Λαμπρός εορτασμός της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής στο Ιάσιο (14 Οκτωβρίου 2024)
Κάθε χρόνο, στα μέσα του Οκτωβρίου, η πόλη του Ιασίου γίνεται κέντρο της Ρουμανικής Ορθοδοξίας με αφορμή τη μεγάλη εορτή της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής, γνωστής για τις πολλές της ευεργεσίες προς τον χριστεπώνυμο λαό. Δεκάδες χιλιάδες πιστοί συγκεντρώνονται για να συμμετάσχουν στις ιερές ακολουθίες που διοργανώνονται για την πανήγυρη, τελούμενες από μία μια μεγαλη σύναξη ιεραρχών από τη Ρουμανία αλλά και από άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Φέτος, κατόπιν πρόσκλησης του ποιμενάρχου της Αρχιεπισκοπής Ιασίου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μολδαβίας και Μπουκοβίνας κ. Θεοφάνη, της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Αχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας. Από την Εκκλησία της Κύπρου, συμμετείχε στους εορτασμούς ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, τον οποίον συνόδευσε ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.
Η πανήγυρη αυτή προσέλκυσε φέτος, όπως κάθε χρόνο, πάνω από 200.000 προσκυνητές από τη Ρουμανία αλλά και από όλες τις γωνιές της Ορθοδοξίας, οι οποίοι έφτασαν στο Ιάσιο για να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα της Οσίας Παρασκευής αλλά και του Αγίου Παντελεήμονος, τα οποία έφερε συνοδεία Πατέρων, με επικεφαλής τους π. Γεράσιμο και π. Νικόδημο, από την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου του Ξηροποταμίτου, Αγίου Όρους, με τις ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του καθηγουμένου της προαναφερθείσας Μονής, κ. Παρθενίου.
Κατά τη διάρκεια της σύντομης αλλά πλούσιας αδελφικής φιλοξενίας του στο Ιάσιο, από τις 13 έως τις 16 Οκτωβρίου 2024, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος ακολούθησε ένα καλοσχεδιασμένο και πνευματικά ωφέλιμο πρόγραμμα, που οργανώθηκε με ιδιαίτερη φροντίδα από τη Μητρόπολη Μολδαβίας και Μπουκοβίνας. Στο πλαίσιο αυτό, είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί μερικά από τα πιο ιστορικά και εμβληματικά μοναστήρια και ναούς του Ιασίου, που μαρτυρούν την πλούσια πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά του τόπου.
Μεταξύ αυτών των σημαντικών προσκυνημάτων ήταν η Ιερά Μονή των Τριών Ιεραρχών (1637-1639), που βρίσκεται κοντά στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό του Ιασίου, η Μονή Golia (μέσα του 17ου αιώνα), η Μονή Cetățuia (δεύτερο μισό του 17ου αιώνα), η Μονή Frumoasa (1836-1839), η Μονή Copou (1638, ανακαινισμένη το 1702, 1809 και 1983-1986) και η Μονή Bărboi (1613-1615, ανακαινισμένη την περίοδο 1841–1844). Σε κάθε μία από αυτές τις ιστορικές μονές, ο Θεοφιλέστατος έτυχε θερμής υποδοχής και φιλοξενίας από τους καθηγούμενους και τις καθηγούμενες, οι οποίοι με περισσή αγάπη και σεβασμό προσέφεραν στον Επίσκοπο την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τη ζωή και το έργο των μοναστηριών τους.
Συγκεκριμένα, στην Ιερά Μονή των Τριών Ιεραρχών ο καθηγούμενος ιερομόναχος Elisei Nedescu, υποδέχθηκε τον Θεοφιλέστατο, ο οποίος μαζί με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μολδαβίας και Μπουκοβίνας και άλλους ιεράρχες παρόντες στους εορτασμούς της Οσίας Παρασκευής, το βράδυ της 14ης Οκτωβρίου προσκύνησαν στην Ιερά Μονή. Ο Μητροπολίτης Θεοφάνης προσέφερε δείπνο στην αίθουσα, εντός των τειχών της Ιεράς Μονής των Τριών Ιεραρχών, όπου το 1642 πραγματοποιήθηκε η γνωστή Σύνοδος του Ιασίου. Σήμερα, η αίθουσα λειτουργεί ως μουσείο της Μονής και σύντομα θα ξεκινήσουν έργα ανακαίνισής της.
