Εορτασμός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Πλατανιστάσα και τον Πεδουλά (13-14 Σεπτεμβρίου 2023)

Εορτασμός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Πλατανιστάσα και τον Πεδουλά (13-14 Σεπτεμβρίου 2023)

Με τη δέουσα εκκλησιαστική ιεροπρέπεια και σε κλίμα χαρμολύπης τελέστηκε στους Ιερούς Ναούς της Κύπρου ο εορτασμός της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού. Πολλές Μονές και ενοριακοί ναοί πανηγύρισαν αυτή τη μέρα. Μεταξύ αυτών η Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού του Αγιασμάτι (τέλη του 15ου-αρχές του 16ου αιώνα), στην Πλατανιστάσα, και το παρεκκλήσι της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Πεδουλά (1986).

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος το απόγευμα της Τετάρτης, 13 Σεπτεμβρίου 2023, χοροστάτησε και κήρυξε κατά την ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού στην ιστορική Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού του Αγιασμάτι στην κοινότητα Πλατανιστάσα. Ανήμερα της εορτής, Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2023, λειτούργησε και κήρυξε στο εκκλησάκι της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Πεδουλά. Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν ο Πρεσβύτερος π. Γεώργιος Κούρρης (Πλατανιστάσα) και ο Οικονόμος π. Λουκάς Κασινίδης (Πεδουλά), καθώς και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Πλήθος πιστών συμμετείχε στις δύο πανηγύρεις, ερχόμενοι από διάφορα μέρη της νήσου μας για να λάβουν την ευλογία του Σταυρού, σύμβολο θυσίας και αγιασμού.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας, στο κήρυγμα του θείου λόγου, αναφέρθηκε στη σημασία του Σταυρού για το πλήρωμα της Εκκλησίας. Ο Σταυρός είναι σύμβολο της θυσιαστικής αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο, αφού «τὸν υἱὸν αὐτοῦ τὸν μονογενῆ ἔδωκεν, ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτὸν μὴ ἀπόληται, ἀλλ’ ἔχῃ ζωὴν αἰώνιον». Ο Σταυρός μάς διδάσκει ότι η Ανάσταση και ο αγιασμός των ψυχών και των σωμάτων μας προϋποθέτει πρώτα απ΄ όλα αυτοθυσία, ταπείνωση, αυταπάρνηση και ανιδιοτελή αγάπη προς τον κάθε πλησίον. Γι΄ αυτό και ο Σταυρός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την Ανάσταση. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε Σταυρό χωρίς Ανάσταση και ούτε το αντίστροφο. Γι΄ αυτό και η εορτή του Σταυρού έχει χαρακτήρα χαρμολύπης. Αν και η Εκκλησία διατάσσει αυστηρή νηστεία και το ευαγγέλιο που διαβάζουμε είναι απόσπασμα που ακούμε τη Μεγάλη Παρασκευή, παρόλα αυτά, τα ψαλλώμενα μάς παραπέμπουν στη χαρά της Ανάστασης, στο θρίαμβο της ζωής εναντίον του θανάτου.

Επίσης, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός της εύρεσης του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη, της πρώτης πανηγυρικής Ύψωσης του Σταυρού από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο και της δεύτερης ύψωσης από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ζαχαρία, μετά τη νίκη των Βυζαντινών εναντίον των Περσών, οι οποίοι είχαν κλέψει το Σταυρό.   

Καταλήγοντας, τόσο στον Εσπερινό όσο και στη Θεία Λειτουργία, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος μετέφερε στο εκκλησίασμα την αγάπη και τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Γεωργίου και ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο για την κανονική άδεια να προστεί των πανηγυρικών Ακολουθιών στην Πλατανιστάσα και τον Πεδουλά.

 

Διακ. Ανδρέα Ματέι

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post