Ηχηρή παρέμβαση Κωνσταντίας Βασιλείου στη συζήτηση για την Αμμόχωστο

Ηχηρή παρέμβαση Κωνσταντίας Βασιλείου στη συζήτηση για την Αμμόχωστο

Δελτίο Τύπου 

Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμμοχώστου Δρ. Βασίλης Μαύρου και η επιτροπή του μαζί με την Ανεξάρτητη Επιτροπή Βουλευτών της Βρετανίας για την Κύπρο, APPG for Cyprus,  οργάνωσαν εκδήλωση στις 24/10/23 μέσα στο Βρετανικό Κοινοβούλιο για την Κύπρο και ειδικά για την Αμμόχωστο. 

Στην εκδήλωση όπου η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη παρέστη πλήθος κόσμου ως και μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων που θεώρησαν την εκδήλωση πολύ σημαντική. Παρόντες ήταν 25 Βρετανοί βουλευτές από το House of Commons, 6 από το House of Lords και 8 αντιπρόσωποι από Πρεσβείες η Ύπατες Αρμοστείες. 

Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση σε διπλανό δωμάτιο όπου ήταν και αυτό ασφυκτικά γεμάτο. Δόθηκε η ευκαιρία στους παρευρισκόμενους φιλοξενούμενους βουλευτές , Λόρδους και Πρέσβεις να μιλήσουν με τα μέλη της επιτροπής του Συνδέσμου Αμμοχώστου αλλά και με άλλους για την Κύπρο και την Αμμόχωστο. 

Παρατέθηκε δε και δείπνος στους φιλοξενούμενους στο Ελληνικό εστιατόριο Ελιζέ. 

Στην εκδήλωση επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ.κ. Βασίλειος όπου μίλησε στο ακροατήριο για την συνεχιζόμενη Τουρκική κατοχή στην Κύπρο, για τις παράνομες ενέργειες των Τούρκων στην Αμμόχωστο. Ειδικά αναφέρθηκε στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα σε σχέση με άσκηση της Χριστιανικής τους λατρείας. Μίλησε δε και για την βεβήλωση εκκλησιών και ιστορικών μνημείων από τους Τούρκους εισβολείς την κλοπή η βανδαλισμό εικόνων, μωσαϊκών και άλλων σημαντικών ιστορικών μνημείων. 

Η ομιλία του Πανιερωτάτου συγκίνησε το ακροατήριο και ειδικά τους παρευρισκόμενους Βρετανούς Βουλευτές. 

Ο Πρέσβης της Κύπρου Κ. Αντρέας Κακουρής ευχαριστώντας την επιτροπή του Συνδέσμου Αμμοχώστου για την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης ανέλυσε τα θέματα γύρω από το Κυπριακό και εξήρε την σημασία εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού όχι μόνο για την επίτευξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων αλλά και για την συμβολή της ειρήνη στην περιοχή.

Αναφέρθηκε και στην ολιγωρία και την παραγκώνιση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ από την Τουρκία και την έλλειψη βούλησης για επιβουλή τους φέροντας  παράδειγμα τα μέτρα που επέβαλε η διεθνής κοινότητα έναντι της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στην συγκέντρωση μίλησαν αρκετοί βουλευτές αναφερόμενοι στην κατάφορη αδικία της συνεχιζόμενης Τουρκικής κατοχής ενός μεγάλου κομματιού της Κύπρου την συνεχιζόμενη παρουσία Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και την στέρηση των δικαιωμάτων των προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια και περιουσίες τους κάτω από την νόμιμη κυβέρνηση της κυπριακής δημοκρατίας. 

Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Βουλευτή  Προέδρου της Ανεξάρτητης Επιτροπής Βουλευτών από όλα τα Κόμματα (APPG για την Κύπρο) Sir Roger Gale. Αναφέρθηκε στις δικές του θύμησες το 1974 με την εισβολή και την δική του απογοήτευση για την έλλειψη βοήθειας από την διεθνή κοινότητα στο να τερματιστεί η Τούρκικη εισβολή.   Ειδικά τόνισε την σημασία της εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού προβλήματος μέσα από τις διαδικασίες των διαπραγματεύσεων κάτω από την σκέπη του ΟΗΕ. 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμμοχώστου ΗΒ Δρ. Βασίλης Μαύρου έκανε εκτενή αναφορά στις διχοτομικές επιδιώξεις της Τουρκίας ακόμη και πριν τις συμφωνίες ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ειδική αναφορά έγινε για την διασάλευση των εξαιρετικών σχέσεων των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο από την Τουρκία με την εισαγωγή Τουρκικού εθνικισμού και ενθάρρυνση βίαιων εχθροπραξιών συμπεριλαμβανομένων και δολοφονιών εναντίων Ελληνοκυπρίων αλλά και Τουρκοκυπρίων που συζούσαν και συναναστρέφονταν ειρηνικά μεταξύ τους. 

