Θέματα Αγίου δωδεκαημέρου

Εορταστικό Αφιέρωμα στα Άγια Δωδεκάμερα

ΑΡΘΡΑ (ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ) 1. Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΑΤΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ, Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ 2. ΠΡΟΕΟΡΤΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 3. Περί της κατά σάρκαν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού οικονομίας 4. Το μεγάλο μήνυμα της εορτής των Χριστουγέννων (περισσότερα…)

Έθιμα του Δωδεκαημέρου στην Κύπρο

Η Ομάδα Συμπαραγωγών η οποία απαρτίζεται από το Γραφείον Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, την Αστυνομία Κύπρου-Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών, το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα HELP2LIVE και το Γραφείο ΜΕΘΕΞΙΣ διακονία πολιτισμού και με υποστηρικτή τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, έχουν προβεί στην έκδοση του Καταλόγου «Έθιμα του Δωδεκαημέρου στην Κύπρο» και του Τετραδίου Ζωγραφικής «Εικονίζω τα Δωδεκαήμερα». Οι δύο εκδόσεις έχουν παραχθεί μέσα στα πλαίσια της διοργάνωσης της Έκθεσης «Έθιμα του Δωδεκαημέρου στην Κύπρο» η οποία πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 στην Αίθουσα Ειρήνη στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία και τον Νοέμβριο [...]

Προεόρτια της μεγάλης γιορτής της Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού

Τη Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της αγίας οσιοπαρθενομάρτυρος Ευγενίας, καθώς και τα προεόρτια της μεγάλης γιορτής της Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Η αγία Ευγενία γεννήθηκε στη Ρώμη, περί τα μέσα του 2ου αιώνα και ήταν θυγατέρα του αξιωματούχου Φιλίππου. Ο διορισμός του πατέρα της ως επάρχου στην Αλεξάνδρεια, έγινε αιτία να ανατραφεί σε ελληνιστικό περιβάλλον και να γνωρίσει άριστα την ελληνική παιδεία και φιλοσοφία. (περισσότερα…)

Η Γέννηση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού

25 Δεκεμβρίου. Η Γέννηση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού Χριστούγεννα σήμερα και η Εκκλησία καλεί τους πιστούς να προστρέξουν σε προσκύνηση του Θείου Βρέφους μαζί με τους μάγους και τους απλούς ποιμένες. Γιατί Αυτός που γεννήθηκε είναι ο Σωτήρας και Λυτρωτής όλου του κόσμου. Είναι ο Βασιλεύς των Βασιλευόντων και Κύριος των Κυριευόντων. Είναι ο απρόσιτος Θεός που έγινε προσιτός άνθρωπος, για να γίνουμε εμείς κατά χάρη θεοί. Λάβαμε την υιοθεσία με την ενανθρώπηση του Εμμανουήλ. (περισσότερα…)

Κυριακή μετά την Χριστού Γέννησιν

Το σωτήριο μήνυμα “Μέλλει γαρ Ηρώδης ζητείν τον παιδίον του απολέσαι αυτόν” Τα γεγονότα που σηματοδοτούν τη Γέννηση του Κυρίου, όπως αυτά βγαίνουν μέσα από τη γραφίδα του Ευαγγελιστή Ματθαίου, δίνουν το στίγμα της πορείας που θ΄ ακολουθούσε ο Μεσσίας μέσα στον κόσμο. Το νεογέννητο βρέφος της Βηθλεέμ γνωρίζει από την αρχή το μέγεθος της κακίας των ανθρώπων και γεύεται με τον πιο πικρό τρόπο την εχθρότητα που εκδηλώνουν οι άρχοντες απέναντι του. (περισσότερα…)

Πρωτοχρονιά. Η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου

Η Εκκλησία, την 1η Ιανουαρίου, επιτελεί ανάμνηση της περιτομής του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού και τιμά τη μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου, Μητροπολίτου Καισαρείας της Καππαδοκίας. Ο μωσαϊκός νόμος απαιτούσε την περιτομή των αρσενικών παιδιών, που πραγματοποιήτο κατά την όγδοη ημέρα από τη γέννηση, ημέρα ονοματοδοσίας του παιδιού. Η περιτομή των Ιουδαίων σήμαινε την πίστη και αφοσίωση στο Θεό. (περισσότερα…)