Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Κουρνούτου, επισκόπου Ικονίου (12 Σεπτεμβρίου)

Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Κουρνούτου, επισκόπου Ικονίου (12 Σεπτεμβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Κουρνούτου, επισκόπου Ικονίου.

Ο Άγιος Κουρνούτος ήταν γέννημα και θρέμμα της πόλης του Ικονίου της Μικράς Ασίας, της οποίας κατόπιν αναδείχθηκε επίσκοπος. Βρισκόταν κάποτε σ’ ένα χωριό, που ονομαζόταν Σούρσαλο, όπου δίδασκε τον λόγο της Ορθόδοξου Πίστεως, ερμήνευε στους ανθρώπους το ιερό Ευαγγέλιο και καλούσε τους άπιστους σε μετάνοια.

Ο ενθουσιασμός του Επισκόπου Ικονίου για την παιδεία των ανθρώπων και τη γνώση της αλήθειας γέννησε τη ζηλοφθονία στις συνειδήσεις των διωκτών του χριστιανισμού. Τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στον ηγεμόνα Περίνιο. Αυτός, αφού τον βασάνισε σκληρά, είχε την εντύπωση ότι έτσι θα καμφθεί το ηθικό του Ιεράρχη. Τελικά ο ηγεμόνας διέταξε τον αποκεφαλισμό του Μάρτυρα Επισκόπου, ο οποίος έμεινε σταθερός μέχρι τέλους και έτσι ένδοξα έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου.

Οι ποταμοί των αιμάτων που χύθηκαν, ανά τους αιώνες, υπέρ της χριστιανικής Πίστεως από τους μάρτυρες και αγωνιστές της Εκκλησίας, όπως συνέβηκε και με τους δύο σήμερα τιμώμενος Ιεράρχες, την στερέωσαν και την λάμπρυναν. Το πανίερο αυτό γεγονός μάς οπλίζει με θάρρος και μάς ενθαρρύνει να είμαστε αισιόδοξοι στη ζωή, με τις πρεσβείες της Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και πάντων των Αγίων.

Πανηγυρίζει το εξωκκλήσι του Αγίου Ιερομάρτυρος Κουρνούτου, επισκόπου Ικονίου στην κοινότητα Αγροκηπιάς, στην επαρχία Λευκωσίας.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly

Share this post