Η Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας Κύπρου καλλιεργεί δεσμούς με τη Θεολογική Σχολή Χάλκης

Η Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας Κύπρου καλλιεργεί δεσμούς με τη Θεολογική Σχολή Χάλκης

Διάλεξη του Ιερομονάχου Μελετίου Στεφανάτου: «Θεολογική Σχολή της Χάλκης: το πνευματικό  περιβάλλον της Σχολής τότε κα σήμερα».

Πραγματοποιήθηκε χθες, 19. 9. 2023, το 8o Πολιτιστικό Απόβραδο της  Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου(ΘΣΕΚ), το οποίο ήταν αφιερωμένο στην Ι.Θ.Σ . της Χάλκης. 

Σπουδαστές της Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου και άλλοι ενδιαφερόμενοι παρακολούθησαν την εμπεριστατωμένη διάλεξη του Ιερομονάχου και Γραμματέα της Εφορείας της Ι.Θ.Σ Χάλκης, Μελετίου Στεφανάτου, με θέμα:«Θεολογική Σχολή  της Χάλκης: το πνευματικό  περιβάλλον της Σχολής τότε κα σήμερα».

Την διάλεξη τίμησε με την παρουσία του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος έκανε παρέμβαση στην συζήτηση που ακολούθησε. 

Ο διευθυντής της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου, πρωτοπρεσβύτερος Κυπριανός Κουντούρης στον χαιρετισμό του τόνισε ότι πολλοί Κύπριοι αποφαίτησαν από την Ι.Θ. Σ. Χἀλκης και ότι αυτή ήταν στην σκέψη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χρυσοστόμου Β , όταν “αποφάσιζε την ίδρυση της δικής μας Θεολογικής Σχολής”. Η ΘΣΕΚ, ανέφερε ,  υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης τον περασμένο Ιούνιο. Η επίσκεψη του π. Μελετίου στη ΘΣΕΚ εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+. Εκτός από την ανοικτή του διάλεξη, κατά την παραμονή του στη ΘΣΕΚ ο π. Μελέτιος θα διδάξει και δύο μαθήματα στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Θεολογίας. Ο πρωτοπρεσβύτερος Κυπριανός προσέφερε στον π. Μελέτιο μια φορητή εικόνα της Αγίας Τριάδος, η οποία είναι προστάτης της Σχολής. Η εικόνα είναι έργο του Κύπριου αγιογράφου Γεώργιου Πέτρου. Σημειώνεται ότι ο ναός της Μονής της Χάλκης, όπου βρίσκαται η Ι.Θ.Σ. είναι αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα. 

Στην διάλεξη του ο π. Μελέτιος , ανάμεσα σε άλλα, τόνισε:”Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης υπήρξε η σημαντικότερη θεολογική σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία ανέδειξε πλήθος αποφοίτων, που διηκόνησαν τόσο το Πατριαρχείο, όσο και τις λοιπές Ορθόδοξες Εκκλησίες, ωςΠατριάρχες, Προκαθήμενοι Εκκλησιών, Αρχιερείς και κληρικοί, αλλά και ως λαικοί Καθηγητές και θεολόγοι, μέανεπανάληπτη προσφορά στην Εκκλησία και το Γένος και οι οποίοι πέρα των θεωρητικών και ακαδημαικών γνώσεων, ήταν εφοδιασμένοι με γνήσιο ορθόδοξο φρόνημα, πίστη στην Παράδοση, εκκλησιαστικό βίωμα και ακραιφνέςφαναριώτικο πνεύμα. Τα στοιχεία που συνέτειναν στην ανωτέρω κατάρτιση των Χαλκιτών αποφοίτων υπήρξαν, πέρα της ακαδημαικής διδασκαλίας, ο κοινοβιακός τρόπος ζωής των σπουδαστών, η συμμετοχή τους στην λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μέσω των καθ΄ ημέραν ιερών ακολουθιών, η στενή επαφή τους με τους Καθηγητές, καθώς και το φυσικό περιβάλλον της Σχολής. Παρά το γεγονός της αναστολής της λειτουργίας της Σχολής προ πενήντα δύο ετών, αυτή παραμένει, λόγω της ιστορίας της, ένα αληθές πανδιδακτήριο του ήθους και του φρονήματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μέσω διαφόρων δράσεων και εκδηλώσεων, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης επιχειρεί να καταστήση γνωστή την πλούσια και ένδοξη ιστορία της, αλλά και να καταστήση κοινωνούς του πνεύματος αυτής, όσους το επιθυμούν, μέσω της συμμετοχής της σε ευρωπαικά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η διενέργεια πρακτικής άσκησης, η ακόμη και η ολιγοήμερη επίσκεψη και παραμονή στη Σχολή, αποτελούν ευκαιρία ψηλαφήσεως του «πνεύματος της Χάλκης», η οποία συνεχίζει να διδάσκη διά της σιωπής και διά της χαρτίνης αθανασίας του ιστορικού αρχείου και της πλούσιας βιβλιοθήκης της”.

Μετά την διάλεξη  ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με συντονιστή τον Αρχιμ. Γρηγόριο Ιωαννίδη, Επίκουρο Καθηγητή Λειτουργικής, Ακαδημαϊκό Υπεύθυνο του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της ΘΣΕΚ.

Ο π. Μελέτιος Στεφανάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997. Σπούδασε Κλασσική Φιλολογία και Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα την ιστορία της Ιεράς Θεολογικής της Χάλκης, ενώ είναι υποψήφιος διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ με αντικείμενο την Εκκλησιαστική Ιστορία. Διάκονος χειροτονήθηκε στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης, όπου και η Ιερά Θεολογική Σχολή, στις 6 Σεπτεμβρίου 2020, όπου διακονεί μέχρι σήμερα, χειροτονηθείς πρεσβύτερος την Παρασκευή της Διακαινησίμου του 2023. Έχει δημοσιεύσει δύο μονογραφίες (Μνήμη Μητροπολίτου Σάρδεων Μαξίμου, Κωνσταντινούπολις, 2021 και Ίμβρου καρπός ευκλεής: ο Σχολάρχης Απόστολος Χριστοδούλου, Κωνσταντινούπόλις, 2022) και έχει μετάσχει στην επιμέλεια συλλογικών τόμων και την οργάνωση συνεδρίων και εκθέσεων.

Πηγή: ageliaforos.com

Print Friendly, PDF & Email

Share this post