Λαμπρός εορτασμός της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής στο Ιάσιο (14 Οκτωβρίου 2024)

Λαμπρός εορτασμός της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής στο Ιάσιο (14 Οκτωβρίου 2024)

Κάθε χρόνο, στα μέσα του Οκτωβρίου, η πόλη του Ιασίου γίνεται κέντρο της Ρουμανικής Ορθοδοξίας με αφορμή τη μεγάλη εορτή της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής, γνωστής για τις πολλές της ευεργεσίες προς τον χριστεπώνυμο λαό. Δεκάδες χιλιάδες πιστοί συγκεντρώνονται για να συμμετάσχουν στις ιερές ακολουθίες που διοργανώνονται για την πανήγυρη, τελούμενες από μία μια μεγαλη σύναξη ιεραρχών από τη Ρουμανία αλλά και από άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Φέτος, κατόπιν πρόσκλησης του ποιμενάρχου της Αρχιεπισκοπής Ιασίου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μολδαβίας και Μπουκοβίνας κ. Θεοφάνη, της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Αχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας. Από την Εκκλησία της Κύπρου, συμμετείχε στους εορτασμούς ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, τον οποίον συνόδευσε ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Η πανήγυρη αυτή προσέλκυσε φέτος, όπως κάθε χρόνο, πάνω από 200.000 προσκυνητές από τη Ρουμανία αλλά και από όλες τις γωνιές της Ορθοδοξίας, οι οποίοι έφτασαν στο Ιάσιο για να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα της Οσίας Παρασκευής αλλά και του Αγίου Παντελεήμονος, τα οποία έφερε συνοδεία Πατέρων, με επικεφαλής τους π. Γεράσιμο και π. Νικόδημο, από την Ιερά Μονή Αποστόλου Παύλου, Αγίου Όρους, με τις ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του καθηγουμένου της προαναφερθείσας Μονής, κ. Παρθενίου.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης αλλά πλούσιας αδελφικής φιλοξενίας του στο Ιάσιο, από τις 13 έως τις 16 Οκτωβρίου 2024, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος ακολούθησε ένα καλοσχεδιασμένο και πνευματικά ωφέλιμο πρόγραμμα, που οργανώθηκε με ιδιαίτερη φροντίδα από τη Μητρόπολη Μολδαβίας και Μπουκοβίνας. Στο πλαίσιο αυτό, είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί μερικά από τα πιο ιστορικά και εμβληματικά μοναστήρια και ναούς του Ιασίου, που μαρτυρούν την πλούσια πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά του τόπου.

Μεταξύ αυτών των σημαντικών προσκυνημάτων ήταν η Ιερά Μονή των Τριών Ιεραρχών (1637-1639), που βρίσκεται κοντά στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό του Ιασίου, η Μονή Golia (μέσα του 17ου αιώνα), η Μονή Cetățuia (δεύτερο μισό του 17ου αιώνα), η Μονή Frumoasa (1836-1839), η Μονή Copou (1638, ανακαινισμένη το 1702, 1809 και 1983-1986) και η Μονή Bărboi (1613-1615, ανακαινισμένη την περίοδο 1841–1844). Σε κάθε μία από αυτές τις ιστορικές μονές, ο Θεοφιλέστατος έτυχε θερμής υποδοχής και φιλοξενίας από τους καθηγούμενους και τις καθηγούμενες, οι οποίοι με περισσή αγάπη και σεβασμό προσέφεραν στον Επίσκοπο την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τη ζωή και το έργο των μοναστηριών τους.

Συγκεκριμένα, στην Ιερά Μονή των Τριών Ιεραρχών ο καθηγούμενος ιερομόναχος Elisei Nedescu, υποδέχθηκε τον Θεοφιλέστατο, ο οποίος μαζί με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μολδαβίας και Μπουκοβίνας και άλλους ιεράρχες παρόντες στους εορτασμούς της Οσίας Παρασκευής, το βράδυ της 14ης Οκτωβρίου προσκύνησαν στην Ιερά Μονή. Ο Μητροπολίτης Θεοφάνης προσέφερε δείπνο στην αίθουσα, εντός των τειχών της Ιεράς Μονής των Τριών Ιεραρχών, όπου το 1642 πραγματοποιήθηκε η γνωστή Σύνοδος του Ιασίου. Σήμερα, η αίθουσα λειτουργεί ως μουσείο της Μονής και σύντομα θα ξεκινήσουν έργα ανακαίνισής της.

