Κλήρος και λαός ευχήθηκαν “Εις έτη πολλά Δέσποτα” στον Μητροπολίτη Βασίλειο

Κλήρος και λαός ευχήθηκαν “Εις έτη πολλά Δέσποτα” στον Μητροπολίτη Βασίλειο

Σε εόρτιο κλίμα τελέστηκε το απόγευμα της Κυριακής, 31 Δεκεμβρίου 2023, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, η ακολουθία του Εσπερινού για την δεσποτική εορτή της Περιτομής του Κυρίου και τη μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου.

Χοροστάτησε ο άγων τα ονομαστήριά του επιχώριος Μητροπολίτης κ. Βασίλειος, συγχοροστατούντων των Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου. Έλαβαν επίσης μέρος ο πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Αυγουστίνος, ιερείς και διάκονοι της Μητροπόλεως ως επίσης και ο αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως Ταμασού Ιερολ. κ. Ραφαήλ.

Μετά το πέρας του εσπερινού, σχηματίστηκε πομπή προς το Μέγα Συνοδικό της Μητροπόλεως, όπου έγινε η τελετή κοπής της βασιλόπιτας και εψάλη ο πολυχρονισμός του εορτάζοντος Μητροπολίτου, όπου δέχθηκε τις ευχές των παρισταμένων.

Στο σύντομο λόγο του ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στην έννοια του χρόνου μέσα από την θεολογία της Εκκλησίας, την παρέκκλιση που αυτός υπέστη εξαιτίας της πτώσης του ανθρώπου, σημειώνοντας το καθήκον μας να πορευόμαστε σύμφωνα με το δρόμο που μας υπέδειξε ο σαρκωθείς Υιός και λόγος του Θεού, φέροντας τον Χριστό μέσα μας και καθοδηγούμενοι σε αυτή την κατά Χριστόν ζωή.

Έψεξε επιπλέον τους βαυκαλισμούς όσων προσπαθούν να διαδώσουν θεωρίες και προφητείες το πότε θα έρθει το τέλος, επαναλαμβάνοντας τον Κυριακό λόγο «οὐχ ὑμῶν ἐστι γνῶναι χρόνους ἢ καιροὺς οὓς ὁ πατὴρ ἔθετο ἐν τῇ ἰδίᾳ ἐξουσίᾳ» (Πρ. 1:7)

Ευχήθηκε τέλος η πορεία προς αυτή την αιώνια ζωή κατά το 2024, να είναι την ίδια ώρα και ειρηνική ώστε επιτέλους να πάψουν οι πόλεμοι και όλα αυτά τα οποία βιώνουμε στις μέρες μας, στην περιοχή μας και στον κόσμο παρακολουθώντας τον ανήλεο εμφύλιο σπαραγμό μεταξύ ομοδόξων λαών. Η ειρήνη αυτή της έλευσης του Χριστού στον κόσμο, συμπλήρωσε καταληκτικά είθε να επικρατήσει και πρακτικά αλλά και στις σκέψεις, στα νοήματα και στις πράξεις των ανθρώπων.

Εκ μέρους των παρισταμένων αντιφώνησε ο Μητροπολίτης Ταμασού ευχόμενος «ακμή υγείας και φωτισμό του Αγίου Πνεύματος». Επεσήμανε τα χαρίσματα και τις αρετές που κοσμούσαν τον εορτάζοντα Μέγα Βασίλειο ο οποίος ταπεινός τη καρδία και υψηλός θεολόγος συνάμα, δόξαζε τον Θεό μέσα από την ύλη την οποία σεβόταν γιατί ακόμα και αυτή εξαγιάζεται με τη χάρη του Θεού, αντιπαραβάλλοντας με τα χαρακτηριστικά τα οποία διακρίνον και τον εορτάζοντα Μητροπολίτη, παραδεχόμενος (σ.σ όπως και άλλα επιφανή πρόσωπα) ό,τι έχει καταστήσει τη Μητρόπολή του ένα καθαγιασμένο τόπο όπου η προσευχή βοηθά τους ανθρώπους να συναντήσουν τον Θεό. Αυτό είναι ορατό πρόσθεσε στην ευσέβεια και ευλάβεια του κόσμου και αποτελεί ένα χάρισμα του ποιμενάρχη σας, συμπλήρωσε.

Στην εσπερινή ακολουθία παρέστησαν μέλη επιτροπών της Ιεράς Μητροπόλεως και άλλων τοπικών φορέων μεταξύ των οποίων και ο Δρ Βασίλειος Μαύρου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμμοχώστου στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος σε σύντομη προσλαλιά του αναφέρθηκε στον τιτάνιο αγώνα που δίδεται σε διάφορα φόρα σχετικά με το θέμα της Αμμοχώστου και την προσπάθεια αποκατάστασης της ενότητας της Κύπρου, των δικαίων και των προσδοκιών του λαού μας.

Πηγή: Ιερά Μητρόπολις Κωνσταντίας και Αμμοχώστου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post