Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος
Δημιουργία Τμήματος για την προστασία
του φυσικού περιβάλλοντος και του Ζωικού βασιλείου στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής
Με πολλή αγωνία και θλίψη παρακολουθούμε την οσημέραι αυξανόμενη κακή εκμετάλλευση και επιδεινούμενη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, των ποταμών, των θαλασσών και των κάθε λογής ζώων. Ιδιαίτερα, παρατηρείται έξαρση στην καθημερινή ζωή, σε ότι αφορά στην κακοποίηση των ζώων.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η τρύπα του όζοντος στην ατμόσφαιρα, η υπερθέρμανση του πλανήτη μας, η αλόγιστη εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της γης, η μόλυνση του νερού, η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο, η κακομεταχείριση του ζωικού κόσμου και άλλα, συνθέτουν τα τραγικά παρακολουθήματα της παράχρησης τού περιβάλλοντα χώρου από μέρους του ανθρώπου σε όλα τα μέρη της γης.
Η διατάραξη της φυσικής τάξης και αρμονίας, η οποία επήλθε με την προπατορική αστοχία, στις μέρες μας προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες. «Ἡ κτίσης συστενάζει καί συνωδίνει» (Ρωμ. η΄ 22), ένεκα της ανερμάτιστης ανθρώπινης απληστίας.
Δικαιολογημένα, Οργανισμοί, Περιβαλλοντικά, Φιλοζωικά Κινήματα και άλλοι φορείς διαμαρτύρονται για τη συμπεριφορά του ανθρώπου, σε σχέση με το περιβάλλον, και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα οι φωνές για προστασία του περιβάλλοντος ολίγον ή καθόλου δεν λαμβάνονται υπόψη.
Η Εκκλησία ανέκαθεν καλεί τον άνθρωπο να σέβεται και να αξιοποιεί με σύνεση τους φυσικούς πόρους. Είναι πίστη της Εκκλησίας, η οποία απορρέει από την περί κοσμογονίας θεόπνευστη διδασκαλία της, ότι κοινός είναι ο Δημιουργός Θεός του κόσμου και του ανθρώπου και ιερός ο σκοπός και ο προορισμός τους. Φυσικό περιβάλλον και άνθρωπος προώρισται να λειτουργούν σε μια σχέση συνύπαρξης και αλληλοεξάρτησης.
Ιδιαίτερα ο άνθρωπος, ως το μόνο λογικό και αυτεξούσιο ον, οφείλει, κατά την Εκκλησία, να σέβεται το περιβάλλον και να διαδηλώνει με την όλη αναστροφή του τον κατασκευαστή «τῶν πάντων Θεόν» (Εβρ. γ΄ 4) και να λειτουργεί ως «φρόνιμος καί πιστός οἱκονόμος» (Λουκ. ιβ΄ 42) της κτίσης, και όχι να αποβαίνει, αντί κύριός της, άκριτος κυρίαρχος και βέβηλος καταχραστής της.
Ο σεβασμός προς το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων αλλά και του καθενός από μας. Γιατί οι συνέπειες από την καταστροφή του περιβάλλοντος δεν θα πλήξουν μόνο μερικούς, αλλά όλους και τον καθένα ξεχωριστά.
Όπως και το κέρδος, από την ορθολογική χρήση και την αγάπη του περιβάλλοντος, θα επιμερισθεί, ανάλογα, σε όλους και στον καθένα μας.
Η Ιερά Μητρόπολις Ταμασού και Ορεινής καλεί τα πιστά μέλη της να σέβονται, να αγαπούν και να αποβαίνουν οι φύλακες και οι προστάτες του φυσικού και ζωικού περιβάλλοντος, και για το καλώς νοούμενο συμφέρον τους, αλλά και γιατί τούτο αποτελεί και εντολή του Θεού.
Ως εκ τούτου, οργανώνει Τμήμα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και του ζωικού βασιλείου, γι’ αυτό διορίζει εξειδικευμένο κληρικό και σύντομα ξεκινούν σεμινάρια επιμόρφωσης κληρικών και στελεχών και θα διοργανώνονται δραστηριότητες και ημερίδες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του ζωικού βασιλείου.
Του Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα