Μνήμη της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής (22 Ιουλίου)
Η Εκκλησία, τιμά σήμερα τη μνήμη της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, της Μυροφόρου και ισαποστόλου, της οσιομάρτυρος Μαρκέλλας, του Μάρτυρος Θεοφίλου του νέου και του Αγίου Μενελάου, ο οποίος γεννήθηκε στην Πρεσινιέ της Γαλλίας, περί το 700 μ.Χ., και καταγόταν από επιφανή αριστοκρατική οικογένεια.
Η Μαρία καταγόταν από το χωριό Μάγδαλα, που βρίσκεται στα συροπαλαιστινιακά σύνορα. Πρόκειται για ένα πρόσωπο παρεξηγημένο μέσα στην εκκλησιαστική ιστορία, όμως, από την επίσημη παράδοση της Εκκλησίας γνωρίζουμε ότι υπέφερε από επτά δαιμόνια, από τα οποία την απάλλαξε ο Ιησούς, σύμφωνα με τον ευαγγελιστή Μάρκο. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, θυσίασε όλη την περιουσία και τον εαυτό της και, μαζί με άλλες γυναίκες, έγινε ακόλουθος του Κυρίου και των μαθητών Του.
Η αφοσίωση της Μυροφόρου Μαγδαληνής επιβραβεύτηκε με το να αξιωθεί πρώτη, μαζί με τη Θεοτόκο, να πληροφορηθεί, την Ανάσταση του Ιησού. Ήταν η πρώτη μαζί με άλλες μαθήτριες που συνάντησαν τον Αναστημένο Κύριο την πρώτη ημέρα μετά το Σάββατο.
Μετέβη στη Ρώμη μετά την Πεντηκοστή. Εκεί κατήγγειλε τον Πιλάτο στον αυτοκράτορα Τιβέριο, για την αδικία που διέπραξε εις βάρος του Ναζωραίου. Ο Πιλάτος ανακλήθηκε στη Ρώμη και τιμωρήθηκε παραδειγματικά.
Η ιεραποστολική δράση της Μαγδαληνής έφτασε μέχρι την Αίγυπτο, τη Μικρά Ασία, τη Γαλλία και την Ιταλία, όπου συνέβαλε με ζήλο στην εδραίωση της Εκκλησίας στη Ρώμη. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα πέρασε οσιακά, πλησίον του Ευαγγελιστή Ιωάννη του Ηγαπημένου.
Εκοιμήθη ειρηνικά στην Έφεσο. Με εντολή του Λέοντα του Σοφού, το έτος 890, το λείψανο της μεταφέρθηκε από την Μ. Ασία στη Μονή του Αγίου Λαζάρου, στην Παλαιστίνη.
Η μαθητεία πλησίον του Διδασκάλου, η πίστη και ο ζήλος για τη διάδοση του μηνύματος της Αναστάσεως την καταξίωσαν Ισαπόστολο και διαχρονικά θαρραλέο παράδειγμα προς μίμηση Αγίων γυναικών και ανδρών.
Η Μαγδαληνή εορτάζεται όλως ιδιαιτέρως στην Αθωνική Μονή Σίμωνος Πέτρας, όπου υπάρχει άφθορο τεμάχιο λειψάνου από τη δεξιά της παλάμη, καθώς και στην Αυτοκέφαλο Εκκλησία της Πολωνίας, ως η προστάτης Αγία των Ορθοδόξων Πολωνών, οι οποίοι ανοικοδόμησαν μεγαλοπρεπή ναό επ’ ονόματι της στο κέντρο τής πρωτεύουσας Βαρσοβίας.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου
