Μετ’ εμποδίων η Θεία Λειτουργία στον κατεχόμενο Απόστολο Ανδρέα

Μετ’ εμποδίων η Θεία Λειτουργία στον κατεχόμενο Απόστολο Ανδρέα

Πλήθη πιστών συνέρρευσαν χθες το πρωί στο φημισμένο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, που βρίσκεται στο ομώνυμο ακρωτήρι στην κατεχόμενη Καρπασία, για να τιμήσουν τη ιερή μνήμη του ιδιαίτερα αγαπητού, στους πιστούς της Κύπρου, Αποστόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατοχικές αρχές δεν απαγόρευσαν την είσοδο του Επισκόπου Καρπασίας στα κατεχόμενα, αλλά όταν ήταν έτοιμος να εισέλθει στο καθολικό της Μονής του απαγόρευσαν να τελέσει τη Θεία Λειτουργία, με την αιτιολογία ότι του επιτρέπουν να τελεί μόνο μία λειτουργία το χρόνο, την οποίαν τέλεσε το Πάσχα στην κατεχόμενη εκκλησία Αγίου Θέρισου.

Οι Τούρκοι επέτρεψαν στον Καρπασίας Χριστοφόρο να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία ως απλός προσκυνητής και να κάνει μόνο το κήρυγμα. Κατά την επιστροφή του στις ελεύθερες περιοχές, ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας δεν θέλησε να προβεί σε σχόλια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι κατοχικές δυνάμεις προκαλούν τέτοιου είδους προβλήματα, διακόπτοντας σε αρκετές περιπτώσεις την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, τόσο με τον Επίσκοπο Καρπασίας, όσο και με τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα στη Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα.

Τη λειτουργία στον Απόστολο Ανδρέα παρακολούθησαν, σήμερα, περίπου δύο χιλιάδες πιστοί από κάθε γωνιά της Κύπρου, υπό τη συνεχή και ασφυκτική παρακολούθηση ψευδοαστυνομικών στον περίβολο της Μονής, αλλά και μέσα στο καθολικό της μονής όπου κινηματογραφούσαν και φωτογράφιζαν τους παρευρισκομένους, προκαλώντας έντονη δυσφορία στους πιστούς.

Παρών στη Θεία Λειτουργία ήταν και ο Βρετανός ύπατος αρμοστής κ. Πίτερ Μίλετ, ο οποίος σημείωσε ότι διαπίστωσε τη σημαντικότητα της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα για τους Έλληνες της Κύπρου και εξέφρασε την ανάγκη της ελεύθερης άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων.

Μικρό ιστορικό Μονής

Το κατεχόμενο, από το 1974, Μοναστήρι του Αποστόλου Αντρέα στην Καρπασία είναι συνδεδεμένο με την ιστορία, την παράδοση, τη λαογραφία, τη λατρεία και αποτελεί τη Μονή σύμβολο στη Μαρτυρική Μεγαλόνησο.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος φαίνεται να έχει περάσει από το μέρος εκείνο, τον 1ο αιώνα μ.Χ., όταν το καράβι με το οποίο ταξίδευε έμεινε αγκυροβολημένο για τρεις ημέρες σε παρακείμενο λιμανάκι λόγω νηνεμίας.

Εκεί ο Απόστολος δημιούργησε μια πηγή στο βράχο, από όπου άρχισε να αναβλύζει άφθονο νερό. Αυτό θεράπευσε και το τυφλό παιδί του καπετάνιου του καραβιού, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, έκτισε στην ίδια τοποθεσία ναό, αφιερωμένο στον πρωτόκλητο μαθητή του Χριστού.

Λουκάς Α. Παναγιώτου,
Γενικός Διευθυντής
του Ραδιοφωνικού Σταθμού “ο Λόγος”
1η Δεκεμβρίου 2009

Print Friendly, PDF & Email

Share this post