Μνήμη της Αγίας Γλυκερίας (13 Μαΐου)

Μνήμη της Αγίας Γλυκερίας (13 Μαΐου)

Χριστός Ανέστη!

Σήμερα η Εκκλησία, εορτάζει τη μνήμη της Μάρτυρος Γλυκερίας και του Οσίου Σεργίου του Ομολογητού, ο οποίος ήταν πατέρας του Μεγάλου Φωτίου και αδελφός του Πατριάρχου Ταρασίου.

Η Γλυκερία γεννήθηκε στην Τραϊανούπολη, της Δυτικής Θράκης, το 2ο αιώνα μ.Χ. Όταν ο ηγεμόνας Σαβίνος πληροφορήθηκε τη δράση της, την κάλεσε ενώπιον του. Η Γλυκερία, αφού σημείωσε το σχήμα του Σταυρού στο μέτωπό της εξαγριώθηκε ο ηγεμόνας. Την οδήγησε στο ναό των ειδώλων, για να προσευχηθεί και να θυσιάσει στο Δία. Η Αγία προσευχήθηκε, αλλά η δύναμη της προσευχής της κατέλυσε το είδωλο του θεού Δία.

Ανάστατοι οι ειδωλολάτρες τη λιθοβόλησαν με μανία. Όμως, ως εκ θαύματος, ούτε μια πέτρα δεν την άγγιξε, με αποτέλεσμα πολλοί παρευρισκόμενοι να πιστέψουν στον Αναστημένο Ιησού Χριστό. Κατόπιν τη βασάνισαν, μέχρι θανάτου.

Τις ηρωίδες γυναίκες, που με απαράμιλλη καρτερία υπέμειναν τότε, το ίδιο και σήμερα, βάσανα και μαρτυρικό θάνατο, τις εμπνέει, χωρίς αμφιβολία η χάρη του Παναγίου Πνεύματος και η πίστη στον Αναστημένο Ιησού Χριστό.

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post