Μνήμη του Αγίου Ευδοκίμου (31 Ιουλίου)

Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα, 31 Ιουλίου, τη μνήμη του αγίου Ιωσήφ από την Αριμαθαία, του νυχτερινού μαθητή του Χριστού που, μαζί με το Νικόδημο, ενταφίασαν το σώμα του Ιησού Χριστού στο κενό μνημείο που ο ίδιος προσέφερε στον Θεάνθρωπο Λυτρωτή. Επίσης, σήμερα εορτάζουμε την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του αγίου αποστόλου Φιλίππου, δηλαδή τη μεταφορά τους από την Ιεράπολη της Φρυγίας και την κατάθεσή τους σε ναό στην Κύπρο, ο οποίος φέρει το όνομά του. (περισσότερα…)

Μνήμη των Αγίων Σίλα, Σιλουανού, Επαινετού, Κρήσκεντος και Ανδρονίκου (30 Ιουλίου)

Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη πέντε αγίων των αποστολικών χρόνων, που ανήκαν στον ευρύτερο κύκλο των εβδομήντα μαθητών του Κυρίου. Τα ονόματα τους είναι: Σίλας, που σύμφωνα με το βιβλίο των Πράξεων ήταν ακόλουθος του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος φυλακίστηκε μαζί του στους Φιλίππους της Μακεδονίας και έγινε επίσκοπος Κορίνθου. Σιλουανός, επίσης συνοδοιπόρος του Αποστόλου Παύλου, που έγινε επίσκοπος Θεσσαλονίκης και υπέστη πολλά βάσανα για τη διάδοση του ιερού Ευαγγελίου, αφού οι Θεσσαλονικείς, επηρεασμένοι από την ελληνική φιλοσοφία, αντιμετώπιζαν ορθολογιστικά το κήρυγμα του Χριστού. Κρήσκης, που σύμφωνα [...]

Μνήμη της Αγίας Θεοδότης και των τέκνων αυτής (29 Ιουλίου)

Σήμερα τιμούμε τη μνήμη της αγίας Θεοδότης και των τριών υιών της, που αναδείχθηκαν παράδειγμα αγίας οικογένειας και έγιναν υποδείγματα ηρωισμού και ακλόνητης πίστης. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Καλλινίκου (29 Ιουλίου)

Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του αγίου μάρτυρος Καλλινίκου, που καταγόταν από την Κιλικία και διακρινόταν για την ευφράδεια και το ζήλο με τον οποίο διέδιδε το ιερό Ευαγγέλιο. (περισσότερα…)

Μνήμη της οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου (28 Ιουλίου)

Σήμερα εορτάζουμε τη μνήμη της οσίας Ειρήνης, ηγουμένης της μονής Χρυσοβαλάντου της Κωνσταντινούπολης. (περισσότερα…)

Μνήμη των Αγίων διακόνων Προχόρου, Τίμωνα, Παρμενά και Νικάνορα (28 Ιουλίου)

Σήμερα η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη των αγίων διακόνων και αποστόλων Προχόρου, Τίμωνα, Παρμενά και Νικάνορα, που μαζί με τους Στέφανο, Νικόλαο και Φίλιππο αποτελούν την ομάδα των επτά διακόνων, που αναφέρονται στις Πράξεις των Αποστόλων. (περισσότερα…)

Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος (27 Ιουλίου)

Σήμερα η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρα και Ιαματικού Παντελεήμονος του θαυματουργού. (περισσότερα…)

Μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευής (26 Ιουλίου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Οσιομάρτυρος Αγίας Παρασκευής, του Ιερομαρτυρος Ερμολάου, καθώς και των Ιερομαρτύρων Ερμίππου και Ερμοκράτους. (περισσότερα…)

Κοίμηση της Θεοπρομήτορος Αγίας Άννης (25 Ιουλίου)

Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τη μνήμη των 165 αγίων πατέρων, που συγκρότησαν την Ε΄ Οικουμενική Σύνοδο. Η Σύνοδος αυτή συγκλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, με πρωτοβουλία και στήριξη του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, το έτος 535 και καταδίκασε το μονοφυσιτισμό και τις πλάνες του Ωριγένη, οι οποίες δίχαζαν τους Χριστιανούς από τους επιτήδειους οπαδούς του. (περισσότερα…)

Μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Χριστίνας (24 Ιουλίου)

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Χριστίνας, η οποία γεννήθηκε στην Τύρο στα χρόνια του αυτοκράτορα Σεβήρου, γύρω στο 200 μ.Χ. και ήταν κόρη του Ρωμαίου στρατηγού Ουρβανού. Και οι δύο γονείς της ήσαν ειδωλολάτρες, η ίδια όμως γνώρισε τη χριστιανική πίστη από μια γυναίκα και έλαβε την απόφαση να αφιερωθεί στο Χριστό. (περισσότερα…)