Τελετή αποφοίτησης των τελειοφοίτων της Ιερατικής Σχολής Απόστολος Βαρνάβας
Την Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010, πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης των τελειοφοίτων της Ιερατικής Σχολής “Απόστολος Βαρναβάς”, στο προαύλιο της Σχολής.
Ακολουθεί ο Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου:
ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ»
Με πατρική ικανοποίηση χαιρετίζουμε τη λήξη ενός ακόμη σχολικού έτους λειτουργίας της Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας». Δοξαστικές αναπέμπουμε σχετικά τις εκ μέσης καρδίας ευχαριστίες μας προς τον Δομήτορα της Εκκλησίας Χριστό, ο Οποίος ευλόγησε και εφέτος τις εργασίες της.
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα, γιατί, όπως ακούσαμε προηγουμένως και από τον Διευθυντή της, Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο και αγαπητό μας π. Αντώνιο Καλογήρου, καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η Σχολή να ανταποκριθεί στην υψηλή αποστολή της. Έτσι, και ως αποτέλεσμα της καθ’ όλα καρποφόρου λειτουργίας της, η Σχολή παραδίδει από σήμερα τους νέους, ικανούς και άξιους αποφοίτους της εις τη διακονία της Εκκλησίας. Αφού έλαβαν από την Ιερατική Σχολή τον κατάλληλο πνευματικό εξοπλισμό, που θα τους βοηθήσει στην προαγωγή και στην επίτευξη των υψηλών σκοπών της ιεράς αποστολής τους, προστίθενται από σήμερα στη φάλαγγα του στρατευομένου κλήρου της Εκκλησίας μας και οι εφετινοί απόφοιτοί της. Γι’ αυτό και δίκαια δοξολογούμε και πάλι τον Φωτοδότη Κύριο, ο Οποίος ευλόγησε για μια ακόμη χρονιά το μετά πολλού ζήλου και υπέρμετρης αγάπης επιτελούμενο έργο της Σχολής.
Δεν παραγνωρίζουμε, βεβαίως, και τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπήρξαν κατά τη διάρκεια του έτους, πράγματα που επισημάνθηκαν και από τον Αιδεσιμολογιώτατο Διευθυντή στη λογοδοσία του. Δεν χρειάζεται, ασφαλώς, να τονίσουμε ότι η Ιερά Σύνοδος, και εμείς ο ίδιος προσωπικά, θα συνεχίσουμε και στο μέλλον να περιβάλλουμε τη Σχολή με όλη μας την αγάπη και τη στοργή. Γνωρίζουμε άλλωστε πολύ καλά ότι από τις προσωπικότητες των κληρικών, που διαπλάθονται σ’ αυτήν, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η επιτυχία, ή η αποτυχία, της αποστολής της Εκκλησίας μέσα στον κόσμο. Μέσα, λοιπόν, σ’ αυτά τα πλαίσια του αδιάπτωτου ενδιαφέροντός μας, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε σε στενή συνεργασία και με τη Διεύθυνση και τους Καθηγητές της Σχολής, να φτάσουμε στη λύση των εν λόγω προβλημάτων και δυσκολιών, αλλά και των οποιωνδήποτε άλλων, που προκύπτουν στην πορεία του χρόνου.
Υπογραμμίζουμε, επ’ ευκαιρία, και εξαίρουμε το θεάρεστο έργο, που με τη βοήθεια και τη χάρη του Κυρίου επιτελεί η Ιερατική Σχολή. Αναμφίβολα, η αποστολή της διαφέρει από την αποστολή όλων των άλλων Σχολών. Θα περιορισθούμε σε μια μόνο κύρια και βασική διαφορά: Οι άλλες Σχολές ετοιμάζουν και παραδίδουν στην κοινωνία χιλιάδες νέους κάθε χρόνο, που προορίζονται να ασκήσουν διάφορα βιοποριστικά επαγγέλματα, που αποβλέπουν πιο πολύ στη βελτίωση και εξυπηρέτηση των υλικών αναγκών του ανθρώπου. Αντίθετα προς αυτές, η Ιερατική Σχολή έχει άλλο στόχο και άλλο σκοπό. Ετοιμάζει, δηλαδή, και προσφέρει στην κοινωνία όχι εργάτες της ύλης, αλλά κατ’ εξοχή εργάτες της ψυχής. Τους διδάσκει πώς να παρηγορούν, να καθοδηγούν, να στηρίζουν, να διαφυλάττουν, να αγιάζουν και να σώζουν την αθάνατη εκείνη θεϊκή ουσία, που ενοικεί μέσα στο σώμα και δίδει στον άνθρωπο την τιμή του «κατ’ εἰκόνα Θεοῦ» δημιουργήματος!
Τονίζουμε, ακόμη, ότι, εφόσον η ψυχή είναι η «ἐν ἡμῖν οὐσία τοῦ Θεοῦ», για να ασχοληθεί κανείς μαζί της χρειάζεται Θεού γνώση και μόρφωση. Και αυτήν τη Θεού γνώση και μόρφωση προσπαθεί να προσφέρει η Ιερατική Σχολή προς τους σπουδαστές της. Κατά συνέπεια, για να μπορέσει ο κληρικός να ανταποκριθεί στην υψηλή του αποστολή, χρειάζεται να αγιάζει εαυτόν καθημερινά, να βρίσκεται σε συνεχή κοινωνία με τον Θεό, να άγεται και να φέρεται «πνεύματι Θεοῦ». Να είναι, δηλαδή, θεήλατος. Να βιώνει την παρουσία του Θεού σε κάθε στιγμή. Το «ἐν αὐτῷ γάρ ζῶμεν καί κινούμεθα καί ἐσμέν» (Πράξ. ιζ΄, 28) να είναι για τον κληρικό όχι μόνο θεωρητική γνώση, αλλά συνειδητή και βιωματική πραγματικότητα. Για όλους αυτούς τους λόγους εκφράζουμε την ευαρέσκειά μας, μαζί με τις ευχαριστίες μας προς τον Διευθυντή, τους Καθηγητές και όλο γενικά το ανθρώπινο δυναμικό της Σχολής, για το έργο, που με υψηλό αίσθημα ευθύνης επιτελούν.
