Εκδήλωση τιμής για την αντιστασιακή δράση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου
Την Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013, το βράδυ, ο Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών Λευκωσίας τίμησε την Α. Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομο για την αντιστασιακή δράση του, κατά τη διάρκεια του Πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 1974.
Ο τότε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου, νυν Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κ. κ. Χρυσόστομος Β΄, συνέβαλε τα μέγιστα ώστε η Πάφος να κρατήσει αντίσταση. Η δράση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την επαναφορά της Μητρόπολης Πάφου στη νομιμότητα.
Η σεμνή τελετή ξεκίνησε με μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων του Πραξικοπήματος και της Τουρκικής εισβολής. Ακολούθως, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Γιώργος Λουκά, προσφώνησε και στην ομιλία του εξήγησε το σκεπτικό της απόφασης να αποδοθούν τιμές στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομο Β΄. Αμέσως ο κ. Γιώργος Λουκά κάλεσε στο βήμα τον Μακαριώτατο και του επίδωσε την τιμητική πλακέττα εκ μέρους του Συνδέσμου Αντιστασιακών.
Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ευχαρίστησε το Σύνδεσμο για την απόφασή του, αν και ο ίδιος αισθάνεται ότι δεν έκανε τίποτα περισσότερο – κάτω από τις γνωστές συνθήκες των τραγικών γεγονότων για την πατρίδα μας – από εκείνο που θα προσέφερε ο κάθε πολίτης που αγαπά την πατρίδα του.
Στη συνέχεια ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας αναφέρθηκε, με προβληματισμό, όσον αφορά τα επίκαιρα γεγονότα τα οποία ταλανίζουν τον Κυπριακό Λαό και τον καλούν σε νέες και συνεχείς αντιστάσεις.
Εξέφρασε την έντονη ανησυχία του ο Μακαριώτατος για την κατάσταση στην οικονομία και είπε ότι κάποιοι ετοιμάζονται να έρθουν στην Κύπρο, όταν θα αρχίσει το ξεπούλημα των περιουσιών φτωχών συμπατριωτών μας.
Ο ίδιος, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, προειδοποίησε, τόσο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ότι ο λαός δεν θα ανεχθεί να του ξεπουλήσουν την περιουσία του και θα αντισταθεί.
Ο Μακαριώτατος επισήμανε ότι εχθροί της Κύπρου είναι πολλοί κάλεσε το λαό σε αντίσταση. Η αντίσταση, τόνισε με έμφαση ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, πρέπει να αρχίσει από την οικονομία για ανατροπή της εξαθλίωσης. Υπέδειξε ότι παραμένει άγνωστος ο επίλογος της οικονομικής εξαθλίωσης, προειδοποιώντας παράλληλα ότι «ο λαός μας δεν θα ανεχθεί να του ξεπουλήσουν την περιουσία του. Θα έχουμε την ανάλογη αντίσταση; Γιατί πράγματι χρειάζεται σωστή αντίσταση για να σωθεί η οικονομία αυτού του τόπου. Αν μείνουμε στις ορέξεις της Τρόικα και των εδώ εγκάθετων της τότε νομίζω ότι αυτός ο λαός δεν θα μπορέσει να ζήσει στη γη των πατέρων του».
Τον ίδιο προβληματισμό έθεσε και για το εθνικό θέμα, αφού, όπως σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, σε λίγους μήνες θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Είπε ότι προειδοποίησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η τουρκική ηγεσία μιλά για δύο κράτη και ότι αν ξεκινήσουν οι συνομιλίες υπό αυτές τις συνθήκες θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο. Υπογράμμισε, πως θα πρέπει να βάλουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές.
Επανέλαβε ο Κύπρου Χρυσόστομος, ότι η λύση ομοσπονδίας δεν τον εκφράζει και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν ζούσε ο Εθνάρχης Μακάριος, θα την απέσυρε την πρόταση αυτή, ενώ έστειλε μήνυμα σε όλους πως η Κύπρος δεν θα δεχτεί παραχάραξη και παραστράτημα στο εθνικό ζήτημα.
Απευθυνόμενος σε όλους τους ενδιαφερόμενος είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να το γνωρίζουν, εκ των προτέρων, ότι αυτός ο λαός θα αντισταθεί. Εμείς ως Εκκλησία θα πράξουμε το καθήκον μας. Έχω δώσει το μήνυμα ότι θα καλέσουμε το λαό σε αντίσταση. Ελπίζω ο λαός να ακούσει τη φωνή της Εκκλησίας για να μην θρηνεί επί των ερειπίων μετά».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αφηγήσεις από περιστατικά αντίστασης στο Προεδρικό, στο Καιμακλί και στην Αρχιεπισκοπή.