Τελετή απονομής των βραβείων του δέκατου διαγωνισμού Μαθητικού Δοκιμίου της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου

Μητρόπολης Πάφου

Τελετή απονομής των βραβείων του δέκατου διαγωνισμού Μαθητικού Δοκιμίου της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1η Απριλίου στις 11:30 π.μ. αμέσως μετά τη Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των ηρώων, η τελετή απονομής των βραβείων του δέκατου διαγωνισμού Μαθητικού Δοκιμίου της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη στις 10 Μαρτίου ανάμεσα στους μαθητές των Λυκείων της Μητροπολιτικής περιφέρειας Πάφου και είχε ως θέμα:

«…Εννοώ ότι η ιδιαιτερότητα είναι η ίδια η πεμπτουσία της ανθρώπινης ταυτότητας, όπως και το ότι δεν υπάρχει άνθρωπος πάνω στη γη που να μην έχει τη ζωτική και επιτακτική ανάγκη να οικειοποιηθεί ή να εντάξει τον εαυτό του σε μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, σ’ έναν συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο, σε μια συγκεκριμένη ιδέα, ή σ’ έναν συγκεκριμένο σκοπό. Σ’ αυτά, με πολύ δυνατές και καθοριστικές συναισθηματικές προεκτάσεις, προσδίδει μια καταλυτική και πολύ γλυκιά κτητική αντωνυμία. Ας θυμηθούμε το πώς λέμε: «η οικογένειά μου», «το χωριό μου», «η γειτονιά μου», «η θρησκεία μου», «η σημαία μου», «η γλώσσα μου», «η ομάδα μου», «η παρέα μου», και τόσα άλλα τρυφερά, αγαπημένα και υπέροχα «μου». Έννοιες με βιωματικό μέγιστο αντίκρισμα, που σφραγίζουν στάσεις ψυχής και συμπεριφορές, και συνιστούν ακατάλυτη εσωτερική περιουσία, της οποίας το τίμημα μπορεί να φτάσει κάποτε, αυθόρμητα και εθελοντικά, στα όρια της υπέρτατης θυσίας. Έννοιες που ποτέ δεν θα «παγκοσμιοποιηθούν» όσο οι άνθρωποι θα είναι άνθρωποι και όχι άψυχα ρομπότ…».

(Μερόπη Ν. Σπυροπούλου,

«Η  σημασία της εθνικής ταυτότητας ενός λαού σε συνθήκες παγκοσμιότητας»)

 

 

Σ’ ένα κείμενο δοκιμιακού τύπου, 800 περίπου λέξεων, να σχολιάσετε τις βασικές ιδέες του πιο πάνω αποσπάσματος, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη σημασία της ιστορικής, γλωσσικής και θρησκευτικής μας παράδοσης στη διαμόρφωση της εθνικής μας ταυτότητας και φυσιογνωμίας στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη εποχή μας.

 

Βραβεύτηκαν οι μαθητές:

Α΄ Βραβείο (€800) Σαββίνα Δημητρίου Λύκειο Πολεμίου

Β΄ Βραβείο (€500) Ελευθερία Κελεκίδου Λύκειο Γεροσκήπου

Γ΄ Βραβείο (€300) Νιόβη Πολυδώρου Λύκειο Αγίου Νεοφύτου

 

Στην τελετή παρέστησαν η Έπαρχος Πάφου, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, ο Στρατιωτικός Διοικητής Πάφου, οι Αστυνομικές Αρχές, Διευθυντές Σχολείων, ο Επαρχιακός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης, Μαθητές και άλλοι.

Κατά την τελετή μίλησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου ως εξής:

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
κατά την επίδοση των βραβείων του 10ου Διαγωνισμού Μαθητικού Δοκιμίου της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου
Σάββατο 1.4.2017

 

Του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου

Χαίρομαι ιδιαίτερα που αξιωνόμαστε από τον Θεό να ολοκληρώσουμε, σήμερα, με την απονομή των βραβείων, τη διαδικασία του δέκατου διαγωνισμού Μαθητικού Δοκιμίου της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, ανάμεσα στους μαθητές των Λυκείων της επαρχίας μας.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2008 με τους μαθητές μόνο της Γ΄Λυκείου και γενικό θέμα που περιστρεφόταν γύρω από τη γλώσσα μας, την αξία της, την συμβολή της στον παγκόσμιο πολιτισμό, τους κινδύνους που διατρέχει, την ευθύνη  μας γι’ αυτή. Σήμερα στον διαγωνισμό μετέχουν και οι τρεις τάξεις του Λυκείου, ενώ το θέμα διευρύνθηκε και περιλαμβάνει το ρόλο της Εκκλησίας σε όλους τους αγώνες του Έθνους και τη συμβολή της στην προαγωγή των θρησκευτικών και ηθικών αξιών.

Πριν από μερικά χρόνια ούτε καν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα είχαμε τις τεχνολογικές δυνατότητες που έχουμε σήμερα. Παρόλο, όμως, που εξελισσόμαστε με εκπληκτικούς τεχνολογικούς ρυθμούς, αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αυτά αδυνατούν να ικανοποιήσουν τον βαθύτερο εαυτό μας. Εκείνο που χαρακτηρίζει την εποχή μας είναι η μηχανοποίηση του ανθρώπου. Το γεγονός δηλαδή ότι γίνεται ο καθένας μας περισσότερο μια μηχανή που ψάχνει για την αυτονομία της, παρά μια αυτεξούσια οντότητα που προσπαθεί να βιώσει την πνευματική ελευθερία της.

