Χαιρετισμός Μακαριωτάτου στην ημερίδα «Ενημερώνομαι και γίνομαι οδοδείκτης στα μονοπάτια των Προσκυνημάτων του τόπου μας»

Βυζαντινό Μουσείο τής Κύπρου

Χαιρετισμός Μακαριωτάτου στην ημερίδα «Ενημερώνομαι και γίνομαι οδοδείκτης στα μονοπάτια των Προσκυνημάτων του τόπου μας»

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ  ΚΥΠΡΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΙΝΟΜΑΙ ΟΔΟΔΕΙΚΤΗΣ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ».

Αγαπητοί,

με αισθήματα βαθιάς χαράς και συγκίνησης σας υποδέχομαι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, με την ευκαιρία της σημερινής μας ημερίδας, που έχει τίτλο «ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΙΝΟΜΑΙ ΟΔΟΔΕΙΚΤΗΣ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ».

Συγχαίρουμε όλους τους εμπνευστές και συντελεστές, εκπροσώπους των φορέων των επαγγελματιών του Τουρισμού, για την πραγματοποίηση και διοργάνωση της παρούσης ημερίδας με την φροντίδα του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.

Η παρουσία σας σήμερα εδώ, αναμφίβολα μαρτυρεί την αγάπη σας για τη μικρή αλλά και ιστορική μας πατρίδα, η οποία έχει να επιδείξει έναν μοναδικό θρησκευτικό, πολιτιστικό και ιδιαίτερα βυζαντινό πλούτο με παγκόσμια αναγνώριση και εμβέλεια. Μαρτυρεί ακόμη τον πόθο σας να αναδειχθείτε, μέσα από αυτή την ημερίδα, και άλλες που θα ακολουθήσουν στο μέλλον, οδοδείκτες και λαμπαδηφόροι αυτού του πολιτισμού μας. 

Αναλογίζομαι αγαπητοί μου συνεργάτες την τιμή αλλά και την ευθύνη που έχουμε να καταστήσουμε αυτό τον πλούτο οικείο και «κτῆμα ἐσαεί» όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και τού κάθε ξένου που επισκέπτεται την πατρίδα μας.

Όταν η σκέψη μου ανατρέχει στην οροσειρά τού Τροόδους και σκέπτομαι ότι σ’ ένα τόσο μικρό μέρος υπάρχουν δέκα εκκλησίες που η UNESCO τις έθεσε υπό την προστασία της και τις ανέδειξε ως ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΑΣ, και πάλιν αναλογίζομαι με βαθύτατη θρησκευτική υπερηφάνεια και εγκαύχηση ότι το φαινόμενο αυτό δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Ούτε και στον Ελλαδικό χώρο που η επίδραση του Βυζαντινού πολιτισμού ήταν όντως πολύ έντονη.

Αρκεί μόνο να σας αναφέρω τον ναό τού Σταυρού τού Αγιασμάτι, ο οποίος για τη μοναδικότητά του έχει χαρακτηριστεί ως το Βυζαντινό Μουσείο τής Κύπρου. Η μοναδικότητά του έγκειται στο γεγονός ότι είναι ο μοναδικός βυζαντινός ναός στην Κύπρο που είναι στοοπερίβλητος και διατηρεί καθ’ όλη τη διάρκεια τού έτους την ίδια θερμοκρασία, προκειμένου να διατηρηθούν άθικτες από τη φθορά του χρόνου οι τοιχογραφίες που υπάρχουν μέσα, πράγμα το οποίο και επιτεύχθηκε. Επίσης το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο του, μαζί  με τις αγιογραφίες συνιστούν μια βυζαντινή αρμονία τεχνικής και τέχνης, η οποία πραγματικά ανάγει την ψυχή του κάθε επισκέπτη από τα επίγεια προς τα ουράνια!

Και πάλιν σκέπτομαι με υπερηφάνεια ότι τόσο ο αρχιτέκτονας τού έργου, όσο και ο κατασκευαστής του τέμπλου και ο αγιογράφος δεν φοίτησαν ούτε είχαν πτυχίο των σύγχρονων περίφημων Πολυτεχνείων. Ο ναός ανάγεται στα τέλη τού 15ου αιώνα. Και όμως καθοδηγούμενοι από  αγάπη προς το θείο μάς παράδωσαν, ως πολυτιμότατη πνευματική κληρονομιά αυτό το αριστούργημα τής Βυζαντινής Τέχνης και πολιτισμού, για το οποίο δικαιούμαστε να είμαστε υπερήφανοι.

Επομένως, είμαι απόλυτα βέβαιος, αν οπλιστούμε και μεις με αυτή την αγάπη θα αναδειχθούμε  αληθινοί οδοδείκτες και λαμπαδηφόροι του υπέροχου μας πολιτισμού. Κάτι το οποίο σάς το εύχομαι πατρικά!

Και είμαι ακόμη πιο βέβαιος ότι η όλη σας δραστηριότητα  θα αποτελεί για σας μια εσωτερική ηθική ικανοποίηση και θα αισθάνεσθε την «ἐν ὑμῖν πεπληρωμένη χαρά» για την οποία ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός ένθερμα προσευχήθηκε προς τον ουράνιο Πατέρα Του, τόσο για τους μαθητές του όσο και όλους όσοι κοπιάζουν «ἐν τῷ ἀμπελῶνι αὐτοῦ».                 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Μετ’ ευχών εγκαρδίων
† Ο ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Print Friendly, PDF & Email

Share this post