Θέματα / Γεγονότα / Δραστηριότητες

Δέκατο ετήσιο μνημόσυνο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄ (17 Δεκεμβρίου 2017)

Η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος την Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017 θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας. Ακολούθως, ο Μακαριώτατος θα τελέσει το δέκατο ετήσιο μνημόσυνο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄ και θα εκφωνήσει τον επιμνημόσυνο λόγο. Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος θα μεταβεί στο παλαιό Κοιμητήριο Αγίου Σπυρίδωνος Λευκωσίας, όπου και θα τελέσει τρισάγιο στον τάφο του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου και θα καταθέσει στέφανο. (περισσότερα…)

Πρόγραμμα Συνάξεων Σχολής Γονέων Ιεράς Αρχιεπισκοπής 2017-2018

Η αγάπη και η εµπιστοσύνη µε την οποία αγκαλιάσατε τη Σχολή Γονέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, µας δίνει τη δύναµη όχι µόνο να συνεχίσουµε την προσπάθεια συµπαράστασης στην οικογένεια, αλλά και να προχωρήσουµε στην εφαρµογή ενός νέου προγράµµατος που θα κινηθεί πάνω σε δύο άξονες: την εµπειρία της Εκκλησίας και την επιστηµονική γνώση. (περισσότερα…)

Ο Αρμένιος Πατριάρχης κ. Αράμ Α΄επισκέφθηκε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017, δέχθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή τον Προκαθήμενο του Αρμενικού Πατριαρχείου του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας, Καθολικό κ. Αράμ Α΄, ο οποίος έφθασε στην Κύπρο στο πλαίσιο της επίσκεψής του και της επικοινωνίας του με τους Αρμενίους της Κύπρου. Ο Μακαριώτατος δέχθηκε τον Αρμένιο Πατριάρχη κ. Αράμ Α΄ με τη συνοδεία του και συζήτησαν για τις σοβαρές εξελίξεις των ημερών αυτών στο χώρο της Μέσης Ανατολής, αλλά και για την ανάγκη συνεργασίας των Εκκλησιών για την απάμβλυνση των προβλημάτων στις δεινοπαθούσες [...]

Οι Ηλείοι αδελφοί μας στον Πρόεδρο της Βουλής

Τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017, η αντιπροσωπεία της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, με επικεφαλής τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο, ξεναγήθηκε στα αξιοθέατα της παλαιάς πόλης της Λευκωσίας, προσκύνησαν στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, όπου το Μαυσωλείο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, των Μητροπολιτών, των κληρικών και λαϊκών Εθνομαρτύρων του 1821. Ακολούθως, επισκέφθηκε την Πινακοθήκη στο Λεβέντειο Μουσείο και το τελευταίο φυλάκιο στη γραμμή αντιπαράταξης στην περιοχή της Φανερωμένης. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου εκεί τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Δημήτρης Συλλούρης. Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη ξεκίνησε [...]

Ο Εορτασμός του Αγίου Σπυρίδωνος επισκόπου Τριμυθούντος του εξ Άσσιας της Μεσαορίας (11-12 Δεκεμβρίου 2017)

Οι Εκκλησιαστικές Επιτροπές των Ενοριών Τιμίου Προδρόμου και Αγίου Γεωργίου Άσσιας, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κατεχόμενης κωμοπόλεως Άσσιας εόρτασαν τη μνήμη του συγχωριανού τους Αγίου Σπυρίδωνα, στον Ιερό Ναό Αγ. Σπυρίδωνα στο παλαιό κοιμητήριο Λευκωσίας. Τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017, το εσπέρας τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος (Παλαιού Κοιμητηρίου) Λευκωσίας, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ωλένης κ. Αθανασίου (Ιερά Μητρόπολη Ηλείας) και Μεσαορίας κ. Γρηγορίου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο [...]

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο και έκφραση ευγνωμοσύνης προς τους εξ Ελλάδος αδελφούς (10 Δεκεμβρίου 2017)

Την Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017, τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προϊσταμένου της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ωλένης κ. Αθανασίου (Ιερά Μητρόπολις Ηλείας) και Μεσαορίας κ. Γρηγορίου στον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ευγνωμοσύνης για τη φιλοξενία 415 προσφυγόπουλων της Κυπριακής τραγωδίας του καλοκαιριού του 1974, στην Ηλεία και ευρύτερα στην Ελλάδα.  (περισσότερα…)

Οι Ηλείoι αδελφοί μας στα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας

Το Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2017, η αντιπροσωπεία της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας επισκέφθηκε τον Τύμβο Μακεδονιτίσσης, όπου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος τέλεσε τρισάγιο για τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλιτές της Ελληνικής Δυνάμεως Κύπρου και για όλους τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Μετά τον τρισάγιο ο Θεοφιλέστατος κατέθεσε στεφάνι προς τιμή πάντων των ηρώων. Ακολούθως, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το στρατόπεδο "Σταυριανάκου Σωτηρίου" της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα, όπου ο Επίσκοπος Ωλένης τέλεσε τρισάγιο και κατέθεσε στεφάνι. Η αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε στο μουσείο του στρατοπέδου. Ο Θεοφιλέστατος προσέφερε στον διοικητή [...]

Έφθασε στην Κύπρο η αντιπροσωπεία από την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας

Την Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2017, έφθασε στην Κύπρο η αντιπροσωπεία από την  Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, η οποία βρίσκεται στο νησί μας με την ευκαιρία της εκδήλωσης ευγνωμοσύνης για τη φιλοξενία 415 προσφυγόπουλων της Κυπριακής τραγωδίας του καλοκαιριού του 1974, στην Ηλεία. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο Θεοφιλέστατος  Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος. (περισσότερα…)

Συνάντηση του Αγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο

Με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο είχε συνάντηση στις 6 Δεκεμβρίου 2017 στην Πατριαρχική και Συνοδική κατοικία της Ιεράς Μονής Αγίου Δανιήλ Μόσχας ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κύριλλος. (περισσότερα…)

Συνάντηση του Προέδρου της Ρωσίας Β. Πούτιν με τους Προκαθημένους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών

Με τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κύριλλο και τους Προκαθημένους και Αρχηγούς των αντιπροσωπειών των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίοι αφίχθησαν στη Μόσχα για να συμμετάσχουν στους εορτασμούς εκατονταετίας από την ανασύσταση του Πατριαρχείου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας, είχε συνάντηση στις 4 Δεκεμβρίου 2017 το εσπέρας στην κατοικία του στο Νοβο-Ογκαριόβο ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Β. Πούτιν. (περισσότερα…)