Ο Ελληνισμός, όμως, που δεν είχε καμιά φορά, κατά τη διάρκεια της μακραίωνης Ιστορίας του, την εύνοια των αριθμών, θα πρέπει σήμερα να βρει και να αισθανθεί την αυτογνωσία του μέσα από τις πηγές της ζωής του, που είναι η Ορθοδοξία και η ιστορική ακτινοβολία του πολιτισμού του. Οι δυνατότητες αυτές είναι ακατάλυτες και οδηγούν ευθέως σε ψυχική ανανέωση. Δημιουργούν επίσης αξιοπιστία και οδηγούν τους άλλους στο να μας σέβονται ως Ελληνισμό.

Οι Έλληνες δεν θα παύσουμε ποτέ να φυλάγουμε Θερμοπύλες και να αγωνιζόμαστε για σύνορα, τα οποία σήμερα δεν είναι μόνο γεωγραφικά αλλά και ψυχικά. Στην ψυχή μας διακυβεύεται η ιστορική ύπαρξή μας. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε σήμερα την επανασύνδεση προς τις αξίες μας, την παράδοσή μας, τους προγόνους μας, την Εκκλησία μας. Το ελληνορθόδοξο φρόνημα των προγόνων μας ήταν η πηγή του ηρωϊσμού και της αυτοθυσίας τους. Τυχόν αποδυνάμωση του φρονήματος αυτού θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στην ιστορική συνέχεια και συνοχή μας.

Στην καλλιέργεια αυτού του φρονήματος και στη συναίσθηση των ευθυνών μας απέναντι  στην παράδοση και στις αξίες μας, στοχεύει και ο διαγωνισμός της Μητροπόλεώς μας. Ο στόχος αυτός συμβάλλει και στη συναδέλφωση όλων των λαών, στην ειρηνική συνύπαρξη όλων των ανθρώπων που είναι και γενικότεροι στόχοι της παιδείας μας. Λαοί που αισθάνονται τη σιγουριά και την πληρότητα της ιστορικής και εθνικής τους συνέχειας και ιδιαιτερότητας, λαοί που έχουν συνείδηση της εθνικής τους ταυτότητας και την βιώνουν στην πράξη, έχουν και αυτοπεποίθηση. Μπορούν τότε να κτίζουν γέφυρες και να ανοίγουν δρόμους προς τους άλλους.

Δεν ισχυρίζομαι πως η πραγμάτωση του στόχου αυτού είναι εύκολη υπόθεση. Σήμερα εισέβαλαν στον τόπο μας άλλα πιό «χρήσιμα», για πολλούς, πράγματα: Απάτες, πλαστογραφίες, κλοπές, κλεπταποδοχές, διαφθορά. Υπάλληλοι που κλέβουν την κρατική μηχανή, τοπικοί άρχοντες που χρηματίζονται για την προώθηση έργων κοινής ωφελείας. Διεξάγονται πωλήσεις οραμάτων, συνειδήσεων, ακόμα και πατρογονικής γης στους κατακτητές.

Έχουμε, όμως, υποχρέωση να αντισταθούμε σ’ αυτό τον κατήφορο, στις σειρήνες της εύκολης αλλά ζωώδους ζωής. Μιας ζωής που δεν απευθύνεται σε ανθρώπους αλλά σε ανθρωποειδή. Είναι βαθύτατο χρέος μας προς τους νέους μας, τα παιδιά μας που θα παραλάβουν τη σκυτάλη της συνέχειας του Ελληνισμού σ’ αυτό τον τόπο και μνημόσυνο για τους προγόνους μας, εκείνους οι οποίοι παρέδωσαν σ’ εμάς αυτή τη σκυτάλη.

Συγχαίρω θερμά τα εκατόν παιδιά που πήραν μέρος στον φετινό διαγωνισμό. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον κ. Ξένιο Παναγή, Β.Δ. στο Λύκειο Αγ.Νεοφύτου, (τελευταίως προήχθη σε Β.Δ. Α΄), ο οποίος ήταν η ψυχή του διαγωνισμού. Αυτός απέστελλε τις ανακοινώσεις στα σχολεία και συντόνιζε την όλη προσπάθεια. Ο κ.Παναγή μαζί με τις φιλολόγους, βοηθές διευθύντριες κυρίες Σοφία Αθηνοδώρου και Κυριακή Λάμνισου, στην παρουσία μου, επέλεξαν και επεξεργάστηκαν το θέμα του διαγωνισμού λίγη ώρα πριν την διεξαγωγή του. Ευχαριστώ και τους τρεις θερμά.

Όπως πάντα τα γραπτά διόρθωσαν και αξιολόγησαν οι φιλόλογοι κυρίες Αγγελική Σμυρλή και Ουρανία Ζαχαρία. Οι ευχαριστίες μου και προς αυτές είναι θερμές.

Ευχαριστώ και όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας. Συγχαίρω όσους βραβεύονται και επαινούνται για την προσπάθειά τους. Τα αποτελέσματα θα ανακοινώσει ο κ. Ξένιος Παναγή.

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post