Μνήμη Αγίου Καλλιοπίου (7 Απριλίου)

Μνήμη Αγίου Καλλιοπίου (7 Απριλίου)

Η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Καλλιοπίου, Ακυλίνας, Ρουφίνου διακόνου και των συν αυτοίς εν Σινώπη διακοσίων μαρτύρων.

Ο άγιος Καλλιόπιος καταγόταν από την Πέργη της Παμφυλίας και έζησε στα χρόνια του μεγάλου διώκτου της Ορθοδοξίας Διοκλητιανού.

Σε πολύ μικρή ηλικία έμεινε ορφανός από πατέρα, η ενάρετη όμως μητέρα του Θεόκλεια τον μεγάλωσε και τον γαλούχησε με τα αθάνατα ρήματα της χριστιανικής πίστης.

Έτσι στην περίοδο των διωγμών ο νεαρός Καλλιόπιος όχι μόνο δε φοβήθηκε, αλλά αντιθέτως εμψύχωνε και παρηγορούσε τούς ολιγόψυχους.

Όταν έφθασε στην περιοχή ο έπαρχος Μάξιμος και άρχισε να βασανίζει και να σκοτώνει πολλούς χριστιανούς,  ο Καλλιόπιος χωρίς κανένα δισταγμό παρουσιάσθηκε αυτοβούλως στον έπαρχο προειδοποιώντας τον ότι θα λογοδοτήσει στο Θεό για τα εγκλήματα, τα οποία διαπράττει εναντίον πιστών ανθρώπων.

Έξαλλος ο έπαρχος διέταξε να τον συλλάβουν, να τον βασανίσουν και να τον κλείσουν στη φυλακή.

Όταν μετά από λίγες ημέρες τον οδήγησαν και πάλι μπροστά στον έπαρχο και ο Καλλιόπιος, παρά τις κακουχίες και τα βασανιστήρια ομολόγησε με θάρρος την πίστη του, ο έπαρχος διέταξε την θανάτωσή του. Μαρτύρησε με σταυρικό θάνατο.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post