Μνήμη του Οσίου Ονουφρίου του Αιγυπτίου (12 Ιουνίου)

Μνήμη του Οσίου Ονουφρίου του Αιγυπτίου (12 Ιουνίου)

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη των οσίων Ονουφρίου του Αιγυπτίου και Πέτρου του εν Άθω. 

Ο Άγιος Ονούφριος ο Αιγύπτιος είναι από τις μεγαλύτερες ασκητικές φυσιογνωμίες των αιγυπτιακών μοναστικών κέντρων.

Από παιδί έδειχνε φλογερό πόθο ολοκληρωτικής αφιέρωσης στο Θεό. Σε νεαρή ηλικία, εντάχθηκε σε κοινόβιο. Η μεγάλη του ταπεινοφροσύνη έκανε τους αδελφούς του να τον αγαπήσουν πολύ.

Όταν ωρίμασε περισσότερο στην ηλικία, ο Ονούφριος θέλησε να πάει βαθύτερα στην έρημο, να γνωρίσει και να μιμηθεί τη ζωή των εκεί ασκητών της. Εκεί ο Ονούφριος επιδόθηκε σε μεγαλύτερη πνευματική άσκηση και η φήμη του διαδόθηκε σε όλους τους ερημίτες, που συχνά πήγαιναν να τον συμβουλευθούν και να πάρουν την ευχή του.

Ὁ Ἅγιος Ὀνούφριος «εἶχεν ὡς τροφὴν τῆς ψυχῆς καὶ φωτισμὸν τοῦ νοῦ αὐτοῦ τὴν μητέρα τῶν ἀρετῶν τὴν μακαρίαν προσευχήν», ὡς λέγει ὁ Ἅγιος Ἰωάννης τῆς Κλίμακος.

Πανηγυρίζουν ναοί του οσίου Ονουφρίου, στο κέντρο της ορεινής κοινότητας Πεδουλά, δυτικά του μεγαλοπρεπούς ναού της Προόδου του Τιμίου Σταυρού και χρονολογείται γύρω στο 13ο αιώνα. Παρεκκλήσι του Αγίου Ονουφρίου υπάρχει και κοντά στη Μονή Μαχαιρά.

Ο Άγιος Ζήνων, τον οποίο επίσης τιμούμε σήμερα, κατατάσσεται μεταξύ των Αγίων της Κυπριακής Εκκλησίας και διετέλεσε επίσκοπος Κουρίου και  μαρτυρείται ότι υπέγραψε τα Πρακτικά της Γ’ Οικουμενικής Συνόδου.

Να σημειωθεί ότι από σήμερα η Εκκλησία παραγγέλει νηστεία που ολοκληρώνεται την ημέρα της εορτής των Αγίων Αποστόλων.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post