Μνήμη του οσίου Θεοδώρου του Ηγιασμένου (16 Μαΐου)

Όσιος Θεόδωρος ο ηγιασμένος

Μνήμη του οσίου Θεοδώρου του Ηγιασμένου (16 Μαΐου)

Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Αλεξάνδρου, αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων και του Οσίου Θεοδώρου του Ηγιασμένου, ο οποίος έζησε επί του ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη. Γεννήθηκε στην Αίγυπτο και από νεαρός εμβάθυνε στην εφαρμογή του λόγου του Θεού και, παρά το ότι καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια, ζούσε ζωή ασκητική.

Ακολούθησε τη μοναστική οδό του Οσίου Παχωμίου, που εορτάσαμε χθες.

Αναγνωρίζοντας οι πατέρες τους πνευματικούς αγώνες του ασκητή Θεόδωρου, αλλά και με ταπείνωση ότι αυτός μπορεί να ηγηθεί της Μονής, τον ανέδειξαν στη θέση του ηγουμένου, στην οποία και διέπρεψε, παραμένοντας προσηλωμένος στον Αναστημένο Χριστό.

Ανάμεσα στους εκκλησιαστικούς συγγραφείς, που εκθείασαν την ασκητική προσωπικότητα του Οσίου Θεοδώρου, ήταν και ο Αλεξανδρείας Αθανάσιος, ο οποίος βίωσε τη μοναστική πολιτεία κοντά στον Καθηγητή της ερήμου Μέγα Αντώνιο.

Ο Άγιος Αλέξανδρος, που επίσης εορτάζουμε σήμερα, έζησε στα τέλη του 2ου μέχρι τα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. και διετέλεσε μαθητής του Κλήμεντος του Αλεξανδρέως. Διέπρεψε στις σπουδές του και διακρίθηκε στο κήρυγμα του Ευαγγελίου. Αργότερα ανέλαβε τον επισκοπικό θρόνο Ιεροσολύμων. Από τη θέση αύτη αγωνίστηκε για την Ορθόδοξη πίστη, κυριολεκτικά φώτισε και οικοδόμησε το λαό.

Κατά το διωγμό του 251 μ.Χ., συνελήφθη από τον άρχοντα της Παλαιστίνης στην Καισαρεία με σκοπό ν’ αρνηθεί το Χριστό. Εκείνος όχι μόνο δεν δέχτηκε, αλλά και παρατήρησε με θάρρος και δύναμη την ειδωλολατρική πλάνη μέχρι το μαρτυρικό του τέλος.

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post