Στέφθηκε με επιτυχία η ΙΕ΄ Συνάντηση εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών και Μονών στο Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου (20 Ιουνίου 2023)

Στέφθηκε με επιτυχία η ΙΕ΄ Συνάντηση εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών και Μονών στο Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου (20 Ιουνίου 2023)

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 20 Ιουνίου 2023, στον Πύργο Τηλλυρίας, η ΙΕ΄ Συνάντηση των εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών και Μονών στο Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, την οποία φιλοξένησε η Ιερά Μητρόπολις Κύκκου και Τηλλυρίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Μητροπόλεων, Επισκοπών και Μονών καθώς και συνεργάτες του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.

Η Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Ιφιγένεια στον Πύργο. Ο Πρόεδρος του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο και τον εκπρόσωπο στο Γραφείο και “ψυχή” της ΙΕ’ Συνάντησης, Έφορο π. Αγαθόνικο, ο οποίος με τους συνεργάτες του π. Επιφάνιο και κ. Μιχάλη Δημοσθένους, συντόνησαν τα πάντα για την επιτυχία της Συνάντησης. Ο Επίσκοπος Μεσαορίας παρακάλεσε τον Άγιο Έφορο να μεταφέρει το σεβασμό και τις ευχαριστίες όλων στον Πανιερώτατο Άγιο Κύκκου.

Ακολούθως, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ενημέρωσε για τις ενέργειες που έγιναν τους τελευταίους μήνες για προώθηση των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και γενικά του Θρησκευτικού Τουρισμού. Συνοπτικά, αναφέρθηκε στα ακόλουθα: α) 10η έκδοση των επικαιροποιημένων χαρτών με τα προσκυνήματα της Κύπρου και 4η έκδοση με τα προσκυνήματα της Παλαιάς Λευκωσίας που εκδίδει το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, β) Πρόγραμμα Μαθητικών Περιηγήσεων στα Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Μονοπάτια της Κύπρου, το οποίο έφτασε στο έβδομο σχολικό έτος (2022-2023), γ) συμμετοχή του Γραφείου στην έκθεση «Travel Expro Cyprus 2023» μεταξύ 21-23 Απριλίου, δ) συμμετοχή του Γραφείου στην 28η Έκθεση Εκκλησιαστικής Τέχνης «Ορθοδοξία», που έλαβε χώρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στον Πειραιά μεταξύ 7-9 Μαΐου 2023, ε) συμμετοχή του Γραφείου στην εσπερίδα με θέμα «Θρησκευτικός Τουρισμός: προκλήσεις και προοπτικές ανάπτυξης στην Κύπρο» την οποία συνδιοργάνωσε με το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, στ) επικείμενη επίσκεψη γνωριμίας του Γραφείου με τους τόπους της Ιορδανίας μεταξύ 2-6 Ιουλίου 2023 και ζ) επικείμενη προσκυνηματική κρουαζιέρα «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» μεταξύ 14-21 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια, έλαβε το λόγο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος, ο οποίος εξέφρασε την ευαρέσκεια του για το έργο που επιτελείται από το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου. Συνεχάρη τον Επίσκοπο Μεσαορίας και τους συνεργάτες του.

Ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας, Έφορος της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κύκκου, Αρχιμανδρίτης Αγαθόνικος Κυκκώτης, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και μετέφερε σε όλους τις ευχές του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου. Ακολούθως, παρουσίασε την ιστορία της Τηλλυρίας, τα προσκυνήματα και τους ιστορικούς τόπους που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί, τις τοπικές παραδόσεις.

Συνέχισαν και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι, οι οποίοι ενημέρωσαν για τις δραστηριότητες, τα έργα που προωθήθηκαν ή έγιναν, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στις Εκκλησιαστικές τους περιφέρειές. Γενική διαπίστωση είναι ότι με τη συνεχή ανάπτυξη της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, ο Θρησκευτικός Τουρισμός δεν μπορεί μείνει απαθής ενώπιον αυτής της πραγματικότητας. Χρειάζεται, όμως, ιδιαίτερη προσοχή η χρήση της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης στο Θρησκευτικό Τουρισμό ούτως ώστε τα εκκλησιαστικά μνημεία να παρουσιάζονται με σωστό τρόπο, οι πληροφορίες που προσφέρονται να είναι αξιόπιστες και βεβαίως να μην παραλείπεται το πνευματικό στοιχείο.

Οι εκπρόσωποι των Εκκλησιαστικών Περιφερειών ενημέρωσαν για δράσεις και εκδόσεις. Παρουσίασαν και διένειμαν διάφορα έντυπα και ενδιαφέροντα πράγματα παραγωγή της Περιφέρειάς τους.

Ακολούθως, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην πλατεία Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην τοποθεσία «Αυλή», στον Πάνω Πύργο, που έφεραν στο φως μεσαιωνικό οικοδόμημα και άλλα ευρήματα της περιόδου, το ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία (20ου αιώνα μ.Χ.), τον Ιερό Ναό της Παναγίας Γαλόκτιστης (11ου-12ου αιώνα μ.Χ.). Τέλος, μετέβησαν στην περιοχή Μανσούρας, όπου επισκέφθηκαν τον ιστορικό ναό του Αγίου Θεοδώρου και από μακριά αγνάτευσαν το κατεχόμενο χωριό Κόκκινα. Ευχαριστούμε το δρ Στυλιανό Περδίκη και τον π. Ιωάννη Σπυρίδωνος για τη ξενάγηση.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με γεύμα το οποίο προσέφερε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος.

Πραγματικά κατά γενική ομολογία η ΙΕ’ Συνάντηση στέφθηκε με επιτυχία. Όλοι οι σύνεδροι βίωσαν την ιστορικότητα της ακριτικής περιοχής της πονεμένης και αποστολοβαδίστου πατρίδας μας. Όλοι νιώσαμε την ευλογία του Θεού και την Παρουσία της Παναγίας της Γαλόκτιστης, των Αγίων Αποστόλων και της Θεοστέπτου και Ισαποστόλου Αγίας Ελένης.

Τέλος, παραθέτουμε το Χαιρετισμό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λήδρας και Καθηγουμένου της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Μαχαιρά κ. Επιφανίου στην ΙΕ΄ Συνάντηση των εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών και Μονών στο Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου (20 Ιουνίου 2023). Το χαιρετισμό ανέγνωσε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Μαχαιριώτης, ως εκπρόσωπος της Μονής. Διαβάστε το χαιρετισμό εδώ.

 

Διάκονος Ανδρέας Ματέι

Κωνσταντίνος Θεοφάνους

Φωτογραφίες: π. Ιωάννης Σπυρίδωνος

Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων

Print Friendly, PDF & Email

Share this post