Μνήμη των δεκατριών μοναχών της Mονής Καντάρας (19 Μαΐου)

13 μάρτυρες μονής καντάρας

Μνήμη των δεκατριών μοναχών της Mονής Καντάρας (19 Μαΐου)

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Πατρικίου, επισκόπου Προύσης της Μ. Ασίας, ο οποίος μαρτύρησε επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού.

Εξαιρέτως, τιμούμε τη μνήμη των δεκατριών  μοναχών της Μονής της Παναγίας της Καντάρας, που μαρτύρησαν το έτος 1231 μ.Χ. κατά την περίοδο της κατοχής της Κύπρου από τους Φράγκους λατινόδοξους.

Τα ονόματα των 13 μαρτύρων: ηγούμενος Ιωάννης, Κόνων, Ιερεμίας, Μάρκος, Θεόκτιστος, Κύριλλος, Βαρνάβας, Μάξιμος, Ιωσήφ, Θεόγνωστος, Γερμανός, Γεννάδιος και Γεράσιμος, οι οποίοι διακρίνονταν για την αναχωρητική ζωή και την άσκηση που κοσμούν τον αυθεντικό άνθρωπο. Αντιστάθηκαν σθεναρά στις δόλιες προσπάθειες εκλατινισμού των Ορθοδόξων Κυπρίων από τη Λατινική Εκκλησία.

Για την αντίστασή τους, συνελήφθησαν. Παρέμειναν φυλακισμένοι για τρία χρόνια. Μετά από φρικτά βασανιστήρια, τους έδεσαν όλους πίσω από άλογα που τους έσερναν κατά μήκος της κοίτης του Πεδιαίου ποταμού και τελικά τους έριξαν στη φωτιά, γιατί παρέμεναν πιστοί στον αναστημένο Ιησού Χριστό και στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Οι Μάρτυρες της Καντάρας, αποτελούν καύχημα για την πατρίδα μας. Ο τόπος της ασκήσεώς τους παραμένει βουβός και τουρκοπατημένος, περιμένοντας την ώρα της Αναστάσεως και της ελευθερίας.

Πανηγυρίζει σήμερα η Παναγία η Κανταρκώτισσα στον Πενταδάκτυλο και το Εκκλησάκι των Αγίων 13 μοναχών της Καντάρας, δίπλα από τον Πεδιαίο ποταμό, τόπο του μαρτυρίου τους, στην ενορία των Αγίων Ομολογητών Λευκωσίας.

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post