Επισης, επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Copou όπου τον υποδέχθηκε η καθηγούμενη Μαρία Μαγδαληνή μαζί με την αδελφότητα της. Η αδελφή Αθανασία ξενάγησε τον Θεοφιλέστατο στα εργαστήρια αγιογραφίας και ραπτικής εκκλησιαστικών αμφίων.
Το πρωί της Τρίτης, 15 Οκτωβρίου 2024, ο Θεοφιλέστατος προσκύνησε την Ιερά Μονή Γκόλια, όπου τον υποδέχθηκε ο καθηγούμενος της Μονής, ιερομόναχος Σεραφείμ, αλλά και ομάδα από την Doxologia, η οποία είναι χριστιανική διαδικτυακή πύλη της Μητροπόλεως Μολδαβίας και Μπουκοβίνας, με επικεφαλής τον κ. Cătălin Constantin. Αυτή η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή μια συνέντευξη που παραχώρησε ο Επίσκοπος στην ομάδα της Doxologia. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης, ο Επίσκοπος μίλησε στους ακροατές της εκπομπής για διάφορα θέματα και ιδιαίτερα για την Κύπρο, καθώς και για την τρέχουσα κατάσταση της συνεχιζόμενης εισβολής που ταλαιπωρεί το νησί εδώ και 50 χρόνια.
Ακολούθως στην Ιερά Μονή Cetățuia τον υποδέχθηκε, εκ μέρους του καθηγουμένου, ο Ιεροδιάκονος Dosoftei (Δοσίθεος), ο οποίος παρουσίασε το ιστορικό της Μονής και έκανε ξενάγηση στο οινοποιείο αυτής. Στην Ιερά Μονή Frumoasa τον υποδέχθηκε η καθηγουμένη Σοφία μαζί με την αδελφότητα της Μονής. Η αδελφή Αικατερίνη, μουσειολόγος, ξενάγησε τον Θεοφιλέστατο τόσο στο καθολικό της Μονής όσο και στο Μουσείο.
Το απόγευμα της ιδίας, ο Επίσκοπος επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα (1583, ανακαινισμένος 1878-1879), όπου τον υποδέχθηκε ο εφημέριος του Ναού, π. Mihail Prodan, o οποίος μίλησε για την ιστορία του ενοριακού ναού, ο οποίος παλαιότερα λειτουργούσε ως Μοναστήρι.
Σημαντικός σταθμός της επίσκεψης του Θεοφιλέστατου αποτέλεσε η πλατεία «Ελληνο-Ρουμανικής Φιλίας», όπου βρίσκεται η προτομή του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού. Ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκκλησιαστική και εθνική ιστορία της Κύπρου, έζησε στο Ιάσιο για 19 χρόνια (1783-1802), αφήνοντας πίσω του σημαντική πνευματική παρακαταθήκη. Το απόγευμα της Τρίτης, 15 Οκτωβρίου 2024, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας τέλεσε Τρισάγιο ενώπιον της προτομής του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου, αποτίνοντας φόρο τιμής σε αυτήν τη σπουδαία μορφή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη σύνδεση των δύο λαών. Τέλος, εψάλη από τον Επίσκοπο και τη συνοδεία του (Πρωτοσύγκελος Σιλουανός Pralea, π. Mihail Prodan και Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι) οι Εθνικοί Ύμνοι της Κύπρου και της Ρουμανίας.
Ακολούθως, στην Ιερά Μονή Bărboi, έτυχε υποδοχής από τον Καθηγούμενο Ναθαναήλ Neacșu, ο οποίος μίλησε για την ίδρυση της Μονής και για τις στενές σχέσεις αυτής με το Άγιον Όρος και στο τέλος προσέφερε δείπνο εκ μέρους ολόκληρης της αδελφότητας.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Ιάσιο, πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση με τον Εξοχότατο Πρέσβυ της Κύπρου στη Ρουμανία, κ. Μάριο Κουντουρίδη. Αυτή η συνάντηση ανέδειξε για μία ακόμη φορά τους στενούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Ρουμανίας, τόσο σε πνευματικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, προάγοντας τη συνεργασία των δύο χωρών και ενισχύοντας τις φιλικές σχέσεις τους σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Αυτή η επίσκεψη-προσκύνημα, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μολδαβίας και Μπουκοβίνας, κ. Θεοφάνη και με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου, αποτέλεσε μια ακόμη απόδειξη των διαχρονικών σχέσεων που συνδέουν την Εκκλησία της Κύπρου με την Εκκλησία της Ρουμανίας. Αυτές οι στενές σχέσεις αδελφοσύνης και συνεργασίας ανανεώνονται και ενδυναμώνονται συνεχώς, ενισχύοντας τους πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των δύο Ορθόδοξων λαών μας.
