Μνήμη του Αγίου Μάρκου Επισκόπου Αρεθουσίων (29 Μαρτίου)

Μνήμη του Αγίου Μάρκου Επισκόπου Αρεθουσίων (29 Μαρτίου)

Σήμερα, Παρασκευή των Β΄ Χαιρετισμών στην Υπέρμαχο Στρατηγό, η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη των Αγίων Μάρκου, επισκόπου Αρεθουσίων, Κυρίλλου διακόνου και των Μαρτύρων Ιωνά και Βαραχησίου.

Ο Άγιος Μάρκος έζησε και διέπρεψε κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. και ήταν Επίσκοπος Αρεθουσίων. Έλαβε μέρος στη Σύνοδο της Αντιόχειας και της Φιλιππουπόλεως, καθώς και στην αντιπροσωπεία Επισκόπων, η οποία μετέβη στα Τρέβηρα της Γαλλίας. Αναδείχθηκε μεγάλος διώκτης της ειδωλολατρίας και οδήγησε με το φιλόθεο βίο και το ευαγγελικό κήρυγμά του πολλούς Εθνικούς στην αληθινή Χριστιανική πίστη.

Ο Άγιος Μάρκος πληροφορούμενος για τη σύλληψη πολλών Χριστιανών από τον Ιουλιανό τον Παραβάτη, επειδή με την προτροπή του Αγίου είχαν γκρεμίσει ένα ειδωλολατρικό ναό, εμφανίστηκε ο ίδιος στις αρχές που τον καταδίωκαν. Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός απαιτούσε από τον Άγιο αποζημίωση ή να ξανακτιστεί ο ειδωλολατρικός ναός.

Το μαρτύριο και τα βασανιστήρια, τα οποία υπέστη ο Άγιος Μάρκος, χαρακτηρίζονται από το Θεοδώρητο Κύρου ως πραγματική τραγωδία. Τα υπέμεινε όλα με καρτερία και ανεξικακία. Ευχαριστούσε και δοξολογούσε αδιαλείπτως το Όνομα του Τριαδικού Θεού.

Σήμερα, επίσης, Παρασκευή της Β΄ Εβδομάδας των Νηστειών τελείται το πρωί η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, το δε απόγευμα, τελείται μαζί με το Μικρό Απόδειπνο η ακολουθία της Β΄ Στάσης των Χαιρετισμών στη Θεοτόκο, τη μητέρα όλων των Χριστιανών.

Αγαπητοί, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, τον Υιό του ανθρώπου, με τις πρεσβείες της μητέρας Του της Κυρίας Θεοτόκου, να ξεπερνούμε όλα τα βάσανα και τα δεινά της καθημερινότητας με πίστη και υπομονή και να επικρατήσουν η ειρήνη και η χαρά, ως δώρα του Θεού σε όλη την υφήλιο.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post