Μνημόσυνο και εγκαίνια αίθουσας κειμηλίων Γλαύκου Κληρίδη στην Μητρόπολη Ταμασού
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015, στον κατάμεστο από πλήθος κόσμου Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Επισκοπειό, το δεύτερο ετήσιο μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.
Της Θείας Λειτουργίας και του Μνημοσύνου προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, συμπαραστατούμενος από τους Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Μπακόπουλο, τον Πρωτοσυγκελλεύοντα Πρωτοπρεσβύτερο Θεόδωρο Στυλιανού, τον Ιερομόναχο Σωφρόνιο Βαρδικίδη, τον εφημέριο του Μητροπολιτικού Ναού Πρωτοπρεσβύτερο Κυπριανό Παπαδόπουλο και τους Διακόνους Ηρακλείδιο και Βαρνάβα.
Στο Μνημόσυνο παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Υπουργοί, βουλευτές, ο Πρέσβης της Ελλάδος, η κόρη του Γλαύκου Κληρίδη Καίτη, ο σύζυγός της, συγγενείς και φίλοι του αείμνηστου, ενώ τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ανέφερε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης πέτυχε να εντάξει την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν πρόλαβε να δει το όραμα του για επανένωση της Κύπρου.
«Αυτό το όραμα παραμένει σε μας ως ιστορική υποχρέωση, χρέος και οφειλή. Οφειλή απέναντι στην πατρίδα, έχοντας ως πυξίδα την πολιτική παρακαταθήκη, που μας κατέλειπε ο Γλαύκος Κληρίδης. Μια πολιτική παρακαταθήκη προσήλωσης στο εθνικό συμφέρον, ορθολογισμού και γενναιότητας», σημείωσε.
Αμέσως μετά το τέλος του Μνημοσύνου ακολούθησαν, στο παρακείμενο κτήριο της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού, τα εγκαίνια της αίθουσας κειμηλίων Γλαύκος Κληρίδης.
«Τα κειμήλια, τα οποία εκτίθενται σ’ αυτό τον απέριττο χώρο, δεν είναι δημιουργήματα, τα οποία φανερώνουν πλούτο και χλιδή, αλλά έργα τα οποία απεικονίζουν τα οράματα, τους αγώνες και τις θυσίες ενός λαού», τόνισε στον χαιρετισμό του, κατά την διάρκεια των εγκαινίων, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας.
«Όλα τα εκθέματα είναι απλά και απέριττα, πλασμένα από χώμα, από πηλό, από ξύλο και μέταλλα. Είναι όμως μεγάλα γιατί αποτυπώνουν αρχές και ιδανικά. Είναι μεγάλα, γιατί αποτυπώνουν την πίστη, την αγάπη, την ελπίδα, την ανθρωπιά, τη λιτότητα και τη μεγαλοσύνη της ψυχής. Είναι μεγάλα γιατί αποτυπώνουν την Ελληνοχριστιανική αρετή», συμπλήρωσε.
«Αυτά τα εκθέματα είναι αυτά που αποτελούσαν πηγή έμπνευσης για τον αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη και του έδιναν τη δύναμη να αγωνίζεται, επί σειράν ετών, στον πολιτικό χώρο με αρετές, που του επέτρεπαν να χειρίζεται τα κοινωνικά και τα εθνικά προβλήματα με σωφροσύνη».
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Ταμασού Ησαΐας, εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στην κ. Καίτη Κληρίδη και τον σύζυγό της για την δωρεά του ανεκτίμητου αυτού εθνικού θησαυρού και διαβεβαίωσε ότι «αυτή την εθνική παρακαταθήκη η Μητρόπολη Ταμασού θα τη φυλάξει και θα την αναδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος του κυπριακού λαού».
Η θυγατέρα του Γλαύκου Κληρίδη Καίτη ανέλυσε, ακολούθως, το γιατί αποφάσισε να παραχωρήσει προσωπικά αντικείμενα του πατέρα της σημειώνοντας: «Η δωρεά αυτή γίνεται μέσα σε αυτό το πνεύμα της ανεκτικότητας και της αποδοχής της διαφορετικότητας πράγμα το οποίο ταιριάζει στο πνεύμα αυτής της Μητρόπολης. Τα αντικείμενα λαϊκής τέχνης είναι μια οικογενειακή συλλογή από τα πρώτα χρόνια της Κυπριακής Ανεξαρτησίας».
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «το καλύτερο μνημόσυνο στη μνήμη του Γλαύκου Κληρίδη είναι ένα να εργαστούμε με το ίδιο σθένος, που και ο ίδιος εργάστηκε για μία ολόκληρη ζωή, να φέρουμε στον τόπο μας την ειρήνη. Αν το καταφέρουμε αυτό, είμαι βέβαιος πως προσφέρουμε στη μνήμη του τη μεγαλύτερη τιμή».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τέλεση των εγκαινίων της αίθουσας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Πηγή: maistorcy