Επισης, επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Copou όπου τον υποδέχθηκε η καθηγούμενη Μαρία Μαγδαληνή μαζί με την αδελφότητα της. Η αδελφή Αθανασία ξενάγησε τον Θεοφιλέστατο στα εργαστήρια αγιογραφίας και ραπτικής εκκλησιαστικών αμφίων.

Το πρωί της Τρίτης, 15 Οκτωβρίου 2024, ο Θεοφιλέστατος προσκύνησε την Ιερά Μονή Γκόλια, όπου τον υποδέχθηκε ο καθηγούμενος της Μονής, ιερομόναχος Σεραφείμ, αλλά και ομάδα από την Doxologia, η οποία είναι χριστιανική διαδικτυακή πύλη της Μητροπόλεως Μολδαβίας και Μπουκοβίνας, με επικεφαλής τον κ. Cătălin Constantin. Αυτή η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή μια συνέντευξη που παραχώρησε ο Επίσκοπος στην ομάδα της Doxologia. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης, ο Επίσκοπος μίλησε στους ακροατές της εκπομπής για διάφορα θέματα και ιδιαίτερα για την Κύπρο, καθώς και για την τρέχουσα κατάσταση της συνεχιζόμενης εισβολής που ταλαιπωρεί το νησί εδώ και 50 χρόνια.

Ακολούθως στην Ιερά Μονή Cetățuia τον υποδέχθηκε, εκ μέρους του καθηγουμένου, ο Ιεροδιάκονος Dosoftei (Δοσίθεος), ο οποίος παρουσίασε το ιστορικό της Μονής και έκανε ξενάγηση στο οινοποιείο αυτής. Στην Ιερά Μονή Frumoasa τον υποδέχθηκε η καθηγουμένη Σοφία μαζί με την αδελφότητα της Μονής. Η αδελφή Αικατερίνη, μουσειολόγος, ξενάγησε τον Θεοφιλέστατο τόσο στο καθολικό της Μονής όσο και στο Μουσείο.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Επίσκοπος επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα (1583, ανακαινισμένος 1878-1879), όπου τον υποδέχθηκε ο εφημέριος του Ναού, π. Mihail Prodano οποίος μίλησε για την ιστορία του ενοριακού ναού, ο οποίος παλαιότερα λειτουργούσε ως Μοναστήρι.

Σημαντικός σταθμός της επίσκεψης του Θεοφιλέστατου αποτέλεσε η πλατεία «Ελληνο-Ρουμανικής Φιλίας», όπου βρίσκεται η προτομή του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού. Ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκκλησιαστική και εθνική ιστορία της Κύπρου, έζησε στο Ιάσιο για 19 χρόνια (1783-1802), αφήνοντας πίσω του σημαντική πνευματική παρακαταθήκη. Το απόγευμα της Τρίτης, 15 Οκτωβρίου 2024, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας τέλεσε Τρισάγιο ενώπιον της προτομής του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου, αποτίνοντας φόρο τιμής σε αυτήν τη σπουδαία μορφή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη σύνδεση των δύο λαών. Τέλος, εψάλη από τον Επίσκοπο και τη συνοδεία του (Πρωτοσύγκελος Σιλουανός Pralea, π. Mihail Prodan και Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι) οι Εθνικοί Ύμνοι της Κύπρου και της Ρουμανίας.

Ακολούθως, στην Ιερά Μονή Bărboi, έτυχε υποδοχής από τον Καθηγούμενο Ναθαναήλ Neacșu, ο οποίος μίλησε για την ίδρυση της Μονής και για τις στενές σχέσεις αυτής με το Άγιον Όρος και στο τέλος προσέφερε δείπνο εκ μέρους ολόκληρης της αδελφότητας.

Αυτή η επίσκεψη-προσκύνημα, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μολδαβίας και Μπουκοβίνας, κ. Θεοφάνη και με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου, αποτέλεσε μια ακόμη απόδειξη των διαχρονικών σχέσεων που συνδέουν την Εκκλησία της Κύπρου με την Εκκλησία της Ρουμανίας. Αυτές οι στενές σχέσεις αδελφοσύνης και συνεργασίας ανανεώνονται και ενδυναμώνονται συνεχώς, ενισχύοντας τους πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των δύο Ορθόδοξων λαών μας.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας μόλις επανάκαμψε στην Λευκωσία, από το προσκυνηματικό αυτό ταξίδι στο Ιάσιο της Ρουμανίας, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μολδαβίας και Μπουκοβίνας, καθώς και τους συνοδούς του, Ηγούμενο Αρχιμ. Ναθαναήλ Neacșu και τον Πρωτοσύγκελο π. Σιλουανό Pralea .

 

Διάκονος Ανδρέας Ματέι

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post