Το καθιερωμένο κόψιμο της Βασιλόπιτας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Το καθιερωμένο κόψιμο της Βασιλόπιτας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Την Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στην ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου η καθιερωμένη τελετή του κοψίματος της βασιλόπιτας, στην οποία προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος. Παρόντες ήταν και οι τρεις Επίσκοποι, ο Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, ο Νεαπόλεως κ. Πορφύριος, ο Μεσαορίας κ. Γρηγόριος και άπαν το προσωπικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Ο  Μακαριώτατος μιλώντας προς το προσωπικό της Αρχιεπισκοπής είπε, μεταξύ άλλων τα εξής:

Με τη βοήθεια του Θεού ένας ακόμη χρόνος παρήλθε. Ανήκει πια στην ιστορία με όλα τα θετικά και αρνητικά του δεδομένα. Βέβαια η έννοια του έτους, της χρονιάς είναι δημιούργημα των ανθρώπων για να ρυθμίζουν τη ζωή τους, τις κοινωνικές και τις πολλαπλές τους υποχρεώσεις ή τους επιδιωκόμενους στόχους τους. Στην ουσία το έτος είναι μια συμβατική έννοια, σε αντίθεση με τη φυσική έννοια του χρόνου που γίνεται αντιληπτή με τη διαδοχή των γεγονότων και τις μεταβολές που γίνονται στο κόσμο.  

Στη συνέχεια μάς μίλησε για την ταχύτητα με την οποία ο χρόνος παρέρχεται και αναφέρθηκε στο ποίημα του Καβάφη τα «ΚΕΡΙΑ», το οποίο ερμήνευσε σε γενικές γραμμές.

Ορμώμενος ο Μακαριώτατος από το ποίημα αυτό, μίλησε για την απαισιοδοξία και πολλάκις για τον πόνο που νιώθουν οι κοσμικοί άνθρωποι, όταν συνειδητοποιούν ότι τα περισσότερα χρόνια της ζωής τους παρήλθαν και οδηγούνται σύντομα προς τον θάνατο. Οι άνθρωποι αυτοί – είπε –  προσπαθούν παντοιοτρόπως να ανακόψουν την έννοια του χρόνου με χίλιους δύο τρόπους, χωρίς, φυσικά, να το επιτυγχάνουν. Και οδηγούνται σε ακόμη πιο απαισιόδοξες καταστάσεις, για να μη πούμε σε ψυχολογικά προβλήματα.

Αλλά για τους χριστιανούς, που πιστεύουν στην αιωνιότητα, ακούγεται η φωνή του Κυρίου: «οὐχ οὕτως ἔσται  ὑμῖν». Ο χριστιανός αξιολογεί, και επιβάλλεται να αξιολογεί τη ζωή του κάτω από την οπτική γωνία της αιωνιότητας. Βλέπει τα λάθη του παρελθόντος, προσπαθεί να τα διορθώσει και να βελτιωθεί, ώστε η ζωή του να είναι ευάρεστη ενώπιον του Κυρίου. Ο στόχος του κάθε χριστιανού επιβάλλεται να είναι η ένωσή του μετά του Ιησού Χριστού, η οποία αρχίζει από αυτή τη ζωή, αφού και ο ίδιος ο Κύριος διακήρυξε ότι «ἡ βασιλεία τοῦ Θεοῦ ἐντὸς ὑμῶν ἐστιν» (Λουκ.17, 21) και ολοκληρώνεται με την εις ουρανούς εκδημία του.

Συνεπώς, ακόμη και η ευχή που εκφράζουμε «ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ» έχει την έννοια ότι παρακαλούμε τον Κύριο να μας χαρίσει χρόνια πολλά για να μπορούμε και να ασκούμεθα συνεχώς στην αρετή της μετανοίας και να επιδιδόμαστε σε έργα ευάρεστα προς τον Κύριο. Δια της μετανοίας αναγόμαστε σε έργα φιλανθρωπίας και χριστιανικής αρετής και ετοιμάζουμε τις ψυχές μας, να τις παραδώσουμε αγνές ενώπιον του Θεού. Αυτό είναι  το χριστιανικό μας χρέος.

Αναφερόμενος στην αποστολή εκάστου υπαλλήλου στην ιερά Αρχιεπισκοπή, μάς τόνισε ότι αυτή έχει, όλως ιδιαιτέρως, μιαν ιδιάζουσα χροιάν. Εργαζόμαστε σ’ έναν ιερό χώρο, επιτελούμε ένα ιερό καθήκον και οφείλουμε να εκδαπανούμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία του. Στην αποστολή μας αυτή, ας έχουμε σύμβουλο και καθοδηγητή μας την αγνότητα της συνειδήσεώς μας.

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος επέδωσε την τεμαχισθείσα βασιλόπιτα σ’ έναν έκαστον εκ των παρισταμένων ευχόμενος ολοψύχως:

«ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ ΕΝ ΠΑΣΙ».

Print Friendly, PDF & Email

Share this post