Έκθεση “Χάρτινες Θρησκευτικές Εικόνες” στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ (Εγκαίνια 18 Απριλίου 2016)

Έκθεση “Χάρτινες Θρησκευτικές Εικόνες” στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ (Εγκαίνια 18 Απριλίου 2016)

Χάρτινες Θρησκευτικές Εικόνες

Δυτικά Χαρακτικά από τη Συλλογή του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή σε διάλογο με θρησκευτικούς πίνακες της Πινακοθήκης Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακάριου Γ’

 Διάρκεια Έκθεσης: 18 Απριλίου – 30 Ιουλίου 2016

Πρόσκληση

Τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 στις 19.15  εγκαινιάζεται στην Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ η Έκθεση «Χάρτινες Θρησκευτικές Εικόνες» από τον Έντιμο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, δρα Κώστα Καδή. Η Έκθεση αυτή είναι η πρώτη συνεργασία ανάμεσα στο Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή και το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.

Σκοπός της Έκθεσης είναι να δοθεί η  ευκαιρία ενός γόνιμου διαλόγου ανάμεσα στα θρησκευτικά έργα της Συλλογής της Πινακοθήκης του Ιδρύματος και τα φιλοξενούμενα χαρακτικά της Συλλογής του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή. Ταυτόχρονα, η παράλληλη έκθεση ζωγραφικών και χαρακτικών έργων, επιτρέπει τη διερεύνηση τόσο του ζητήματος της διάδοσης των ζωγραφικών θεμάτων μέσα από τα χαρακτικά όσο και της επίδρασης που άσκησαν τα εικονογραφικά πρότυπα, τα οποία πρότειναν τα χαρακτικά, στη δημιουργία πινάκων, τοιχογραφιών ή άλλων χαρακτικών.

Τα χαρακτικά που παρουσιάζονται στην Έκθεση καλύπτουν:

α) θέματα από την Παλαιά Διαθήκη,

β) τα Πάθη του Χριστού,

γ) τον Θεομητορικό και Χριστολογικό κύκλο,

δ) την απεικόνιση της Θεοτόκου και

ε) άγιες μορφές.

Την Έκθεση επιμελήθηκαν οι δρ. Ιωάννης Ηλιάδης, Διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου και Πινακοθήκης του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και Hélène Reeb-Τσαγκάρη, Έφορος του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή, οι οποίοι υπογράφουν τον μικρό Κατάλογο που συνοδεύει την Έκθεση, σε φιλολογική επιμέλεια της Πόπης Μουπαγιατζή.

Την Έκθεση στηρίζουν με χορηγία τους οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τραπέζης Κύπρου με την παραχώρηση εκθεσιακών προθηκών για τις ανάγκες της παρουσίασης σημαντικών εκδόσεων και χαρακτικών. Χορηγός επικοινωνίας είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Εκ του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’

Print Friendly, PDF & Email

Share this post