Έθιμα του Δωδεκαημέρου στην Κύπρο

Η Ομάδα Συμπαραγωγών η οποία απαρτίζεται από το Γραφείον Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, την Αστυνομία Κύπρου-Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών, το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα HELP2LIVE και το Γραφείο ΜΕΘΕΞΙΣ διακονία πολιτισμού και με υποστηρικτή τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, έχουν προβεί στην έκδοση του Καταλόγου «Έθιμα του Δωδεκαημέρου στην Κύπρο» και του Τετραδίου Ζωγραφικής «Εικονίζω τα Δωδεκαήμερα».

Οι δύο εκδόσεις έχουν παραχθεί μέσα στα πλαίσια της διοργάνωσης της Έκθεσης «Έθιμα του Δωδεκαημέρου στην Κύπρο» η οποία πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 στην Αίθουσα Ειρήνη στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία και τον Νοέμβριο του 2017 στο Κρατικό Εθνογραφικό Μουσείο της Βαρσοβίας στην Πολωνία. Η πρώτη αποτελεί τον Συνοδευτικό Κατάλογο της Έκθεσης και η δεύτερη , το Τετράδιο Ζωγραφικής για παιδιά, ένα επιμορφωτικό εργαλείο για τη διεξαγωγή εργαστηρίων αφήγησης και ζωγραφικής. Και τα δύο έντυπα διατίθενται δωρεάν στα πλαίσια της Έκθεσης και των εργαστηρίων.

Η Κύπρος είναι ένα όμορφο νησί που λικνίζεται στην αγκαλιά της Μεσογείου θάλασσας. Είναι ένας τόπος πλημμυρισμένος από φως. Και το φως αυτό πλημμυρίζει και τις ψυχές των κατοίκων του οι οποίοι πλάθουν τη ζωή τους με ένα τρόπο φωτεινό, χαροποιό, εορταστικό.

Έτσι εορτάζουν και τα Χριστούγεννα πολλά χρόνια τώρα, με όμορφες συνήθειες, έθιμα και παραδόσεις. Παραδόσεις που ακολουθούν το αστέρι της Γέννησης του Χριστού που φωτίζει το Σπήλαιο, την πάχνη των αλόγων όπου γεννιέται το θείο βρέφος. Μια Γέννηση η οποία φέρνει χαρά και αγαλλίαση σε όλη τη φύση και στους ανθρώπους.

Η Γέννηση του Χριστού στις 25 Δεκεμβρίου ανοίγει το Δωδεκαήμερο, που είναι οι δώδεκα ημέρες από τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά ως την Εορτή των Θεοφανείων στις 6 Ιανουαρίου.Το Δωδεκαήμερο στην Κύπρο είναι μέρες χαρούμενες, μέρες φωτεινές που μοσχοβολούν από τα εορταστικά ζυμώματα και γλυκίσματα από ζάχαρη, μέλι, καρύδια, αρωματισμένα με φρέσκο πορτοκάλι, λεμόνι, κανέλλα, γαρύφαλλο, πασπαλισμένα με αγάπη.

Με κυρίαρχο γλυκό την πίττα του Αγίου Βασιλείου την οποία ακολουθεί το ωραίο έθιμο της να φέρει μέσα της ένα φλουρί και ο τυχερός ο οποίος θα το βρει θα είναι καλότυχος όλη τη νέα χρονιά.

Το Δωδεκαήμερο κλείνει με τη Βάφτιση του Χριστού και τον αγιασμό των υδάτων. Με τον αγιασμό αυτό και το φως της Βάφτισης καλαντίζουν τα σπίτια του οι Κύπριοι στις 6 Ιανουαρίου και εύχονται ο ένας στον άλλο «Χρόνια Πολλά», τρώγοντας ξεροτήγανα και αυτές τις μικρές φωτεινές μπαλίτσες τους λουκουμάδες. Τους ρίχουν και στην στέγη τους σπιτιού τους για να φάνε και τα κακά δαιμόνια και να φύγουν. Έτσι όπως το ζωγραφίζει και η γιαγιά Μαργαρίτα στο εξώφυλλο αυτού του τετραδίου ζωγραφικής, η οποία έζησε και γνώρισε πολλά ωραία έθιμα στον τόπο της την Κύπρο. Και τα ιστόρησε με όμορφα , λαμπερά χρώματα που έχουν κάτι από την ψυχή του τόπου αυτού.

Γιατί κάθε έθιμο είναι και μια Ιστορία. Ελάτε να αφηγηθούμε αυτές τις ιστορίες και να εικονίσουμε μαζί τα Κυπριακά Δωδεκαήμερα.

 

Μπορείτε να κατεβάσετε το έντυπο εδώ…

page1

 

page2

 

page3

 

page4

Πρώτη δημοσίευση στην ιστοσελίδα: 7.12.2020

Print Friendly, PDF & Email

Share this post