Θέματα / Γεγονότα / Δραστηριότητες

Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνα Ενορίας Αποστόλου Ανδρέα Νεαπόλεως – Κωνσταντίας (23 Ιουνίου 2019)

Την Κυριακή 23 Ιουνίου 2019, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄, πραγματοποιήθηκαν για ακόμη μια χρονιά στην προσφυγιά τα μνημόσυνα των ηρώων της Νεαπόλεως-Κωνσταντίας, όπως καθιερώθηκε από το 2014 με τη συνεργασία της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αποστόλου Ανδρέα Νεαπόλεως, του Κοινοτάρχη του κατεχόμενου προαστείου της Λευκωσίας και του Σωματείου «Ολυμπιάς» Νεαπόλεως. Οι εκτοπισμένοι της Νεάπολης εκκλησιάστηκαν  στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα (Συνοικισμός Στροβόλου ΙΙΙ), όπου λειτουργούσε ο μακαριστός Ιερέας της Νεάπολης π. Κωνσταντίνος Θεοφάνους και Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής ήταν ο μακαριστός Νεαπολίτης Ιορδάνης Δημητρίου. Κατά τη [...]

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Η ίδρυση της Θεολογικής Σχολής εκπληρώνει μια ιερή υποχρέωση προς τους προγόνους μας και την ιστορικότητα της Εκκλησίας μας».

Με εμφανή τη συγκίνηση στα πρόσωπα των πολλών παρευρισκομένων, αρχιερέων και άλλων κληρικών, λαϊκών επισήμων και μη, έλαβε χώρα το εσπέρας της Παρασκευής 21ης Ιουνίου, η πρώτη τελετή αποφοίτησης στη Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας Κύπρου. (περισσότερα…)

Χαιρετισμός Επισκόπου Μεσαορίας κ.Γρηγορίου στη γιορτή της Πολύτεκνης Μητέρας της Κοντέας, Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Την Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019, πραγματοποιήθηκε στο Λύκειο Αραδίππου, στη Λάρνακα, σεμνή εκδήλωση, κατά την οποία τιμήθηκαν 39 Πολύτεκνες Κοντεάτισσες. (περισσότερα…)

Η Θεολογική Σχολή Κύπρου ήταν ένα όραμα αιώνων

Σε τρία αναπαλαιωμένα κτήρια, εκεί που κτυπά η καρδιά της ιστορίας της πόλης, κοντά στην Αρχιεπισκοπή, στεγάζεται η Θεολογική Σχολή Κύπρου. Σε λίγες μέρες, στις 21 Ιουνίου, οι πρώτοι απόφοιτοι θα παραλάβουν το πτυχίο της Σχολής, η ίδρυση της οποίας για την Εκκλησία ήταν όραμα αιώνων. Για τους στόχους, το όραμα, καθώς και για πολλά άλλα ενδιαφέροντα που αφορούν στη λειτουργία της Θεολογικής Σχολής Κύπρου, μιλούν στον «Φ» ο πρωτοπρεσβύτερος π. Κυπριανός Κουντούρης, διευθυντής της Σχολής και λέκτορας της Ιστορίας της Εκπαίδευσης και Πολιτισμού και ο αρχιμανδρίτης π. Γρηγόριος [...]

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Ας ανοίξουμε την καρδιά μας στο Άγιο Πνεύμα

Προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντωντου ιδιαιτ. Γραμματέως Αρχιμ. Τριφύλλιου και του εφημερίου του Ι. Ν. της του Χριστού Γεννήσεως στην Τάλα Πάφου,τελέστηκε σήμερα το πρωί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο νεόδμητο αυτό ιερό ναό της γενέτειρας του Αρχιεπισκόπου, κτίτωρ του οποίου είναι ο ίδιος ο Μακαριώτατος. (περισσότερα…)

Πνευματική Εβδομάδα στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου Λευκωσίας (20.6 – 1.7.2019)

Ιερός Ναός Αγίου Παύλου Λευκωσίας Πνευματική Εβδομάδα (20/06/2018 – 1/07/2018) επ’ ευκαιρία της μεγάλης εορτής των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (περισσότερα…)

Πανηγυρικός εορτασμός του Αγίου Τριφυλλίου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Με την ιδιαίτερη ευλογία της παρουσίας της χαριτόβρυτης κάρας του πολιούχου της Λευκωσίας και με τη συμπροσευχή αρχιερέων, κληρικών και πολλών πιστών, τελέστηκε το πρωί της Πέμπτης 13ης Ιουνίου πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο εντός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου παρεκκλήσιο, με την ευκαιρία της μνήμης του πρώτου επισκόπου και προστάτου της Λευκωσίας αγίου Τριφυλλίου. (περισσότερα…)

Επίσκεψη Προγράμματος Ομογενών Εκπαιδευτικών από την Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, διοργανώνει  Πρόγραμμα Επιμόρφωσης για Ομογενείς εκπαιδευτικούς, το οποίο αποτελεί προσφορά του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού  στον Ελληνισμό της Διασποράς. Στο πλαίσιο του Προγράμματος αυτού πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου με τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο την Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019.   (περισσότερα…)

Πανηγυρικός Εσπερινός για τον Πολιούχο Λευκωσίας Άγιο Τριφύλλιο

Με όλη την πρέπουσα επισημότητα,  τελέσθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 12 Ιουνίου, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός προς τιμήν του Προστάτου και Πολιούχου της πόλεως της Λευκωσίας Αγίου Τριφυλλίου, πρώτου επισκόπου Λήδρας, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νιτρίας κ. Νικοδήμου, συμπαραστατουμένου από τον  Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννη Ιωάννου. (περισσότερα…)

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην κατεχόμενη Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα

Με τα λεωφορεία από όλα τα μέρη της Κύπρου να συρρέουν από νωρίς το πρωί και με το Καθολικό της Μονής να ασφυκτιά κυριολεκτικά από το πλήθος των πιστών, η Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα στην κατεχόμενη Σαλαμίνα εόρτασε και φέτος την μνήμη του αγίου της, ενδόξου αποστόλου Βαρνάβα. Των πανηγυρικών ακολουθιών του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Ιωάννης Ιωάννου, συλλειτουργούντων του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπ. Κωνσταντίας Αρχιμ. κ. Αυγουστίνου Κκαρά και άλλων κληρικών. Ανάμεσα στο πολυπληθές εκκλησίασμα ήταν και η Γερόντισσα της Μονής Παντανάσσης Κοτσιάτη [...]