Διεθνές Συμπόσιο Ορθοδόξων Δογματολόγων με θέμα «Ο Άνθρωπος κατ’ εικόνα Θεού»

Διεθνές Συμπόσιο Ορθοδόξων Δογματολόγων με θέμα «Ο Άνθρωπος κατ’ εικόνα Θεού»

Άρχισε τις εργασίες του την Τρίτη, 5 Μαρτίου 2024, το 7ο Διεθνές Συμπόσιο της Διεθνούς Ένωσης Ορθόδοξων Δογματολόγων που φιλοξενείται από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στο Παραλίμνι.

Στο Συμπόσιο συμμετέχουν τριάντα περίπου καθηγητές, καθηγήτριες και ακαδημαϊκοί με ειδίκευση στη Δογματική Θεολογία, μέλη της Διεθνούς Ένωσης Ορθόδοξων Δογματολόγων, από το εξωτερικό (Λίβανο, Ελλάδα, Ρουμανία, Αμερική κ.α.).

Το φετινό, 7ο Διεθνές Συμπόσιο της Διεθνούς Ένωσης Ορθόδοξων Δογματολόγων, έχει ως γενικό θέμα: «Ο άνθρωπος κατ’ εικόνα Θεού» (The Human being in the image of God). Η θεματική του Διεθνούς Συμποσίου συνδέεται με τις τρέχουσες συζητήσεις περί της ταυτότητας των δύο φύλων, οι οποίες δίνουν την αφορμή για εξέταση των διαφόρων πτυχών μέσα από την προσέγγιση της Ορθόδοξης Θεολογίας και παρέχουν την ευκαιρία να εκφραστεί η Θεολογία των Πατέρων της Εκκλησίας. Οι εισηγήσεις θα εξετάζουν θέματα που αφορούν στη σχέση του ανθρώπου με τον Τριαδικό Θεό, το μυστήριο της ενανθρωπήσεως του Χριστού την ευχαριστιακή προοπτική. Επίσης θα αναπτυχθούν θέματα σχετικά με την αποκατάσταση του ανθρώπου, την πτυχή της κοινωνίας των προσώπων, το κατ’ εικόνα Θεού, τη θέωση του ανθρώπου, τα δύο φύλα στην προοπτική της εικόνας του Θεού, την ορθόδοξη ανθρωπολογία και τις σύγχρονες επιστήμες.

Το Διεθνές Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Γεωργίου ο οποίος στον χαιρετισμό του τον οποίο ανέγνωσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος ανέφερε πως η μελέτη και η γνώση των δογμάτων της πίστεως δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να παραμένουν πίσω από τους τοίχους των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και επιστημονικών συνάξεων, αλλά να αγγίζουν τη σημερινή πραγματικότητα και να γίνονται βίωμα ζωής. Με το θεολογικό μας λόγο οφείλουμε να προσλάβουμε στην ποιμαντική μας τον μεταμοντέρνο άνθρωπο, αποφεύγοντας τον σκόπελο της εκκοσμίκευσης. Ευχήθηκε τέλος το συμπόσιο να αναδείξει αυτή τη πτυχή και να προτείνει τρόπους σύνδεσης της Δογματικής Θεολογίας με τη σύγχρονη κοινωνία.

Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 7 Μαρτίου.

 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post