Τις ευχαριστίες μας εκφράζουμε, επίσης, προς τον Πρόεδρο της Εφορείας της Σχολής, Πανιερώτατο Μητροπολίτη Μόρφου και αγαπητό εν Χριστώ αδελφό κ. Νεόφυτο, ως και προς τα μέλη αυτής, για τη μεγάλη συμβολή τους στην ομαλή λειτουργία της Σχολής.
Δεν παραλείπουμε, όμως, να επαναλάβουμε και εφέτος τον δίκαιο έπαινο και τη βαθιά εκτίμηση, μαζί με τις ολόθερμες ευχαριστίες της όλης Εκκλησίας, και τις δικές μας προσωπικά, προς τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Κύκκου, Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας και αγαπητό εν Χριστώ αδελφό κ. Νικηφόρο, και γενικότερα προς την Ιερά Μονή Κύκκου, για τη γενναιόδωρη κάλυψη και εφέτος των λειρουργικών εξόδων της Σχολής.
Στρέφοντας, τώρα, τον λόγο προς εσάς, τους αγαπητούς μας σπουδαστές, οι οποίοι με τη βοήθεια του Θεού αποφοιτάτε σήμερα από την Ιερατική Σχολή, με πατρική αγάπη σας απευθύνουμε το παράγγελμα του θείου Παύλου «στήκετε καί κρατεῖτε» (Β΄ Θεσ. β΄, 15). Πρόκειται για παράγγελμα αντίστασης, αλλά και πρόσκληση αγώνα σε πολλούς τομείς, πνευματικούς και εθνικούς. Γενικά τονίζουμε ότι διπλή είναι η αποστολή του σημερινού κληρικού της νήσου μας: Από τη μια μεριά να συνεχίσει να θερμαίνει στις καρδιές των πιστών μας την πίστη στο Θεό και την αγάπη προς την Εκκλησία, και από την άλλη να ενισχύει και να στηρίζει ακμαίο το αγωνιστικό φρόνημα του λαού μας για εκδίωξη του Τούρκου εισβολέα από την κατεχόμενη γη μας, την απελευθέρωση και την επανένωση της νήσου μας, την επιστροφή των προσφύγων μας στις πατρογονικές τους εστίες και τη διακρίβωση της ζωής των αγνοουμένων μας. Σ’ αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια του λαού μας είμαστε βέβαιοι ότι θα καταθέσετε και σεις τη δική σας ενεργό συμβολή.
Δεν σας αποκρύπτουμε ότι θα συναντήσετε και εμπόδια και δυσκολίες στην πορεία σας. Παρά ταύτα, πατρικά και πάλι συνιστούμε να μην απογοητευθείτε και να μην λιποψυχήσετε. Αντίθετα, σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες της πορείας σας να αντλείτε -πρέπει- δύναμη και ενίσχυση από τους λόγους του Κυρίου μας, ο Οποίος μας διαβεβαίωσε: «ἰδού ἐγώ μεθ’ ὑμῶν εἰμι πάσας τάς ἡμέρας» (Ματθ. κη΄, 20) της ζωής σας, βοηθός και συμπαραστάτης και στην πιο μεγάλη σας δυσκολία, και στο πιο μεγάλο σας εμπόδιο!
Από τη δική μας μεριά, σας διαβεβαιώνουμε ότι όλοι οι πνευματικοί σας Πατέρες, τόσο εμείς προσωπικά εδώ στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια, όσο και οι άλλοι αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, Πανιερώτατοι Μητροπολίτες και Θεοφιλέστατοι Χωρεπίσκοποι, θα είμαστε πάντοτε στη διάθεσή σας, έτοιμοι για κάθε βοήθεια, ενίσχυση και στήριξη στην επιτέλεση του δύσκολου, αλλά αναμφίβολα υπέροχου και θεάρεστου έργου σας. Από σας ζητούμε, και πολύ θα ευχαριστηθούμε, να αισθάνεστε πάντοτε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και την αντίστοιχη Ιερά Μητρόπολή σας, πρώτιστα ως τόπο και χώρο δικό σας, στον οποίο μπορείτε να βρείτε την πνευματική επανάπαυση που ζητάτε, αλλά και να αντλείτε ψυχική ενίσχυση, ώστε με ανανεωμένες τις πνευματικές και ψυχικές σας δυνάμεις να συνεχίζετε το ιερατικό σας έργο.
Για όλους αυτούς τους λόγους, αγαπητοί μας απόφοιτοι, «στήκετε καί κρατεῖτε» (Β΄ Θεσ. β΄, 15). Και όσοι πιστοί. Όσοι πιστοί, προσέλθετε στις επάλξεις.
Επιδαψιλεύοντας προς όλους σας τις ευλογίες της Εκκλησίας, σας προπέμπουμε στους νέους αγώνες που σας αναμένουν με την ολόθυμη ευχή όπως ο Τριαδικός Θεός σας ευλογεί, σας φωτίζει, σας στηρίζει και σας χαρίζει κάθε πρόοδο και κάθε επιτυχία, επ’ αγαθώ του ευσεβούς λαού μας, της μαρτυρικής μας Εκκλησίας και της ημικατεχόμενης σήμερα πατρίδας μας. Ο Θεός μαζί σας!
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
24 Ιουνίου 2010.