Δηλώσεις της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου για την Πυρκαγιά και για την Μεγάλη Σύνοδο (21 Ιουνίου 2016)

Δηλώσεις της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου για την Πυρκαγιά και για την Μεγάλη Σύνοδο (21 Ιουνίου 2016)

Για τους Δασοπυροσβέστες – Πυρκαγιά:

Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις πυρκαγιές που υπάρχουν μέχρι σήμερα και έχουν καταστρέψει αρκετά τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι μια τράγωδία για το φυσικό μας περιβάλλον και για το δάσος που είμεθα περήφανοι γιατί έχει διαφυλαχθεί μέσα στους αιώνες. Επίσης, εκφράζουμε τη λύπη μας για τους δυο θανάτους πυροσβεστών. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στις οικογένειές τους είναι πως η Εκκλησία μας είναι κοντά τους και επιστρέφοντας στην Κύπρο θέλουμε να τους συναντήσουμε, να σταθούμε δίπλα τους, στις δυσκολίες με το χαμό των προσφιλών συζύγων και της μιας οικογένειας και της άλλης και να δούμε τα προβλήματα που απασχολούν τις δυο οικογενειές, ούτως ωστε να κάνουμε ό,τι εξαρτάται από εμάς τουλάχιστον, για να απαλύνομεν την ομαλή επιβίωση των δυο οικογενειών. Να ευχηθούμε οι μεγάλης διαστάσεως πυρκαγιές, που για μέρες ανάβουν στην Κύπρο, να κατασβεστούν το συντομοτερο δυνατόν, ούτως ώστε να σταματήσει αυτή η οικολογική καταστροφή που υπάρχει στο νησί μας.

Για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο:

Σήμερα, 21 Ιουνίου 2016, ασχολούμεθα με τη διασπορά. Και η Εκκλησία της Κύπρου δυναμικά είπε ότι πρέπει να βάλομεν το δάκτυλό μας στον τύπο των ήλων, να νοικοκυρευθούμε και να παύσομεν από του να συμπεριφερόμεθα ως εθνικές εκκλησίες. Πρέπει πρώτα να είμεθα ορθόδοξοι και έπειτα Ελληνες, πρώτα ορθόδοξοι και έπειτα Αραβες, πρώτα ορθόδοξοι και έπειτα Σλάβοι. Αν δεν το πετύχουμε αυτό ματαιοπονούμε και πιστεύω ότι δεν θα πετύχουμε πολλά πράγματα. Πρέπει να παύσομεν από του να είμεθα εθνικές εκκλησίες, γιατί αυτήν τη στιγμή είναι η χρυσή ευκαιρία της Ορθοδοξίας. Και η Ευρώπη χρειάζεται την Ορθοδοξία μας και η Αμερική και η Αφρική και ο κόσμος όλος. Αν θέλουμε ως Ορθοδοξία να δώσουμε σωστά μηνύματα σε όλο τον κόσμο, οφείλουμε πρώτα να νοικοκυρευθούμε εμείς οι ίδιοι, να πιστεύομεν στην ορθοδοξία μας και να δώσουμε όλα εκείνα τα μηνύματα που θα βοηθήσουν τον ανθρωπο να βρει το δρόμο της σωτηρίας του.

Ερωτηση για χθεσινό κείμενο που εγκρίθηκε: Νομίζω το χθεσινό κύλησε πολύ ομαλα. Κατ’αρχάς είχε η Εκκλησία της Ελλάδος κάποιες διαφοροποιήσεις, αλλά στο τέλος απέσυρε τις θέσεις της και σήμερα το πρωί η Εκκλησία της Σερβίας είχε δυο μικρές προσθήκες τις οποίες το σώμα μετά χαράς δέχθηκε και δεν είχαμε καμιά διαφωνία. Νομίζω το σημερινό είναι κάπως ακανθώδες, γιατί κακά τα ψέματα, υπάρχει μια ανώριμη κατάσταση από όλους. Συμπεριφερομεθα όλοι ως εθνικές εκκλησίες. Και ίσως μερικά άλλα θέματα που θα εξετασομεν τις άλλες μέρες, πιστεύω ότι και εκεί ίσως να υπάρξουν διαφωνίες.

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post