Χριστιανοί Ορθόδοξοι από την Αυστρία την Κύπρο

Χριστιανοί Ορθόδοξοι από την Αυστρία την Κύπρο

Όμιλος Χριστιανών Ορθοδόξων από την Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας-Εξαρχία Ουγγαρίας και Μεσευρώπης του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποιεί από σήμερα, 5.2.2024, εξαήμερο προσκύνημα σε μονές, εκκλησίες και άλλους ιστορικούς χώρους της Κύπρου. 

Σήμερα ο όμιλος των προσκυνητών, του οποίου ηγείται ο Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσένιος, έγινε δεκτός στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου από τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο. Τον Μητροπολίτη Αυστρίας συνοδέουν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Απαμείας, Παΐσιος, ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Αρχιμανδρίτης Mag. Μάξιμος Rudk και o Αρχιερατικός Επίτροπος, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Ιωάννης Νικολίτσης και άλλοι ιερείς.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος είχε κατ’ιδίαν συνάντηση με τον Μητροπολίτη Αυστρίας, τον Επίσκοπο Απαμείας και τους κληρικούς, κατά την οποία έγινε και ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε σε όλους τους επισκέπτες από την Αυστρία, στους οποίους τόνισε τον κίνδυνο που διατρέχει η Κύπρος από την συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και την αδιάλλακτη πολιτική της Άγκυρας, με αποτέλεσμα εδώ και 50 χρόνια το Κυπριακό να παραμένει άλυτο.

Ο Μακαριώτατος ζήτησε την βοήθεια όλων για την εξεύρεση ειρηνικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, η οποία θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων πολιτών. 

Απαντώντας, ο Μητροπολίτης Αυστρίας ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την συνάντηση και τους λόγους του. Σημείωσε ότι η επίσκεψη γίνεται με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος στέλνει τους αδελφικούς ασπασμούς του στον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο. Τέλος, εξέφρασε την συγκίνηση του ιδίου και όλου του ομίλου, διότι βρίκονται στα αγιασμένα και μαρτυρικά χώματα της Κύπρου.

Τον Μητροπολίτη Αρσένιο και τους λοιπούς Χριστιανούς Ορθοδόξους από την Αυστρία υποδέχθηκε στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, ο οποίος τους ξενάγησε στο οίκημα της Αρχιεπισκοπής, στο διαμέρισμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, και στον νέο Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, του οποίου η ανέγερση ήταν πρωτοβουλία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’. 

Ο όμιλος προσκυνητών από την Αυστρία ξεναγήθηκε και στον παλαιό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες του 17ου αιώνα. 

Πριν από την Αρχιεπισκοπή έγινε περιδιάβαση στην  παλαιά πόλη της Λευκωσίας , στα εντυπωσιακά ενετικά τείχη, στην Πύλη της Αμμοχώστου, στην “νεκρή ζώνη”, που διχοτομεί την Λευκωσία. Επίσης, έγιναν επισκέψεις στα  Φυλακισμένα Μνήματα, όπου βρίσκονται οι τάφοι εννέα ηρώων της ΕΟΚΑ, τα κελλιά των αγωνιστών, η αγχόνη, με την οποία εκτελούσαν οι Άγγλοι αποικιοκράτες τους αγωνιστές της Κυπριακής ελευθερίας, και στο Μουσείο Αγώνος.

Νωρίς το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην  Ιερά Μονή Σταυροβουνίου. Η ίδρυση της Μονής συνδέεται, σύμφωνα με την παράδοση, με την Αγία Ελένη (αρχές του 4ου αι. μ.Χ.). Κατά την επιστροφή της από τα Ιεροσόλυμα στην Κωνσταντινούπολη, μετά την εύρεση του Τιμίου Σταυρού, στάθμευσε στην Κύπρο. Η Αγία αποφάσισε, μετά από θαυματουργική υπόδειξη, να χτίσει Ναό στην κορυφή του όρους Όλυμπος (σημερινό Σταυροβούνι), όπου άφησε τμήμα του Τιμίου Σταυρού, το οποίο φυλάσσεται μέχρι και σήμερα στη Μονή, η οποία είναι το μόνο άβατο για γυναίκες μοναστήρι στην Κύπρο.

Πηγή: ageliaforos.com

Print Friendly, PDF & Email

Share this post