Οι εκτοπισμένοι της Κυθρέας εόρτασαν την Αγία Μαρίνα 16-17 Ιουλίου 2015
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ανακοινώνει ότι, η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίας Μαρίνης Κυθρέας και όλοι οι εκτοπισμένοι της ευρύτερης περιοχής της τουρκοκρατούμενης Κυθρέας εορτάζουν, και εφέτος στην προσφυγιά, την Αγία Μεγαλομάρτυρα Μαρίνα.
Την Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεομάρτυρος Πολυδώρου, στο Καϊμακλί, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.
Στον Εσπερινό, στον Άγιο Πολύδωρο στο Καϊμακλί, παρέστη η Α. Ε. ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρώτος Γραμματέας της Πρεσβείας της Ελλάδος κ. Δημήτρης Σελίνης, ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Δημήτρης Μπίρμπας, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, εκπρόσωποι Κομμάτων, Δήμαρχοι κατεχόμενων Δήμων, Πρόεδροι Συλλόγων και άλλοι προσκεκλημένοι.
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καλωσόρισε ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίας Μαρίνης Κυθρέας.
Ο Μεσαορίας Γρηγόριος αναφέρθηκε, συνοπτικά, σε πτυχές από το βίο της Παρθενομάρτυρος Αγίας Μαρίνας. Εστιάζοντας το ενδιαφέρον στο ιστορικό τεκμήριο σταθερότητας και αφοσίωσής της στο Θεό, τόνισε ότι τα εφόδια αυτά, μαζί με την πίστη και την αγάπη στον Σωτήρα Χριστό ενίσχυαν την Αγία Μαρίνα, ακόμη και την ώρα του μαρτυρίου. Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν τις αντιστάσεις εκείνες που ενισχύουν τον πιστό άνθρωπο στη μη παράδοση στη λατρεία των ειδώλων. Επισημαίνοντας, κατόπιν, ο Μεσαορίας Γρηγόριος, ότι η σύναξη όλων μας στη χάρη της Αγίας είναι δημόσια ομολογία της σφοδρότητας της πίστης και της αφοσίωσής μας σε αυτά τα κριτήρια, της παρακαταθήκης που μάς κατέλειπε ως διαχρονική κληρονομιά η Αγία Μαρίνα.
Στη συνέχεια, επισήμανε με έμφαση, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, ότι οφείλουμε να αντισταθούμε και εμείς σήμερα, μέσα στο ζόφο της καθημερινότητας, με σθένος τον αγώνα που καλείται ο καθένας μας, από όπου κι αν υπηρετεί, να αντιστεκόμαστε και να αντέχουμε το μαρτύριο της συνειδήσεως. Για εμάς τους εκτοπισμένους, ένα ακόμη μαρτύριο συνεδείσεως είναι η διατήρηση της μνήμης και της νοσταλγίας της πατρικής γης μέχρι την ευλογημένη ημέρα που θα επιστρέψουμε σε συνθήκες ελευθερίας και αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας. Όλοι μαζί, με το Δήμαρχο Κυθρέας και όλους τους Κυθρεώτες καθώς και με όλους τους εκτοπισμένους αδελφούς μας να επιστρέψουμε ελεύθεροι στα σκλαβωμένα εδάφη της πατρίδας μας, κατέληξε ο Επίσκοπος Γρηγόριος.
Ακολούθως, μίλησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Δήμαρχος Κυθρέας κ. Πέτρος Καρέκλας και ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Δημήτρης Μπίρμπας.
Την Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015, ανήμερα της εορτής, πραγματοποιήθηκε εκκλησιασμός των Κυθρεωτών στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης στο Στρόβολο, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου. Επίσης, συμμετέσχαν της ιερής συνάξεως οι κληρικοί της ενορίας Αρχιμανδρίτης Ανδρέας, Πρωτοπρεσβύτεροι π. Μαρίνος, π. Ανδρέας, π. Κωνσταντίνος και οι Πρεσβύτεροι π. Νικόλαος και π. Ιωάννης, καθώς επίσης και ο Διάκονος π. Ανδρέας.
Το θείο λόγο κήρυξε ο Επίσκοπος Μεσαορίας, ο οποίος επισήμανε την αξία της Πίστεως στη δύναμη του Πανάγιου Τριαδικού Θεού και το μεγαλείο των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος που λάβαμε με την υιοθεσία που μάς προσέφερε με την ενανθρώπηση Του ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός. Αυτά τα εφόδια των μαρτύρων της Εκκλησίας, παραμένουν ανεκτίμητος θησαυρός σε κάθε περίσταση και ενώπιον κάθε κινδύνου για όλους τους πιστούς.
Κατέληξε, ο Επίσκοπος Γρηγόριος, λέγοντας ότι η εορτή της Αγίας Μαρίνας έρχεται να μάς το θυμίσει, ως λεπτή αύρα δροσιάς και ευλογίας, την Πίστη και την υιοθεσία, ως αγαθά του Θεού.
Κατά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε δέηση για ανεύρεση των Αγνοουμένων και επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες.
Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίας Μαρίνης Κυθρέας