Κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού του Νέου Χωρίου Κυθρέας «Νιοχωρίτικη Φωνή»

Κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού του Νέου Χωρίου Κυθρέας «Νιοχωρίτικη Φωνή»

Κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού του Νέου Χωρίου Κυθρέας «Νιοχωρίτικη Φωνή», που θα εκδίδεται δυο φορές τον χρόνο. Βασικοί στόχοι της «Νιοχωρίτικης Φωνής» είναι η ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού του Νέου Χωρίου Κυθρέας, η ενημέρωση των Νιοχωριτών για τις εκδηλώσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου, η προβολή των δραστηριοτήτων των οργανωμένων συνόλων του χωριού, η εμπλοκή της νεολαίας του Νιοχώρκου και η ανάδειξη των επιτευγμάτων των συγχωριανών μας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η έκδοση του περιοδικού θα συμβάλει στη διατήρηση της μνήμης και θα κρατήσει άσβεστη την ελπίδα για επιστροφή στα πάτρια εδάφη. Το περιοδικό καλύπτει μια ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως θύμησες για το χωριό, ιστορικές μνήμες, ποίηση, αθλητική σελίδα, σελίδα των αποδήμων, ήθη και έθιμα, θεολογικά και ιατρικά θέματα, φωτό ρετρό.  Υπάρχει και σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα www.neochorio.org.cy 

******************************************

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕΣΑΟΡΙΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΝΙΟΧΩΡΙΤΙΚΗ ΦΩΝΗ»

 

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση χαιρετίζω τον εγκαινιασμό νέας έντυπης και ηλεκτρονικής περιοδικής έκδοσης, με τίτλο «Νιοχωρίτικη Φωνή».

Με διακατέχει χαρά, διότι, παρά τον εκτοπισμό και τη συνεχιζόμενη κατοχή της πατρώας γης, οι πρόσφυγές μας επιθυμούν να διατηρούν, με ποικίλους προσφερόμενους τρόπους και μέσα, και να μεταλαμπαδεύουν την παράδοση, την ιστορία και τον πολιτισμό μας, με πίστη στον Τριαδικό Θεό. Πρόκειται για όλα εκείνα που μάς κράτησαν ριζωμένους στον ελληνορθόδοξο πολιτισμό μας, παρά τον ξεριζωμό το 1974 και τις καθημερινές «σειρήνες του κόσμου τούτου»,  οι οποίες επιθυμούν να ισοπεδώσουν τα πάντα, ιδιαίτερα ό,τι συναποτελεί το χαρακτήρα και εν γένει την ιδιοπροσωπία μας.

Παράλληλα, με διακατέχει και συγκίνηση, διότι τη δεκαετία 2008-18, ως Επίσκοπος Μεσαορίας, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Προκαθημένου της Αυτοκεφάλου Αποστολικής Εκκλησίας μας, και την ανάθεση της ευθύνης ανασύστασης των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, γνώρισα τους εκτοπισμένους μας που εμφορούνται από αγάπη για τον τόπο τους. Μαζί σας εργαζόμαστε όλοι με κοινό σκοπό τη διατήρηση της ενότητας, της μνήμης και της νοσταλγίας του Νέου Χωριού Κυθρέας στην κοιλάδα που ξεκινά από τον Πενταδάκτυλο και φθάνει στον κάμπο της Μεσαορίας.

Φάρος και πυξίδα οι βουβές και συλημένες Εκκλησίες μας: ο Άγιος Χαράλαμπος με το πλουμισμένο καμπαναριό, ο Άγιος Νικόλαος που μετατράπηκε σε τζαμί μετά  το 1571, ο Τίμιος Πρόδρομος και ο Μεγαλομάρτυρας Θεόδωρος ο Στρατηλάτης νοτιότερα ανάμεσα στα περιβόλια και τα κτήματα των Νεοχωριτών. Ακόμη, το Κοιμητήριο του Νέου Χωρίου, το οποίο σιωπηλό διαλαλεί «εις μνημόσυνον αιώνιον» τη φωνή των προγόνων, κληρικών, διδασκάλων, ηρώων της πίστεως και της πατρίδος, πατέρων και αδελφών μας.

Μέσα στη χαρμολύπη των καιρών προσμένουμε, με τις πρεσβείες των Αγίων του Νέου Χωριού Κυθρέας, την ευλογημένη ημέρα της επανεγκατάστασης των παλαιοτέρων και των νεότερων γενεών, σε συνθήκες ελευθερίας, ειρήνης και αξιοπρέπειας. Ποθούμε με τα χέρια και τον κόπο μας, όπως μάθαμε μέσα στους αιώνες με φιλοτιμία και φιλεργατικότητα, να αναστηλώσουμε και να διαφυλάξουμε ζωντανά τα ιερά μνημεία  της αμωμήτου Ορθοδόξου Πίστεώς μας.

Ταυτόχρονα, σάς μεταφέρω τις πατρικές  ευχές και την αγάπη του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου Β΄. Επιδαψιλεύω την ευλογία της Εκκλησίας σε όλους τους Νεοχωρίτες, τους μακράν και τους εγγύς (Εφεσ. 2, 17), στον κοινοτάρχη μας κ. Χρίστο Λαμπρία, τον οποίο δράττομαι της ευκαιρίας να συγχαρώ για το όραμά του για το Νέο Χωριό Κυθρέας του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς και τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλει, για να διατηρήσει και να συσφίγξει περαιτέρω την ενότητα και τη συνεργασία των Νιοχωριτών, τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και όλων των οργανωμένων συνόλων, καθώς και τη συντακτική επιτροπή της «Νιοχωρίτικης Φωνής».

Ως Πρόεδρος και μαζί μου ο σεβαστός μας π. Διομήδης Κωνσταντίνου και τα λοιπά μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωριού Κυθρέας, επιδοκιμάζουμε την απόφαση να κυκλοφορήσει, σε εξαμηνιαία βάση, το Περιοδικό «Νιοχωρίτικη Φωνή», το οποίο ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο και να τύχει της στήριξης όλων. Συγχαίρουμε και στηρίζουμε την προσπάθεια και είμαστε βέβαιοι ότι, με το επιμελημένο περιεχόμενό του, θα αναδείξει το ήθος, τα έθιμα, τις Χριστιανικές και Ελληνικές παραδόσεις, την ιστορία και τον πολιτισμό της κοινότητάς μας.

Μετά πολλών εγκαρδίων ευχών
Ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος
Πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών
της Κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας.

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 6 Μαΐου 2018.

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post