Ο Επίσκοπος Μεσαορίας μόλις επανάκαμψε στην Λευκωσία, από το προσκυνηματικό αυτό ταξίδι στο Ιάσιο της Ρουμανίας, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μολδαβίας και Μπουκοβίνας, καθώς και τους συνοδούς του, Ηγούμενο Αρχιμ. Ναθαναήλ Neacșu και τον Πρωτοσύγκελο π. Σιλουανό Pralea .
Διάκονος Ανδρέας Ματέι
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας
https://www.youtube.com/watch?v=YM1221_4PIY
Prăznuire strălucită a Cuvioasei Parascheva de la Iași (14 octombrie 2024)
În fiecare an, la mijlocul lunii octombrie, Iașul devine centrul Ortodoxiei Românești, cu ocazia marii sărbători a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, cunoscută pentru numeroasele sale binefaceri oferite poporului dreptcredincios. Zeci de mii de pelerini se adună pentru a participa la slujbele religioase organizate în cinstea acestei sărbători, oficiate de un sobor impresionant de ierarhi din România, dar și din alte Biserici Ortodoxe. Anul acesta, la invitația ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de ÎPS Nikitas, Arhiepiscopul Thiatirelor și Marii Britanii. Din partea Bisericii Ciprului, la sărbătoare a participat Episcopul de Mesaoria, Grigorie, însoțit de Părintele Diacon Andrei Matei.
Această sărbătoare a atras și anul acesta, ca în fiecare an, peste 200.000 de pelerini din România și din toate colțurile Ortodoxiei, care au venit la Iași pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva, dar și la moaștele Sfântului Pantelimon, aduse de o delegație din Muntele Athos, condusă de pr. Gherasim și pr. Nicodim de la Mănăstirea Cuviosului Pavel Xiropotamitul, cu binecuvântarea Sanctității Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, și a starețului mănăstirii, Parthenios.
Pe parcursul scurtei, dar bogatei sale vizite frățești la Iași, din 13 până în 16 octombrie 2024, Episcopul Grigorie a urmat un program bine organizat și cu folos duhovnicesc, pregătit cu atenție de Mitropolia Moldovei și Bucovinei. În cadrul acestui program, a avut ocazia să viziteze unele dintre cele mai emblematice și importante, din punct de vedere istoric, mănăstiri și biserici din Iași, care mărturisesc despre bogata moștenire culturală și religioasă a locului.
Printre aceste locașuri importante de pelerinaj se numără Mănăstirea Trei Ierarhi (1637-1639), situată aproape de Catedrala Mitropolitană din Iași, Mănăstirea Golia (mijlocul secolului al XVII-lea), Mănăstirea Cetățuia (a doua jumătate a secolului al XVII-lea), Mănăstirea Frumoasa (1836-1839), Mănăstirea Copou (1638, renovată în 1702, 1809 și 1983-1986) și Mănăstirea Bărboi (1613-1615, renovată între 1841-1844). În fiecare dintre aceste mănăstiri istorice, Episcopul Grigorie a fost întâmpinat cu căldură de stareți și starețe, care, cu multă dragoste și respect, i-au oferit ocazia de a cunoaște îndeaproape viața și activitățile mănăstirilor.
La Mănăstirea Trei Ierarhi, starețul Elisei Nedescu l-a întâmpinat pe Preasfințitul Grigorie, care, împreună cu ÎPS Nikitas, ÎPS Teofan și alți ierarhi prezenți la sărbătoarea Sfintei Parascheva, s-au închinat la biserica mănăstirii în seara de 14 octombrie. Mitropolitul Teofan a oferit o cină în sala aflată în incinta mănăstirii, unde, în 1642, a avut loc renumitul Sinod de la Iași. În prezent, această sală funcționează ca muzeu al mănăstirii, iar în curând vor începe lucrări de restaurare.
