Μνήμη των μαρτύρων Αιδεσίου και Αμφιανού (2 Απριλίου)

Αιδέσιος και Αμφιανός

Μνήμη των μαρτύρων Αιδεσίου και Αμφιανού (2 Απριλίου)

Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Τίτου, των μαρτύρων Αιδεσίου και Αμφιανού, Θεοδώρας και Ευθαλίας των παρθένων, του μάρτυρος Πολυκάρπου, του Νεομάρτυρος Παναγιώτου του εν Ιεροσολύμοις και του Οσίου Γρηγορίου του εν τω Κόλπω της Νικομηδείας ασκήσαντος.  

Οι άγιοι αυτάδελφοι Αμφιανός και Αιδέσιος οδηγήθηκαν στη χριστιανική πίστη από τον άγιο μάρτυρα Πάμφιλο, του οποίου προσπάθησαν να μιμηθούν τις αρετές. Και τούτο δεν άργησε, σύμφωνα με το συναξαριστή, να αναδειχθούν και οι ίδιοι αγωνιστές και μάρτυρες για την αγάπη του Ιησού Χριστού.

Όταν ο Διοκλητιανός εξαπέλυσε διωγμό, τα δύο αδέλφια συνελήφθησαν από τον έπαρχο Ουρβανό. Πρώτος ανακρίθηκε ο Αμφιανός, ο οποίος αφού αντιστάθηκε στις προκλήσεις και δε θυσίασε στους ειδωλολατρικούς θεούς, με παρρησία ομολόγησε την πίστη του. Βασανίστηκε σκληρά και τέλος ρίχθηκε στη θάλασσα, όπου βρήκε μαρτυρικό θάνατο.

O Αιδέσιος, αφού ομολόγησε κι αυτός με θάρρος την πίστη του στον Παντοδύναμο Τριαδικό Θεό, εξορίστηκε στην Αίγυπτο, όπου καταδικάστηκε σε καταναγκαστικά έργα. Με καρτερία υπέμεινε τα μαρτύρια και τους ευτελισμούς,  διότι όλα γίνονται προς δόξα του Θεού. Τέλος, ρίχθηκε κι αυτός στη θάλασσα, όπως και ενωρίτερα ο αδελφός του.

Άγιοι Μάρτυρες, οι καλώς αθλήσαντες, καί στεφανωθέντες, πρεσβεύσατε πρός Κύριον, ελεήθήναι τάς ψυχάς ημών.

Το εσπέρας τελείται το Μέγα Απόδειπνο.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post