Μνήμη του μάρτυρος Ευψυχίου του εν Καισαρεία (9 Απριλίου)

Άγιος Ευψύχιος

Μνήμη του μάρτυρος Ευψυχίου του εν Καισαρεία (9 Απριλίου)

Σήμερα, 9 Απριλίου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του μάρτυρος Ευψυχίου του εν Καισαρεία, του αγίου Αβδιού και των εν Περσία τελειωθέντων 300 αιχμαλώτων, των Οσιομαρτύρων Ραφαήλ αρχιμανδρίτου, Νικολάου διακόνου, Ειρήνης της νεάνιδος, των εν Λέσβω, και των συν αυτοίς αθλησάντων, των οποίων η εορτή μετατίθεται την Τρίτη του Πάσχα, εφέτος 7 Μαΐου.  

O Άγιος Ευψύχιος έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη, ο οποίος με κάθε μέσο κατεδίωξε τους Χριστιανούς και προσπάθησε να επαναφέρει την πίστη στα είδωλα. Ο Ευψύχιος ήταν άνθρωπος πού εμφορείτο από ζήλο για την πίστη του, γι` αυτό και δεν άντεχε να βλέπει να παραβιάζεται και να καταπατείται η ορθόδοξη διδασκαλία και να θριαμβεύει η λατρεία των άψυχων ειδώλων. Γι` αυτό όταν στην Καισάρεια της Καππαδοκίας ο Ιουλιανός έκτισε ναό της θεάς Τύχης, στον οποίο προκλητικά προσκυνούσαν οι ειδωλολάτρες, ο Ευψύχιος πήρε μαζί του μερικούς άλλους θαρραλέους νέους και γκρέμισαν το μικρό είδωλο της θεάς θέλοντας να αποδοκιμάσει τις δεισιδαιμονίες.

 Συνελήφθη και οδηγήθηκε στον αξιωματούχο της πόλης, τον οποίο με πολλή παρρησία έψεξε για τις πράξεις του, κατηγορώντας τον Ιουλιανό ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να αλλάζει τη χριστιανική πίστη, για την οποία τόσο αίμα χύθηκε μαρτύρων και ομολογητών της πίστεως κατά τα χρόνια των ρωμαϊκών διωγμών.

Γνώριζε βέβαια ο Άγιος Ευψύχιος ότι η πράξη του θα ετιμωρείτο. Πραγματικά, οι συνεργάτες του καταδικάστηκαν σε βασανιστήρια και εξορίες, ενώ ο ίδιος ως αρχηγός του όλου εγχειρήματος καταδικάστηκε σε θάνατο με αποκεφαλισμό. Έτσι κέρδισε, με την παρρησία του, στο θρόνο της Παναγίας Τριάδας αντί της φθαρτής ζωής τον άφθαρτο στέφανο του μαρτυρίου και τις αιώνιες αξίες της Βασιλείας του Θεού.

Η ευχή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου, η οποία επαναλαμβάνεται αυτές τις ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής μας προσφέρει όλο το νόημα του πνευματικού αγώνα των Αγίων της Εκκλησίας μας.

«Κύριε καὶ Δέσποτα τῆς ζωῆς μου, πνεῦμα ἀργίας, περιεργίας, φιλαρχίας, καὶ ἀργολογίας μή μοι δῷς. Πνεῦμα δὲ σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, ὑπομονῆς καὶ ἀγάπης χάρισαί μοι τῷ σῷ δούλῳ.

Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁρᾶν τὰ ἐμὰ πταίσματα, καὶ μὴ κατακρίνειν τὸν ἀδελφόν μου, ὅτι εὐλογητὸς εἶ εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Αμήν».

Ναός του Αγίου Ευψυχίου ευρίσκεται στον Πωμό της επαρχίας Πάφου.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post