Μνήμη της Οσίας Μελάνης της Ρωμαίας (31 Δεκεμβρίου)

Η τελευταία ημέρα του κοσμικού ημερολογιακού έτους 2023 είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στην απόδοση της εορτής των Χριστουγέννων και στη μνήμη της Οσίας Μελάνης της Ρωμαίας, μαζί με τον αναστάσιμο υμνολογικό χαρακτήρα της ημέρας. Επίσης, σήμερα Κυριακή Μετά τα Χριστούγεννα εορτάζουμε τη μνήμη των Αγίων Ιωσήφ του Μνήστορος, Δαυίδ του βασιλέως και Ιακώβου του Αδελφοθέου και πρώτου Ιεράρχου των Ιεροσολύμων. (περισσότερα…)

ΑΓΙΑ ΑΝΥΣΙΑ

Μνήμη της Αγίας Θεοδώρας από την Καισάρεια και της Αγίας Ανυσίας από τη Θεσσαλονίκη (30 Δεκεμβρίου)

Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τη μνήμη της Αγίας Θεοδώρας από την Καισάρεια και της Αγίας Ανυσίας από τη Θεσσαλονίκη. Η Οσιομάρτυς Ανυσία ήταν θυγατέρα ευλαβών και πλούσιων γονέων από τη συμπρωτεύουσα και έζησε κατά τους χρόνους του χριστομάχου αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Όταν σε νεανική ηλικία ορφάνεψε, διαχειρίστηκε τη ζωή και τη μεγάλη περιουσία της με σωφροσύνη και εγκράτεια. Βοήθησε όσους είχαν ανάγκη και έταξε ως σκοπό της ζωής της να πράττει και να μαθαίνει όσα είναι ευάρεστα στο Θεό. (περισσότερα…)

Μνήμη του Οσίου Μαρκέλλου (29 Δεκεμβρίου)

Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των 14.000 νηπίων Μαρτύρων και του Οσίου Μαρκέλλου Ηγουμένου της Μονής των Ακοιμήτων. Ο βασιλιάς Ηρώδης, μόλις αντιλήφθηκε ότι οι Μάγοι από την Περσία δεν επέστρεψαν να τον ενημερώσουν, αλλά έφυγαν «δι’ άλλης οδού», θύμωσε τόσο πολύ, ώστε διέταξε τη σφαγή των Μαρτύρων Νηπίων από την περιοχή της Βηθλεέμ, στην προσπάθειά του να εξοντώσει το νεογέννητο Χριστό, που, όπως πίστευε, προοριζόταν για βασιλιάς των Ισραηλιτών. (περισσότερα…)

Μνήμη των δισμυρίων μαρτύρων

Μνήμη των δισμυρίων Mαρτύρων (28 Δεκεμβρίου)

Σήμερα, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των δισμυρίων Μαρτύρων, που θυσιάστηκαν για χάρη του Χριστού στη Νικομήδεια. Το μαρτύριο αυτών των Αγίων συγκαταλέγεται στις περιπτώσεις ομαδικών διώξεων και σφαγών κατά των Χριστιανών, κυρίως κατά τα τέλη του 2ου και τις αρχές του 3ου αιώνα. Φαινόμενα τόσο σύγχρονα στον 21ο αιώνα, ιδιαίτερα στις μέρες μας, στις χώρες της Μέσης Ανατολής! Οι είκοσι χιλιάδες Άγιοι ζούσαν στη Νικομήδεια την εποχή που βασίλευε στη Ρώμη ο δυσσεβής Μαξιμιανός. (περισσότερα…)

Άγιος Στέφανος

Μνήμη του Πρωτομάρτυρα και αρχιδιακόνου Στεφάνου (27 Δεκεμβρίου)

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Πρωτομάρτυρα και αρχιδιακόνου Στεφάνου, ο οποίος μαρτύρησε με λιθοβολισμό, τρία περίπου έτη μετά την Ανάληψη του Κυρίου. (περισσότερα…)

Σύναξις της Παναγίας

Σύναξις της Θεοτόκου (26 Δεκεμβρίου)

Σήμερα, 26 Δεκεμβρίου, οι πιστοί πραγματοποιούν πανηγυρική σύναξη και τελούν θεία Λειτουργία στους ναούς προς τιμή της Υπεραγίας Θεοτόκου, ένεκα της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων. Επίσης, σήμερα εορτάζουμε τη μνήμη του Ιωσήφ του Μνήστορος. (περισσότερα…)

Η κατά Σάρκα Γέννησις του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού (25 Δεκεμβρίου)

«Ἡ Παρθένος σήμερον τὸν ὑπερούσιον τίκτει, καὶ ἡ γῆ τὸ Σπήλαιον τῷ ἀπροσίτω προσάγει. Ἄγγελοι μετὰ Ποιμένων δοξολογοῦσι. Μάγοι δὲ μετὰ ἀστέρος ὁδοιποροῦσι. Δι᾿ ἡμᾶς γὰρ ἐγεννήθη Παιδίον νέον, ὁ πρὸ αἰώνων Θεός» (περισσότερα…)

Μνήμη της οσιοπαρθενομάρτυρος Ευγενίας (24 Δεκεμβρίου)

Σήμερα, Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη όλων των ιερών προσώπων της Παλαιάς Διαθήκης, από του Αδάμ μέχρι του Δίκαιου Ιωσήφ του μνήστορος, οι οποίοι ανά τους αιώνες ακολούθησαν το δρόμο που καθόρισε ο Κύριος με τις εντολές του. (περισσότερα…)

Μνήμη των εν Κρήτη δέκα μαρτύρων (23 Δεκεμβρίου)

Σήμερα, 23 Δεκεμβρίου, τιμούμε τη μνήμη των δέκα μαρτύρων που θυσιάστηκαν για την Πίστη του Ενανθρωπήσαντος Χριστού στην Κρήτη και του Αγίου Νήφωνος Επισκόπου Κωνσταντίνης. (περισσότερα…)

Αγία Αναστασία Φαρμακολύτρια

Μνήμη της μεγαλομάρτυρος Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας (22 Δεκεμβρίου)

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη της μεγαλομάρτυρος Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας και του διδασκάλου της μάρτυρος Χρυσογόνου, καθώς και της Μάρτυρος Θεοδότης και των τριών παιδιών της, που επίσης μαρτύρησαν για το Χριστό. (περισσότερα…)