De asemenea, episcopul a vizitat Mănăstirea Copou, unde a fost întâmpinat de stareța Maria Magdalena și de obștea mănăstirii. Maica Atanasia l-a condus la atelierele mănăstirii de pictură bisericească și croitorie de veșminte liturgice
În dimineața zilei de marți, 15 octombrie 2024, Preasfințitul s-a închinat la Mănăstirea Golia, unde a fost întâmpinat de starețul mănăstirii, ieromonahul Serafim, și de o echipă de la Doxologia, portalul creștin ortodox al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în frunte cu domnul Cătălin Constantin. Întâlnirea a avut loc cu prilejul unui interviu acordat de Preasfințitul Grigorie echipei Doxologia, în cadrul căruia a vorbit despre diverse subiecte, inclusiv despre Cipru și situația actuală a invaziei turcești care afectează insula de 50 de ani.
La Mănăstirea Cetățuia, Episcopul a fost întâmpinat de ierodiaconul Dosoftei, care i-a prezentat istoricul mănăstirii și l-a condus într-o vizită la crama mănăstirii. La Mănăstirea Frumoasa, Episcopul a fost primit de stareța Sofia și de obștea mănăstirii. Maica Ecaterina, muzeograf, i-a oferit o vizită ghidată atât în biserica mănăstirii, cât și în muzeu.
În aceeași zi, după-amiază, Episcopul a vizitat Biserica Sfântul Sava (1583, renovată între 1878-1879), unde a fost întâmpinat de unul dintre slujitorii bisericii, Pr. Mihail Prodan, care a relatat istoria bisericii parohiale, care în trecut funcționa ca mănăstire.
Un moment important al vizitei Preasfințitului a fost oprirea în Piața „Prieteniei Româno-Elene”, unde se află bustul Arhiepiscopului Etnomartir Ciprian al Ciprului. Arhiepiscopul Ciprian, care a jucat un rol decisiv în istoria ecleziastică și națională a Ciprului, a trăit la Iași timp de 19 ani (1783-1802), lăsând în urmă o moștenire spirituală importantă. În după-amiaza zilei de marți, 15 octombrie 2024, Episcopul Grigorie a oficiat o slujbă de pomenire în fața bustului Arhiepiscopului, aducând un omagiu acestei mari personalități a Bisericii Ortodoxe, care a avut un rol important în legăturile dintre cele două popoare. În final, Episcopul și însoțitorii săi (Protosinghelul Siluan Pralea, Pr. Mihail Prodan și Diaconul Andrei Matei) au intonat imnurile naționale ale Ciprului și României.
La Mănăstirea Bărboi, Episcopul a fost întâmpinat de Starețul Mănăstirii, Arhim. Nathanael Neacșu, care a relatat despre întemeierea mănăstirii și despre legăturile ei strânse cu Muntele Athos, iar la final a oferit o cină în numele întregii obști.
În cadrul vizitei la Iași, a avut loc, de asemenea, o întâlnire cu Excelența Sa, Ambasadorul Ciprului în România, Dl. Marios Kountourides. Această întâlnire a evidențiat încă o dată legăturile strânse dintre Cipru și România, atât la nivel spiritual, cât și diplomatic, promovând cooperarea dintre cele două țări și consolidând relațiile de prietenie în diverse domenii de interes comun.
Această vizită-pelerinaj, realizată la invitația ÎPS Teofan și cu binecuvântarea Preafericitului Gheorghe, Arhiepiscopul Ciprului, a fost o nouă dovadă a relațiilor de lungă durată dintre Bisericile Ortodoxe ale Ciprului și României. Aceste relații strânse de fraternitate și colaborare sunt mereu reînnoite și întărite, consolidând legăturile spirituale dintre cele două popoare ortodoxe.
La întoarcerea sa în Nicosia, după acest pelerinaj la Iași, Preasfințirul Părinte Grigorie a mulțumit ÎPS Teofan și însoțitorilor săi, Arhim. Nathanael Neacșu și Protos. Siluan Pralea.
Diac. Andrei Matei
Biroul de Informații și Comunicare