Επαναπατρισμός τεσσάρων εικόνων της Ιεράς Μονής Χριστού του Αντιφωνητή (Καλογραία) – Χάγη 18 Σεπτέμ. 2013

Ο Απόστολος Μάρκος

Επαναπατρισμός τεσσάρων εικόνων της Ιεράς Μονής Χριστού του Αντιφωνητή (Καλογραία) – Χάγη 18 Σεπτέμ. 2013

Τριάντα οκτώ ολόκληρα χρόνια (Μάρτιος 1975) μετά την κλοπή τους από την Μονή του Χριστού Αντιφωνητή (12ος αιών.), στην κατεχόμενη Καλογραία, οι τέσσερις εικόνες των Αποστόλων: Πέτρου, Παύλου, Ιωάννη και Μάρκου, όλες του 16ου αιώνα επαναπατρίζονται και πάλιν στην γενέθλια γη της Κύπρου, τις επόμενες μέρες.

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Υπουργείο Παιδείας στην Χάγη της Ολλανδίας, υπεγράφη η συμφωνία μεταβίβασης των τεσσάρων εικόνων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Την Ολλανδική κυβέρνηση εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κα M. Hammersma, την Κυπριακή Δημοκρατία ο πρέσβης της Δρ. Κυριάκος Κούρος και την Εκκλησία της Κύπρου ο Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος. Εκπρόσωπος του Τμήματος Αρχαιοτήτων, η κα Σ. Πισσαρίδου, θα συνοδεύσει τις εικόνες στο ταξίδι του επαναπατρισμού.

Για την ανάκτηση των τεσσάρων εικόνων είχε διεξαχθή πολυετής ανεπιτυχής δικαστικός αγώνας στο Επαρχιακό Δικαστήριο του Ρόττερνταμ (1995–99)καθώς και στο εφετείο της Xάγης (2002).

Μετά την επικύρωση της Συνθήκης της Χάγης από το Ολλανδικό κράτος (2007), η Εκκλησία της Κύπρου σε συνεργασία με την Γενική Εισαγγελία και το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων επανέφερε την υπόθεση στο προσκήνιο, το 2011. Στην βάση των νέων δεδομένων, η Ολλανδική κυβέρνηση προέβη στην κατάσχεση και απόδοση των τεσσάρων εικόνων, στο νόμιμο ιδιοκτήτη τους, την Εκκλησία της Κύπρου.

Ευχή όλων μας όπως οι εικόνες επιστρέψουν σύντομα στην φυσική τους θέση, σε μια ελέυθερη από τα κατοχικά στρατεύματα Μονή του Χριστού Αντιφωνητή, του οποίου το εικονοστάσι κοσμούσαν για τετρακόσια και πλέον χρόνια.

Το σημαντικό αυτό γεγονός είθε να αποτελέσει σημείο έναρξης στενότερης συνεργασίας μεταξύ του Ολλανδικού κράτους και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πάταξη της παράνομης διακίνησης και εμπορίας πολιτιστικών αγαθών.

Εκ του Γραφέιου της Εκκλησίας της
Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς

Έκθεση φωτογραφιών

Print Friendly, PDF & Email

Share this post