Γνωστοποίησε δε το γεγονός ότι η Τουρκία εκμεταλλευόμενη Κοινοτικές αναταραχές που η ίδια δημιούργησε μπόρεσε και έλαβε μέρος στις συνομιλίες για την Ανεξαρτησία της Κύπρου με συνταγματικές διεκδικήσεις που στο τέλος έφεραν τα δεινά των Τουρκικών εχθροπραξιών κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1960 αλλά και την εισβολή του 1974 με τις γνωστές δικαιολογίες για τάχα προστασία των ΤΚ και επαναφοράς της Δημοκρατίας στην Κύπρο. 

Ο Δρ. Μαύρου αναφέρθηκε στο ότι εκτός από τον βίαιο εκτοπισμό σχεδόν 200,000 Ελληνοκυπρίων και την βία που ακολούθησε με τους σκοτωμούς και τους αγνοούμενους χιλιάδων Κυπρίων. Ότι εκτός από αυτές τις απώλειες και τις ζημιές στην οικονομία, πλούτο και περιουσίες η Κύπρος έχασε ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος του πλούσιου κληρονομικού της πολιτισμού συμπεριλαμβανομένων των βεβηλώσεων εκκλησιών, μοναστηριών και κλοπών Χριστιανικών εικόνων και μωσαϊκών. 

Στην ομιλία του ο Δρ. Μαύρου τόνισε και στις παραβιάσεις  της Κυπριακής ΕΕΖ και ότι αποτελεί μία δεύτερη Τουρκική εισβολή με το να παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Θάλασσα. 

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην απογοήτευση του Κυπριακού λαού για την μη εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και στο ότι η Βρετανία σαν η κύρια εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο δεν έχει προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες που θα πίεζαν την Τουρκία να κάνει παραχωρήσεις στο Κυπριακό. Να έρθει στο τραπέζι των συνομιλιών ακολουθώντας την βάση λύσης του Κυπριακού  μέσων των αρχών, και αποφάσεων του ΟΗΕ. 

Ειδική αναφορά έγινε για την Αμμόχωστο, στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις αποφάσεις και ενέργειες της Τουρκίας στην περιφραγμένη περιοχή Αμμοχώστου. Όπως το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής Αμμοχώστου με σκοπό να κατοικηθεί από Τούρκους, τις προσπάθειες της κατοχικής ηγεσίας να διευκολύνει και να πείσει ΕΚ Αμμοχωστιανούς να τους πουλήσουν τις περιουσίες τους, και να κτίζουν παράνομα χιλιάδες κατοικίες σε ΕΚ γη στην κατεχόμενη Αμμόχωστο αλλά και στην Καρπασία, να απειλούν με χρησιμοποίηση του λιμανιού Αμμοχώστου, της Μαρίναςκαι να κάνουν αναφορές για βάση με drones στα κατεχόμενα. Εκτενή αναφορά έγινε και στην βεβήλωση Χριστιανικών τόπων λατρείας στα κατεχόμενα και ειδικά την Αμμόχωστο και την Καρπασία. Ειδική αναφορά έγινε για την Τούρκικη πολιτική για εθνοκάθαρση του Ελληνικού στοιχείου από τα κατεχόμενα αλλά και τα σχέδια για εξισλαμισμό αυτών των περιοχών όπως ήταν και η απόφαση τους για να κτιστή τέμενος μέσα στο μοναστήρι του Αποστόλου Αντρέα. 

Τέλος  ο Δρ. Μαύρου ανέφερε ότι από πλευράς  ΜΒ πρέπει να γίνει περισσότερη προσπάθεια ώστε να πιεσθεί η Τουρκία και να ακολουθήσει τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο. Ο Δρ. Μαύρου τόνισε ότι Η Βρετανική κυβέρνηση μέσα από τα νομικά της δικαιώματα σαν εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο την διεθνή της παρουσία σαν μία από τις ηγετικές χώρες του κόσμου πρέπει  να αναλάβει ανάλογη και έντονη δράση για δίκαιη λύση του Κυπριακού. Και ότι η Βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ακόμη και κυρώσεις εναντίων της Τουρκίας για επαναφορά και αποκατάσταση  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κατεχόμενη Κύπρο με την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, την επιστροφή των προσφύγων κάτω από την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας  σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας.  Κατά την παραμονή του στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Πανιερώτατος (και ο Σύνδεσμος Αμμοχωστιανών Μεγάλης Βρεταννίας)  είχαν συνάντηση με τον κ. David Burrowes, συνεργάτη της κας Fiona Bruce Ειδικής Απεσταλμένης του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου για τις θρησκευτικές ελευθερίες όπου συζήτησαν θέματα που αφορούν τα κατεχόμενα όπως τις Εκκλησίες και τις λειτουργίες στους κατεχόμενους ναούς μας.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post