Παρουσίαση βιβλίου – αφιερώματος για τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Β’ (6 Απριλίου 2016)

Παρουσίαση βιβλίου – αφιερώματος για τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Β’ (6 Απριλίου 2016)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Προσκαλείσθε στην παρουσίαση βιβλίου – αφιερώματος

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΟΙΔΙΜΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΕΘΝΑΡΧΗ ΜΑΚΑΡΙΟ Β’, (ΜΥΡΙΑΝΘΕΑ), ΤΟΝ ΑΠΟ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ, ΤΟΝ ΥΨΙΠΕΤΗ ΑΕΤΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΔΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

του κ. Χριστοδούλου Γ. Παχουλίδη

στην αίθουσα του Ιερού Ναού Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς,

την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016 στις 6:30’ μ.μ..

Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Ελλογιμώτατος κ. Πέτρος Παπαπολυβίου

Αναπληρωτής Καθηγητής

στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Συντονιστική Επιτροπή παρουσίασης του βιβλίου

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 99339376 – 22677079.

( Σε περίπτωση αποδοχής, Π. Α. μέχρι 2 Απριλίου 2016).

 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

«… Έγινε της παιδείας ο χορηγός και προστάτης…). Το υψηλόν προπύργιον του Ορθοδόξου παρ’ ημίν πληρώματος,! …). Ο ακριβής των Κανόνων και των Παραδόσεων φύλακας (,…).Της Κύπριδος Εκκλησίας ο εδραίος στύλος και της δουλευούσης Ελληνικής ημών μεγαλονήσου ο εθνικός αυτής οπλίτης και πρωταγωνιστής (…). Ο αναντικατάστατος πηδαλιούχος και το υψηλόν σύμβολον ιδέας και κατευθύνσεως αυτού (…). Ο ακατάβλητος αγωνιστής των εθνικών δικαίων και ο εμπνευστής εις κάθε μεγαλειώδη και ωραίαν επιδίωξιν (…). Την στιγμήν δε ταύτην επιχειρών να επαινέσω αυτού τας αρετάς τούτο μόνον λέγω: Μακάριον επαινών, αρετήν επαινέσομαι και αρετήν επαινών, Μακάριον επαινέσομαι…».

(Αυτά τα λίγα, είναι παρμένα από τον μνημειώδη επικήδειο λόγο, του τότε Μητροπολίτη Κιτίου Μακαρίου, του και μετέπειτα διαδόχου στον Αρχιεπισκόπου θρόνο, γνωστού ως Μακαρίου Γ’, για τον αοίδιμο προκάτοχό του, Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο Β’, τον από Κυρηνείας, τον Μυριανθέα).

Με την παρούσα ανακοίνωση – πρόσκληση, ενημερώνεσθε ότι, με τη βοήθεια του Παναγάθου θεού και τις προς Αυτόν ευχές και πρεσβείες του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Β’, του από Κυρηνείας, του «Υψιπέτη αετού της Κύπριδας Εκκλησίας», αξιώθηκα, έπειτα από πολυετή, επίπονη και επίμονη έρευνα, κατά την υπηρεσία μου στην Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας, επί πεντήκοντα τέσσερα συναπτά έτη, να συλλέξω αρκετό υλικό για τη μεγάλη προσωπικότητα αυτού, του μεγάλου κατά πάντα Ιεράρχη, και να ετοιμάσω, τώρα με την αφυπηρέτησή μου, από το υλικό αυτό, ένα μικρό, αλλά λίαν σημαντικό αφιέρωμα, (γιατί δυστυχώς οι σημερινές οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν ογκώδεις εκδόσεις).

Με δέος, έναντι του μεγαλείου της ανυπέρβλητης αυτής προσωπικότητας, του Μακαρίου Β’, του από Κυρηνείας, που υπέρτατος σκοπός της ζωής του, μετά τη σωτηρία της ψυχής του και των ψυχών του ποιμνίου του, που του εμπιστεύθηκε ο Δωρεοδότης Θεός, ήταν, η ένωση της Κύπρου με τη Μάνα Ελλάδα, ανέλαβα το δύσκολο έργο να τη σκιαγραφήσω και να την παραδώσω, με την αφυπηρέτησή μου από την Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας, προς τις νεώτερες γενεές, για ιστορική γνώση και προβληματισμό, κυρίως για το σήμερα.

θεώρησα χρέος επιβεβλημένο, να διασώσω με την ταπεινή μου γραφίδα, ένα μέρος, απόό, τιάκουσα,από το στόμα στενών συνεργατών και συναγωνιστών του, που έζησαν τους υπέροχους αγώνες του, η δεκαπεντά-χονη πικρή εξορία του από την Κύπρο, από η Μητροπολιτική του επαρχία, και γενικά, την όλη πολυκύμαντη, μαρτυρική, αλλά πολύκαρπη ζωη του, και έμειναν μέχρι τέλους, πιστοί στις υποθήκες του: (Μητροπολίτη Κυρηνείας Κυπριανού, Πολυκάρπου Ιωαννίδη, Σάββα Λοϊζίδη, Δωροθέου Καρολίδη, Σάββα Χρίστη, Σάββα Χαζηλαμπή, Φωκά Φωκαίδη, Χαριλάου Δημητριάδη, Φρίξου Βράχα και του επιζώντος και διατελέσαντος υπηρέτη του, κατα τη διάρκεια της παραμονής του ως Αρχιεπισκόπου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, Γεωργίου Αραούζου). Συνάμα επέλεξα και τοποθέτησα σημαντικά ιστορικά και άλλα στοιχεία και φωτογραφικό υλικό, από πληθώρα βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων της εποχής, ικανά να παρουσιάσουν το μεγαλείο της προσωπικότητάς του, την οποία ένας μεγάλος ελλα-δίτης, ερευνητής και συγγραφέας, ο Βασίλειος Γ.Σταθάκης, χαρακτήρισε μια από τις τέσσαρες μεγάλες μορφές της Εκκλησίας του 20ου αιώνα, (μαζί με τις προσωπικότητες, του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Γ’, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρυσάνθου του από Τραπεζούντος και του Μητροπολίτη Κασσανδρείας Ειρηναίου).

Πράγματι ο αοίδιμος Αρχιεπίσκοπος και Εθνάρχης Μακάριος Β’, ο από Κυρηνείας, πρόσφερε όσον ουδείς άλλος των Κυπρίων, για την Εκκλησία, για την Παιδεία, για την ηθική, πνευματική και εθνική αφύπνιση και ανύψωση του ποιμνίου του, για την ιδιαίτερη πατρίδα του Κύπρο, για την ένδοξη μεγάλη Μάνα, την Ελλάδα.

Η έκδοση αυτή εμπλουτίζεται, από εμπνευσμένους χαιρετισμούς της Α Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β’, του εντίμου Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή και της Α.Ε. του Πρέσβη της Ελλάδας κ. Ηλία Φωτοπούλου, τους οποίους θερμότατα ευχαριστώ.

Διατελώ με εξαίρετη τιμή,

Χριστόδουλος Γ. Παχουλίδης

Print Friendly, PDF & Email

Share this post