ελληνική Ιστορία»
Το ηρωικό θαύμα του έπους του ’55, δεν ήταν απλώς μια από τις πολλές εξεγέρσεις των Κυπρίων. Υπήρξε μια μοναδική και εξόχως δυναμική εξόρμηση του Κυπριακού Ελληνισμού για την πραγμάτωση του ιστορικού του αιτήματος για την ένωσή του με τη Μητέρα Ελλάδα. Αποτέλεσε τη συνισταμένη όλων των πόθων του Κυπριακού Ελληνισμού. Και στον αγώνα αυτό διέλαμψαν για μια ακόμη φορά οι Αρετές της ελληνικής μας Φυλής και η προθυμία των νέων μας για το «θνήσκειν ὑπέρ φίλης Πάτρης καὶ τῆς πολυφιλήτου Ἑλευθερίας».
Συγχαίρουμε θερμά το Συμβούλιο ιστορικής μνήμης Αγώνος ΕΟΚΑ 1955-59, το Ίδρυμα απελευθερωτικού αγώνα ΕΟΚΑ 1955 -59, τον Σύνδεσμο Ελλήνων Φιλολόγων Κύπρου «ΣΤΑΣΙΝΟΣ» και τον Φιλολογικό Σύλλογο «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΥΠΡΟΥ» για τη διοργάνωση τέτοιων εθνικών και πνευματικών εκδηλώσεων που μας παρέχουν τη δυνατότητα να εγκύπτουμε στις ζωογόνες πηγές μας και να ενυδατώνουμε τις ψυχές μας με τα νάματα της Πίστεως και της Πατρίδας μας.
Εκφράζω, επίσης, τη βαθύτατή μου ευαρέσκεια προς τον Πρόεδρο του ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ κύριο Βασίλειο Κωνσταντινόπουλο και προς τον κοσμήτορα του ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ, συμπατριώτη μας κύριο Σταύρο Σταύρου για την πρωτοβουλία τους να ιδρύσουν παράρτημα του Φιλολογικού Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» στην Κύπρο.
Στην δε Πρόεδρό κα Ειρήνη Παρασκευά – Ροδοσθένους και στους συνεργάτες και συνεργάτιδές της ευχόμαστε ολοψύχως κάθε επιτυχία στα νέα υψηλά τους καθήκοντα. Ως Εκκλησία θα συνεργαστούμε πρόθυμα μαζί τους και θα τους συμπαρασταθούμε στο μέτρο των δυνάμεών μας, γιατί γνωρίζουμε ότι οι στόχοι τους είναι πνευματικοί και εθνικοί, όπως άλλωστε είναι και του «ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ» ΕΛΛΑΔΟΣ.
Εύχομαι όπως ο Θεός της ειρήνης και της δικαιοσύνης, ο οποίος δημιούργησε τον άνθρωπο ελεύθερο, ευλογήσει τις προσπάθειές μας για ολοκλήρωση με επιτυχία του αγώνα που ξεκίνησαν και στον οποίο διέπρεψαν οι πατέρες μας.
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου
27 Απριλίου 2023.