Μνήμη του μάρτυρος Θαλλελαίου (20 Μαΐου)

Άγιος Θαλλελαίος

Μνήμη του μάρτυρος Θαλλελαίου (20 Μαΐου)

Χριστός Ανέστη!

Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Μάρτυρος Θαλλελαίου και εορτάζουμε την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου, αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, ο οποίος έλαβε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο.

Ο Θαλλέλαιος έζησε επί Νουμεριανού και καταγόταν από το Λίβανο (Φοινίκη). Σπούδασε ιατρική και διακονούσε με αγάπη και φιλανθρωπία τον πάσχοντα συνάνθρωπό του. Καταγγέλθηκε στον άρχοντα Θεόδωρο για τη χριστιανική του ιδιότητα, και αυτός τον κάλεσε να θυσιάσει στα είδωλα. Ο Άγιος αντιστάθηκε με απαράμιλλη παρρησία στον Αναστημένο Κύριο. Αποτέλεσμα ήταν να συρθεί στο μαρτύριο. Τέλος, αφού τον κρέμασαν, κι ενώ πίστευαν πως είχε ξεψυχήσει, εκείνος παρέμενε ζωντανός δοξολογώντας τον Τριαδικό Θεό.

Οι δήμιοι Αλέξανδρος και Αστέριος, βλέποντας το θαύμα, πίστεψαν και οι ίδιοι στο Χριστό και το ομολόγησαν δημόσια, με αποτέλεσμα να τους βασανίσουν μέχρι μαρτυρικού θανάτου.

Στη συνέχεια, ο ηγεμόνας αποφάσισε να πάει ο ίδιος να βασανίσει τον Θαλλέλαιο, αλλά αμέσως κόλλησε το σώμα του στο θρόνο και αδυνατούσε να σηκωθεί. Τότε ο Άγιος τον λυπήθηκε και προσευχήθηκε για αυτόν.

Τέλος, αποκεφάλισαν τον Άγιο και έτσι έλαβε το στεφάνι της δόξης του αρχηγού της ζωής και του θανάτου.

Ο άνθρωπος έχει ανθρώπινη υπόσταση και μετέχει της ανθρωπίνης φύσεως. Ο Υιός και Λόγος του Θεού μαζί με τη θεία φύση, με τη σάρκωση προσέλαβε εκτός από την ανθρώπινη υπόσταση και ολόκληρη την ανθρώπινη φύση τελεία. Ιδού γιατί ενώ Εκείνος, ο Υιός του ανθρώπου, είναι τέλειος και αναμάρτητος, σώζει, θεραπεύει και ανασταίνει τον πεπερασμένο άνθρωπο.

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post