Η υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στις Καρυές

Η υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στις Καρυές

Με κωδωνοκρουσίες και με όσα προβλέπει το τυπικό του Αγίου Όρους για τις επισκέψεις των Προκαθημένων στο Όρος του Άθω, έγινε δεκτός σήμερα στις Καρυές, την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος από σήμερα επισκέπτεται με την εκλεκτή συνοδεία του το Περιβόλι της Παναγίας μας, για πρώτη φορά ως Προκαθήμενος.

Στη συνοδεία του περιλαμβάνεται ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ο ιεροδιάκονος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου Τριφύλλιος Ονησιφόρου και δύο λαϊκοί.

Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκε ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους Γέρων Χριστοφόρος Ιβηρίτης, καθώς και αντιπρόσωποι των Ιερών Μονών και πλήθος μοναχών και πιστών.

Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος μετέβη στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, όπου προσκύνησε την Εικόνα της Παναγίας του Άξιον Εστί και τελέστηκε σύντομη Δοξολογία.

Εκεί τον Προκαθήμενο της Αποστολικής Εκκλησίας Κύπρου προσφώνησε ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους.

Ο Μακαριώτατος, έκδηλα συγκινημένος, ευχήθηκε σε όλους τους μοναχούς να αγωνίζονται πάντοτε για το καλό της Εκκλησίας μας και επισήμανε ότι η ολιγοήμερη επίσκεψή του στο Αγιώνυμο Όρος, είναι για αυτόν μία ευκαιρία να προσευχηθεί εντονότερα στην Κυρία και Έφορο του Όρους, Υπεραγία Θεοτόκο, για τον βασανισμένο λαό της Κύπρου αλλά και για ολόκληρη την Ορθοδοξία.

Πριν την απόλυση, ο Μακαριώτατος δώρισε μία μεγάλη αργυρεπίχρυση κανδήλα για να ανάβει έμπροσθεν της εφεστίου εικόνας της Παναγίας του Άξιον Εστίν, εις διηνεκές μνημόσυνο της εδώ επισκέψεώς του.

Στη συνέχεια ακολούθησε επίσημο γεύμα, παρατιθέμενο υπό της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους, προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και της συνοδείας του, όπου και πάλι έγινε προσφώνηση από τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Χριστοφόρο Ιβηρίτη και αντιφώνηση από τον Μακαριώτατο.

Στο τέλος, ο Μακαριώτατος μοίρασε δώρα, τα οποία έφερε από την Κύπρο, σε όλους τους Αντιπροσώπους των Ιερών Μονών του Άθω, καθώς και στον Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αρίστο Κασμίρογλου, ενώ δεν παρέλειψε να μοιράσει και άλλες ευλογίες στους υπόλοιπους παρευρισκομένους, δηλωτικά της αγάπης του προς το μοναχικό πολίτευμα.

Μετά την ολοκλήρωση του επισήμου γεύματος, ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του μετέβησαν στο Ιερό Ιβηριτικό Κελλίο της Αγίας Άννης, υπό τον Γέροντα Αντίπα Ιερομόναχο, ο οποίος σε ένα πολύ οικογενειακό και φιλικό κλίμα υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και την συνοδεία του, στο φιλόξενο Κελλί του, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, είναι δεκτικό πολλών αρχιερατικών επισκέψεων, καθότι ο ίδιος τυγχάνει ιδιαίτερα σεβαστός από πολλούς, ως καταξιωμένος ιεροψάλτης αλλά και πνευματικός.

Εκεί, αφού αναπέμφθηκε σύντομη δέηση και εκφωνήθηκαν οι σχετικοί χαιρετισμοί, παρατέθηκε πλούσιο κέρασμα και έγινε ανταλλαγή δώρων, τα οποία και πάλι πλουσιοπάροχα προσέφερε ο Μακαριώτατος προς όλους.

Αλλά και ο Γέροντας Αντίπας, αντιδώρησε στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας Κύπρου και τη συνοδεία του εκλεκτά δώρα της υιικής αγάπης του.

 

Ιεροδ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post