Η ΕΔΕΚ τίμησε την επέτειο επιστροφής του Αρχιεπισκόπου Μακάριου στην Κύπρο

Η ΕΔΕΚ τίμησε την επέτειο επιστροφής του Αρχιεπισκόπου Μακάριου στην Κύπρο

Αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ, υπό τον Πρόεδρό της και Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, κατέθεσε το πρωί, στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου, στεφάνια στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, στο προαύλιο της Αρχιεπισκοπής, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης σήμερα 38 χρόνων από την επιστροφή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Κύπρο, ύστερα από την υποχρεωτική εξορία μετά το πραξικόπημα του 1974.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ομήρου ανέφερε πως δεν πρέπει να ξεχνούμε την ιστορία, προσθέτοντας πως η επιστροφή του Μακαρίου στην Κύπρο εμποδιζόταν και εντός και εκτός Κύπρου.

Ανέφερε πως για να επιστρέψει ο Μακάριος στην Κύπρο χρειάστηκαν αγώνες, τους οποίους κάποιοι έδωσαν και πλήρωσαν ακόμα και με τη ζωή τους για να καταστεί εφικτή η αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης με την παρουσία του πηδαλιούχου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο τιμόνι της χώρας.

Ο κ. Ομήρου είπε πως 38 χρόνια μετά η τουρκική κατοχή συνεχίζεται, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του λαού μας συνεχίζεται και η τουρκική αδιαλλαξία οξύνεται και κλιμακώνεται.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, δυστυχώς ο λαός μας είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή οικονομική κρίση και σε αυτές τις δύσκολες ώρες η καταφυγή στο βίο, την πολιτεία, τους αγώνες του Μακάριου είναι πράξη επιβεβλημένη, είπε.

Όπως είπε, θα πρέπει να θυμηθούμε την αγωνιστικότητά του, το υψηλό του ήθος και να εμπνευστούμε από το φλογερό του παράδειγμα, να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή, να ξανανθίσει και να ξαναζωντανέψει η κυπριακή οικονομία που είναι κορυφαία παράμετρος μιας εθνικής στρατηγικής που μπορεί να οδηγήσει και σε λύση του κυπριακού προβλήματος.

Σημείωσε πως ισχυρή οικονομία, ισχυρή άμυνα και μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σωτηρία του κυπριακού ελληνισμού.

Διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο πως «δεν ξεχνούμε την προφορά του ηγέτη της κυπριακής Εκκλησίας, του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, και ως Αρχιεπισκόπου και ως Εθνάρχη και ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στους αγώνες και στις προσπάθειες του κυπριακού ελληνισμού για ελευθερία και δικαίωση».

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος συνεχάρη τον κ. Ομήρου για την κατάθεση στεφάνων από την ΕΔΕΚ εις μνήμη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, «γιατί μας υπενθυμίζουν αυτές οι ενέργειες την ιστορία του τόπου που συνήθως ξεχνούμε, όπως είπε».

Ανέφερε πως δεν πρέπει ο λαός μας να ξεχνά τόσο γρήγορα και εύκολα, αλλά οφείλουμε να τιμούμε τους ανθρώπους που έδωσαν τον εαυτό τους στην υπηρεσία του τόπου και του λαού.

«Πρέπει όλοι μας που κατέχουμε θέσεις να υπηρετούμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας αυτό το λαό που μας έχει εμπιστευθεί ο Θεός και εμείς ως κληρικοί αλλά και οι πολιτικού άρχοντες για να δει αυτός ο τόπος καλύτερες μέρες και να ζήσει ο λαός ευτυχέστερες μέρες στη γη των πατέρων του», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

Share this post